Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2016 - Anul XXI, nr. 10 (6123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie riscantă

Închirierea instalaţiilor necesare asigurării căldurii sucevenilor, blocată în Consiliul Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O decizie luată ieri de Consiliul Local Suceava, sau mai bine zis, de o mică parte a celor care ne reprezintă în deliberativul sucevean, ar putea avea efecte dezastruoase pentru aproape 50.000 de suceveni, cărora căldura şi apa caldă le sunt asigurate în sistem centralizat.

Proiectul de închiriere de la Termica a unor bunuri necesare funcţionării sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, gestionat acum de un nou operator, Thermonet, care a preluat această activitate chiar la începutul iernii, a picat ieri, în şedinţa extraordinară de Consiliu Local, chiar de mai era necesar un singur vot pentru ca lucrurile să intre în normalitate.

Proiectul a picat cu 15 voturi „pentru” şi două „abţineri”, în condiţiile în care la şedinţă au participat 17 din cei 23 de consilieri locali suceveni, iar proiectul respectiv, pentru a fi adoptat, trebuia să întrunească voturile a două treimi din numărul total al aleşilor locali din deliberativ, adică 16 voturi, fiind vorba de o decizie care vizează patrimoniul municipiului.

Decizia, luată după îndelungi discuţii pro şi contra, a fost surprinzătoare pentru majoritatea celor din sala de şedinţe, în condiţiile în care chiar şi cei care au avut ceva de criticat la acest proiect au votat „pentru”, conştienţi că asumarea acestuia este necesară pentru a nu se crea o situaţie de criză în termoficarea municipiului, în plină iarnă.

„În cazul în care creditorii de la Termica nu vor mai permite utilizarea acestor instalaţii, care sunt folosite în mod gratuit, cum va fi asigurată căldura sucevenilor până vine vara? Prin votul acordat punem în pericol asigurarea căldurii şi apei calde în oraş. Nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat astăzi aici!”, a fost avertismentul tardiv al viceprimarului Lucian Harşovschi, la final de şedinţă, când deja cărţile erau făcute.

Cele două voturi de „abţinere”, care, în conformitate cu regulamentul de funcţionare a Consiliului Local, se contabilizează ca voturi „contra”, sunt ale lui Andrei Păduraru, reprezentant PSD, care, deşi nu a avut nimic de obiectat la dezbaterea proiectului, a dat un vot negativ, fără a-l motiva, şi Vasile Mocanu, reprezentant ALDE, care s-a pronunţat de la început „contra”, ridicând o serie de semne de întrebare în privinţa necesităţii închirierii tuturor instalaţiilor şi echipamentelor de pe lista de bunuri ataşată proiectului.

În proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, în baza unui raport de evaluare, era propus un preţ de închiriere de 100.000 lei lunar (modificat în timpul şedinţei la 99.025 lei – preţul propus de evaluator, nerotunjit), pentru o serie de mijloace fixe necesare funcţionării sistemului de termoficare al Sucevei – pompe, transformatoare, reţele de termoficare, conducte şi canalizări de apă potabilă, pluvială şi menajeră, reţele electrice, instalaţii de iluminat, eşafoade şi estacade pentru conductele de energie termică, gigacalorimetre, terenuri, etc..

Închirierea acestora urma să se facă până la data valorificării lor, toate bunurile Termica, societate aflată în faliment, fiind scoase la vânzare de creditori, pentru recuperarea datoriilor.

 

Fără bunurile propuse spre închiriere, căldura şi apa caldă nu pot ajunge în locuinţele sucevenilor

Închirierea bunurilor de la Termica, de către Primăria Suceava, este o etapă obligatorie, în condiţiile în care, fără acestea, sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice către consumatorii racordaţi nu este funcţional.

Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, administraţia publică locală are competenţă exclusivă în privinţa funcţionării serviciilor de utilităţi publice, precum şi în ceea ce priveşte crearea, dezvoltarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale aferente sistemelor de utilităţi publice.

Conform contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Suceava, încheiat anul trecut cu Thermonet SRL, noua societate de termoficare a oraşului nu este culpabilă de neasigurarea acestui serviciu, ca urmare a nepredării în totalitate a bunurilor, instalaţiilor şi echipamentelor aferente întregii activităţi.

Altfel spus, fără bunurile de la Termica, pe care municipalitatea intenţiona să le închirieze, iar ulterior să le cumpere, la licitaţiile care vor avea loc, sucevenii nu ar putea beneficia de apă caldă şi căldură. Rămâne de văzut ce vor decide creditorii Termica în această privinţă, dacă nu li se dă nimic pentru utilizarea bunurilor pe care au drept de proprietate, în condiţiile în care chiria propusă în Consiliu Local era şi aşa de patru ori mai mică decât suma cerută lunar de aceştia, în oferta transmisă municipalităţii sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închirierea instalaţiilor necesare asigurării căldurii sucevenilor, blocată în Consiliul Local.
 Vizualizări articol: 1979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Închirierea instalaţiilor necesare asigurării căldurii sucevenilor, blocată în Consiliul Local0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(14 ian 2016, 11:08:22
Lui Dumitrescu, marele director de la Termica ii convine sa ia un salariu de peste 100 de milioane pe luna pe baza acestor inchirieri, fara sa munceasca. Primarul sa nu mai manipuleze populatia, ca nu e vorba numai de niste conducte, pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc…). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru Thermonet sau primarie care nu are si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
2.   Comentariu trimis de
(14 ian 2016, 11:09:02
Decat sa dea 100000 de lei (22000 euro) lunar pentru inchirierea instalatiilor de transport de la Termica, primaria mai bine ar cumpara cate o centrala pe gaz la fiecare din cei 15000 de consumatori de energie termica, iese mult mai ieftin, nu-si bate joc de banii publici si termina cu tot circul termoficarii centralizate de care si-a batut joc. Era de asteptat sa se ajunga in aceasta situatie. Normal ar fi sa inchirieze aceste instalatii beneficiarul, Adrem Invest, actionar majoritar la Thermonet si Bioenergy care cu concursul primarului si acolitilor lui de la Termica au monopolizat termoficarea centralizata in detrimentul locuitorilor Sucevei. Deci, Termica a murit, Termica traieste bine merci din chirii pentru instalatiile importante pe care le detine si cu care se face transportul energiei termice si se asigura siguranta intregului sistem de termoficare din Suceava. Bioenergy care nu este o centrala adevarata cu capabilitate de transport a energiei asa cum era Termica, producatorul, transportatorul si distribitorul de energie termica/electrica, distrusa de edil si acolitii lui din conducerea Termica, nu stie decat sa produca usurel la gard cu banii inainte si acum, impreuna cu Thermonet care a obtinut autorizatie de transport fara sa aiba instalatiile respective, dau din colt in colt si vin la “edilul salvator” pentru a indatora primaria ca ei sa obtina doar profit.
3.   Cu sau fara trimis de
(14 ian 2016, 14:25:54
Falimentul noii societati de energie teermica este asteptat in aproape in totalitate de toti locuitorii Sucevei, suntem satui de jocul copilasilor pusi sa gestioneze propasirea noastra pe banii nostri bineinteles.Odata falimentata vom vedea cearta copiilor de la bombonelele dulci dar care intre timp au devenit amare deoarece cei ce le au daruit nu si au atins scopul.Noul C E T polueaza prin defisarea padurilor si intoxicarea atmosferei cu o ardere imperfecta a lemnului ud[verde] care nu are randamentul necesar cererii de caldura la temperaturi ce coboara sub-15 grade miros de gudron,stirigie fum toxic pentru sanatatea noastra iata ce a reusit aceasta investitie frig si disconfort pe banii nostri. FALIMENTUL VA DESPARTI REPEDE PE CEI CE POT SA SE GESTIONEZE SINGURI SI NU AU CURAJ,SI PE CEI RAI PLATNICI CARE SAU INVATAT A TINE MANA INTINSA LA CERSIT AJUTOR SOCIAL,VA DESPARTI ZONA GRI DE CEA ALBA ACELE CAPUSI CARE TRAIESC DIN COMISIOANE SI AU SALARII MARI SI BANII DIN IMPOZITE SI TAXE NU VOR FI CHELTUTI PE PIERDERI .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz Bulzul este mâncarea cea mai solicitată de turiștii care vizitează stânele turistice. Boțul de mămăligă umplut cu brânză se face în multe variante, I se pot adăuga fel de fel de ”îmbunătățiri”, dar cea mai... Citeşte