Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2016 - Anul XXI, nr. 4 (6117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Problemă generalizată

Sute de familii din Suceava, revoltate de frigul din locuinţe şi de apa rece care curge în loc de apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căldură şi nu prea, apă caldă doar ca la o ploaie de vară – acestea sunt nemulţumirile sesizate de sute de familii din municipiul Suceava, din cartierul ANL Burdujeni, care, de când temperaturile au scăzut, trebuie să ţină calorifere electrice pornite sau aragazurile aprinse, pentru a beneficia de căldură suficientă pentru a le asigura un anumit grad de confort, dar şi pentru a-i proteja de probleme precum igrasia sau boli respiratorii.

„Am făcut pneumonie de la frigul din casă şi de la spălat cu apa rece care curge de la robinetul de apă caldă”, spune Mihaela Moţoc, una dintre locatarele unui bloc ANL de la Gară, în care igrasia s-a instalat deja în mai multe apartamente şi începe să devină omniprezentă.

Caloriferele din locuinţă sunt călduţe, dar nu au cum face faţă temperaturilor scăzute înregistrate în ultima perioadă, încât, pentru a nu sta în frig, un calorifer electric stă pornit zi şi noapte în camera de dormit.

Din cauză că apa caldă ajunge foarte greu, trebuie să o lase să curgă minute în şir pentru a avea o temperatură apropiată de cea a corpului uman. Tocmai de aceea, de multe ori preferă să încălzească apă pe aragaz, mai ales că aşa face şi cald în casă.

Aceeaşi măsură este luată şi de alţi vecini a căror răbdare este pusă la încercare atunci când vor să facă baie.

Problema locuitorilor celor 21 de blocuri din cartierul ANL de la Gară porneşte de la punctul termic care le deserveşte, unde, ieri, căldura pleca spre branşamente la 42 de grade Celsius, iar apa caldă la doar 32 de grade Celsius. Asta deoarece energia termică pompată spre punctul termic le venea la doar 65 de grade Celsius, de la sursă, iar din aceasta trebuie să asigure atât căldură cât şi apă caldă sutelor de familii din acea zonă.

„Am doar 17 grade în locuinţă. Să vină să stea aici cei care ne asigură aceste servicii. Pentru ce plătim la primărie chirii de aproape 300 de lei, la care ni se adaugă utilităţile, dacă nu avem asigurate condiţii decente de trai?”, spune o altă locatară a cartierului de locuinţe ANL, care, depăşind vârsta de 35 de ani, nu mai beneficiază de chirie subvenţionată, ci la preţ întreg.

În altă locuinţă, termometrul indică 20 de grade Celsius, dar după ce locatarii au lăsat aragazul pornit ore în şir, în seara dinainte, pentru a nu sta în frig peste noapte.

„Pereţii sunt reci, nu există izolaţie termică, de la subsol vine frig, de asta am pus covoare peste tot, că altfel nu poţi sta cu picioarele pe pardoseală de rece ce este, iar geamurile lăcrimează mereu”, declară şi Geanina Ojică, ce spune că la apa caldă nici nu mai are curajul să deschidă robinetul, că vine rece ca gheaţa.

 

Blocuri neizolate termic, cu tencuială căzută şi un sistem termic posibil subdimensionat

Problema locatarilor acestui cartier, în care majoritare sunt locuinţele ANL, cărora li se adaugă şi locuinţe sociale, dar şi de necesitate, ţine de mai mulţi factori.

Pe de o parte, punctul lor termic este la capăt de coloană, încât parametrii cu care ajunge agentul termic în zonă sunt mereu mai mici decât în alte zone din Burdujeni.

În acelaşi timp, respectivul punct termic, realizat în 2003, a fost făcut pentru a deservi 16 blocuri, câte existau atunci acolo, de la o centrală de cartier, pe gaz metan. Ulterior, din cauza costurilor mari reclamate de locatari, s-a decis racordarea cartierului la sistemul centralizat de termoficare al oraşului. Între timp, numărul blocurilor racordate la acest punct termic a ajuns la 21, iar numărul beneficiarilor de servicii de termoficare a crescut şi prin crearea de noi locuinţe, prin mansardarea blocurilor existente, încât există posibilitatea ca sistemul de acolo să fie subdimensionat faţă de necesităţile reale ale zonei respective.

Nu în ultimul rând, un aspect foarte important îl reprezintă lipsa izolării termice a acestor clădiri de locuinţe (15 din cele 21 nu au termosistem), o parte dintre ele fiind făcute din plăci de beton, iar restul din BCA, peste care s-a aplicat direct un strat subţire de tencuială.

Anveloparea termică a acestor blocuri, a căror tencuială a început să cadă în mai multe locuri, ar asigura un confort termic sporit locatarilor şi ar rezolva parţial problemele cu care se confruntă aceştia în prezent.

„Oamenii sunt foarte nemulţumiţi şi spun că nu vor să mai achite facturile la utilităţi, pentru că nu beneficiază de parametrii prevăzuţi în contract”, spune preşedintele Asociaţiei 36, Nicuşor Şargan, care este în aceeaşi situaţie, fiind nevoit să se încălzească cu două calorifere electrice, mai ales că problemele sale cardiace nu îi permit să stea în frig.

 

Audit al întregului sistem de termoficare din oraş

Reprezentanţii noului operator de termoficare al Sucevei, Thermonet, le dau dreptate celor de la ANL-uri, că parametrii de furnizare a căldurii şi apei calde nu sunt cei care ar trebui să fie pentru a le asigura confortul necesar, motiv pentru care caută o soluţie la aceste probleme.

„Avem demarat deja un audit al întregului sistem de termoficare din Suceava, pentru a avea o viziune completă a punctelor nevralgice din oraş, să identificăm soluţiile necesare şi să găsim cât mai rapid o rezolvare a problemelor”, a spus Mugur Corlăţean, directorul Thermonet.

Problemele de termoficare a celor de la ANL-uri au fost accentuate atât de deficienţele clădirilor în care locuiesc şi de eventualele probleme de sistem din acea zonă, cât şi de consumurile mari înregistrate în întregul oraş în aceste zile, când temperaturile exterioare au scăzut chiar până la –24 de grade Celsius, ceea ce a determinat producătorul de energie termică, Bioenergy, să pornească şi un cazan de producere a energiei termice pe gaz metan pentru a suplini necesităţile din sistem.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de familii din Suceava, revoltate de frigul din locuinţe şi de apa rece care curge în loc de apă caldă.
 Vizualizări articol: 4210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de familii din Suceava, revoltate de frigul din locuinţe şi de apa rece care curge în loc de apă caldă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa cerem despagubiri trimis de
( 7 ian 2016, 12:19:38
Conform Legii 51/2006, art. 41 (2) (b): “ Utilizatorii au, în principal următoarele drepturi: să solicite şi să primească , în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare;”.

2.   Oameni de nimic... trimis de
( 7 ian 2016, 13:04:55

Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura si lor le sta capul la cit mai multi bani Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.

Cu atitudinea aceasta sfidatoare fata de cei corecti, la vara veti obtine contrariul, vor fi destui care-si vor dori sa scape de raiul oferit de Thermonet .
Scandalos si dezonorant pentru aceasta societate!
3.   Problema de sistem trimis de
( 7 ian 2016, 15:13:27
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet sau Bioenergy ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
4.   Problema de sistem trimis de
( 7 ian 2016, 15:14:29
Sa nu uitam ca distribuitorul de energie termica Thermonet, inca nici bine nu incepuse a distribui ca a si solicitat cresterea pretului gigacaloriei la Suceava. Este un monopol al firmei Adrem Invest Bucuresti, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet in domeniul termoficarii centralizate la Suceava. Pacat ca nu este CONCURENTA.
5.   Proba verității trimis de
( 7 ian 2016, 15:53:46
Măi nene, măi,
timp de vreun an de zile începuseră să mă irite cearșafurile postate repetitiv de Doruleț.
Însă, la un moment dat mi-am înfrânt pornirea nejustificată.
Am stat strâmb și să judec drept că nu sunt în măsură să judec autorul unor postări kilometrice, din postura mea de autor al unor postări anterioare, axate pe cu totul alte teme, de asemenea kilometric de exasperante. (cine vrea citește, cine a citit nu mai citește. Libertatea de opțiune în esență pură)

În fine, bine că a perseverat în postare.

Articolul de față constituie PROBA VERITĂȚII celor afirmate exasperant de repetitiv de Doruleț: imensul siktir și impardonabila delăsare a șobolanilor edili-șefi din gubernia Sucevei.
QED!
6.   Frig trimis de
( 7 ian 2016, 16:35:53
eu nu stau la anl....si sunt racordat la termoficarea centrala a sucevei....va spun sincer, de 2 saptamani dardai de frig in casa...apa calda nu mai stiu ce e aia...e de vara mereu...Bataie de joc e!!!...banii stiu sa ne ia!!
7.   Protest trimis de
( 7 ian 2016, 17:18:50
Locuieesc la casa.am gigacalorimetru.Agentul termic intra in casa la temp. de 48 grd.Cels. si iese cu 37.Cu parametrii astia se poate trai normal?Dai telefon la Thermonet si-ti spun ca asta le da Bioenergy.Daca sunt neseriosi, anul asta scapam de ei.solutia finala:DEBRANSAREA GENERALA!!!
8.   Oameni de nimic... trimis de LAATU trimis de
( 7 ian 2016, 20:59:35
LATUU...LELE zilele trecute ne inspirai sa ne rebransam inapoi la reteaua termica ,bioenergy cum ma=sa so numi :ma intreb retoric ai fost cu uratu la-15 grade cu capul gol? de ti sa irigat cerebelul si incepi si tu sa gandesti ca un om normal.{.am centrala de apartament si ma gestionez singur, de ma lasa portofelul incalzesc una camera dar nu stau in frig .Frig care thermonet il factureaza ca agent termic in parametri}

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frecăței (sau răzălăi) Probabil că mulți dintre noi își amintesc această denumire legată de ”ceva bun cu lapte”, din copilărie. Frecățeii sunt niște simple paste făinoase cu ou, făcute acasă, fără mari eforturi, și se pot consuma fie fierți în... Citeşte