Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 ian 2016 - Anul XXI, nr. 4 (6117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Numeroşi credincioşi prezenţi la slujba Bobotezei, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Slujba Bobotezei, marea sărbătoare creştină a începutului de an, a adunat numeroşi credincioşi la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Parte dintre ei au stat la Sfânta Liturghie din mănăstire şi, apoi, la slujba de sfinţire a apei care a avut loc afară, în curtea sfântului lăcaş, alţii au venit doar în jurul amiezii, cu recipiente în care să-şi pună Agheasma Mare.
La Mănăstirea Sf. Ioan de Nou, liturghia a fost săvârşită de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi. Boboteaza, numită şi Epifanie, este unul dintre cele mai mari praznice creştine. Este sărbătoarea Botezului Domnului în Iordan de Sfântul Ioan Botezătorul. Peste tot în ţară se face sfinţirea mare a apei (Agheasma Mare), cu care se sfinţesc obiectele, se stropesc casele, oamenii, animalele şi ogoarele. Oamenii cred că este izbăvitoare de boli, sfinţitoare şi purificatoare şi se bea opt zile după Bobotează.

 

„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne...”

Aproape de ora 11.00, la finalul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Sf. Ioan, ÎPS Pimen, înconjurat de soborul de preoţi îmbrăcaţi în straie albastre deschis, a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei în jurul mesei de piatră din curtea mănăstirii. S-a citit din Evanghelie, apoi ÎPS Pimen a afundat de trei ori crucea şi busuiocul în recipientul cu apă pregătit pentru credincioşi, cântând: „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne...”.

După Sfinţirea Apei, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din mulţime.

A urmat goana după o sticlă cu Agheasmă Mare. Cu toate că reprezentanţii lăcaşului au pregătit mai multe butoaie cu apă sfinţită pentru credincioşii care vor să păstreze agheasmă peste an, enoriaşii prezenţi, mare parte dintre ei în vârstă, s-au împins pentru a ajunge cât mai repede la butoaiele metalice cu apa sfinţită.

 

Sărbătoarea Bobotezei la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava

După rânduiala Bisericii Ortodoxe, la capela de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, preotul militar al unităţii a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Momentul a fost urmat de săvârşirea Slujbei Agheasmei Mari, la crucea de gheaţă ridicată în curtea inspectoratului.

În timpul desfăşurării manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea Botezului Domnului, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a acţionat cu un efectiv de 60 de jandarmi pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, a Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Suceava şi la alte 18 lăcaşuri de cult din localităţile din judeţ în care funcţionează structuri de jandarmerie.

Jandarmii au acţionat pentru protecţia participanţilor, prevenirea aglomerărilor de persoane şi a busculadelor în apropierea zonelor de distribuire a apei sfinţite, precum şi pentru rezolvarea situaţiilor care ar fi putut să apară cu ocazia desfăşurării manifestărilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numeroşi credincioşi prezenţi la slujba Bobotezei, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.
 Vizualizări articol: 1738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Numeroşi credincioşi prezenţi la slujba Bobotezei, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frecăței (sau răzălăi) Probabil că mulți dintre noi își amintesc această denumire legată de ”ceva bun cu lapte”, din copilărie. Frecățeii sunt niște simple paste făinoase cu ou, făcute acasă, fără mari eforturi, și se pot consuma fie fierți în... Citeşte