Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 ian 2016 - Anul XXI, nr. 3 (6116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

„După datina străbună”, ediţia a IV-a

„Căiuţii”, „Dansul Măştilor”, „Irozii”, „Capra”, la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă organizat la Cajvana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Cajvana s-a desfăşurat, la finele anului trecut, a IV-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”, manifestare la care şi-au dat întâlnire „Căiuţii”, „Irozii”, „Capra”, „Ursul” etc. După cum este obiceiul, sărbătorile de iarnă aduc cu ele cântece şi jocuri, daruri şi urări exprimate prin tradiţii şi obiceiuri cunoscute, precum colindele, „Pluguşorul”, „Sorcova”, „Jocul Mascaţilor”. Evenimentul de la Cajvana a fost organizat de Primăria oraşului Cajvana, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Cajvana. Localnicii şi alţi iubitori de folclor s-au adunat, în a treia zi de Crăciun, la Căminul Cultural din Cajvana, pentru a urmări momentele deosebite pregătite de organizatori. Profesor învăţător primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu imaginea Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că „această manifestare culturală are menirea să promoveze folclorul local, datinile şi obiceiurile satelor şi să transmită actualelor generaţii frumuseţea costumelor populare, a măştilor tradiţionale şi a obiceiurilor locale”.

 

“Dansul crăciuniţelor”, “Dansul fulgilor de nea” și “Dansul renilor”

Programul colindelor și al datinilor de la Cajvana a fost deschis de interpreta Casandra Răcari. Emoţionaţi, dar şi bucuroşi că au păstrat obiceiurile străbune, grupurile de elevi, coordonaţi de cadrele didactice Irina Davidoaia, Nicoleta Rotar, Rahila Mârza, Domnica Ciuhan, Anuța Bârgăoan, Ovidiu Ciubotaru, au dat glas cu multă gingășie și însuflețire frumoaselor poezii și colinde, specifice sărbătorii Nașterii Domnului. Îmbrăcaţi în costume speciale, elevii coordonați de profesoarele pentru învățământul primar Cristina Tomuț și Minodora Dranca au prezentat “Dansul crăciuniţelor”, “Dansul fulgilor de nea” și “Dansul renilor”. Colindele au răsunat nu doar în limba română, ci și în limbile franceză şi engleză, prin elevii coordonați de profesoarele Violeta Dârțu și Casandra Lucan. Surorile Teodora-Camelia şi Diana-Anastasia Seserman, eleve la Școala Gimnazială Todirești, au încântat publicul interpretând colindele tradiționale “Nașterea Domnului” și ”Sfântă-i sara asta, sara de Crăciun”.

 

“Pluguşorul”, după datina străbună

Printre obiceiurile de Anul Nou care se mai păstrează în Cajvana sunt „Căiuţii”, „Dansul Măştilor”, “Irozii”, „Capra”. Acestea au fost puse în scenă de membrii Ansamblului „Stejărelul”, coordonaţi de directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Iulian Ciotu. Din Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”, ediţia a IV-a, nu a lipsit nici „Pluguşorul”, însoţit de sunetul clopoţeilor, al buhaiului, de instrumentele muzicale, de pocnetul bicelor, care au amplificat atmosfera zgomotoasă în care s-a desfăşurat urătura.

Lidia Loredana Seserman a completat că organizatorii i-au răsplătit pe urători cu daruri, iar din partea spectatorilor artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze. Prestaţia artistică a participanţilor a fost urmărită cu mare drag şi de localnicii care muncesc în străinătate, întorşi pe meleagurile natale să petreacă sărbătorile de iarnă, alături de cei dragi.

Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a declarat că „prin organizarea şi desfăşurarea acestor evenimente încercăm să conservăm în mod natural, să îmbogăţim şi să trecem prin <straturile> mai multor religii, confesiuni, naţionalităţi aceste minuni care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Căiuţii”, „Dansul Măştilor”, „Irozii”, „Capra”, la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă organizat la Cajvana.
 Vizualizări articol: 2056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Căiuţii”, „Dansul Măştilor”, „Irozii”, „Capra”, la Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă organizat la Cajvana0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă catalană – versiune dietetică În versiunea sa originală, crema catalană este un desert spaniol savuros și foarte aromat, în esență o cremă de ou cu zahăr caramelizat desupra. Pentru persoanele care preferă o dietă fără ou, o versiune asemănătoare a preparatului, dar... Citeşte