Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2016 - Anul XXI, nr. 2 (6115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege fentată ani de zile

Directorul Asociaţiei Vânătorilor, Nicolae Goicea, a fost găsit vinovat în trei anchete penale şi a scăpat de fiecare dată cu amenzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, Nicolae Goicea, trimis în judecată la finele anului trecut pentru mai multe infracţiuni, a fost anchetat în ultimii ani în trei cauze penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, faptele existând şi fiind confirmate de toate instanţele de judecată. De fiecare dată, Nicolae Goicea a scăpat însă de trimiterea în judecată, fiindu-i aplicate doar amenzi administrative, pentru că s-a opinat că faptele nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni ori erau foarte vechi. A patra oară ulciorul nu a mai mers însă la apă, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc l-a trimis în judecată pe inculpatul Nicolae Goicea.

 

Pentru ce a fost trimis în judecată, în al patrulea dosar, Nicolae Goicea

Reamintim că Nicolae Goicea a fost trimis în judecată, în decembrie 2015, împreună cu unul dintre subalternii săi, paznicul de vânătoare de la Vatra Moldoviţei, Radu Ghiocel Iurniuc. Rezumând faptele, Nicolae Goicea va fi judecat pentru că i-a restituit ilegal armele în mai multe rânduri lui Radu Ghiocel Iurniuc, chiar şi când acesta nu mai avea voie să le folosească după ce l-a ameninţat cu moartea pe primarul din comuna Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin. Acuzaţiile din rechizitoriul de trimitere în judecată sunt însă mult mai multe, paznicul de vânătoare folosind ilegal armele ani de zile, inclusiv la acte de braconaj.

„Cu rea-credinţă, în intervalul 17.12.2012 - 09.01.2015, a dat în mod repetat, la momente determinate, dispoziţii ilegale de înarmare a inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu, în calitate de paznic de vânătoare şi angajat al AJVPS Suceava, el primind mai multe arme letale de foc şi muniţii aferente de diferite calibre, fără a emite acestuia din urmă documentele legale care să îi confere drept de deţinere, port şi folosire”, rezultă din anchetă. Nicolae Goicea a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de „abuz în serviciu în formă continuată”, „instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, „instigare la uz de armă fără drept”, „participaţie improprie sub forma complicităţii la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor” şi „participaţie improprie sub forma complicităţii la uz de armă fără drept”. Acesta va avea aşadar de răspuns pentru foarte multe capete de acuzare.

 

Antecedentele penale ale lui Goicea, considerate de luat în seamă de procurorul care l-a trimis în judecată

În rechizitoriu de trimitere în judecată, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a subliniat antecedentele penale ale lui Nicolae Goicea, chiar dacă acestea nu s-au soldat cu condamnări, ci doar cu amenzi. Procurorul de caz a subliniat cu argumente cum în toate cele trei dosare Goicea a scăpat foarte uşor, doar cu amenzi administrative. Aceste antecedente ar putea constitui circumstanţe agravante personale în cazul în care acuzaţiile procurorilor din acest al patrulea dosar vor fi confirmate de instanţă, iar Goicea va fi condamnat.

 

Primul episod: Le-a retras ilegal carnetele de vânător şi permisele celor care l-au contestat

Un prim dosar a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava în anul 2007. Ancheta a vizat infracţiunile de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, „fals intelectual” şi „uz de fals”. Pe scurt, la începutul anului 2007, o parte a membrilor Clubului de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Gura Humorului şi-au manifestat nemulţumirea faţă de cum conducea Goicea AJVPS Suceava şi au încercat să se desprindă de structura condusă de acesta. În scandalul iscat, Nicolae Goicea a întocmit şi semnat 12 adrese faţă de contestatarii săi, prin care îi înştiinţa că datorită voinţei lor liber exprimate nu mai fac parte din AJVPS şi, drept consecinţă, carnetele de vânător ale acestora au fost declarate nule, iar permisele de vânătoare au fost retrase.

Organele de urmărire penală au stabilit cu certitudine că acele înscrisuri erau false, prin atestarea în cuprinsul acestora a unei situaţii de fapt nereale, aspecte confirmate definitiv şi irevocabil prin hotărâri ale instanţelor de judecată, care au desfiinţat în integralitate acele înscrisuri.

„În această cauză, cu toate că organele de cercetare penală au formulat propunere de emitere a rechizitoriului şi trimitere în judecată a inculpatului Goicea, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestuia, în considerarea prevederilor art. 18 din vechiul CP (faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni), şi înlocuirea răspunderii penale, prin aplicarea în sarcina sa a unei sancţiuni cu caracter administrativ constând în amendă în cuantum de 1.000 lei”, au arătat în rechizitoriu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

 

Goicea a scăpat foarte uşor, au tras concluzia chiar judecătorii

Important de precizat este că această soluţie de amendare cu 1.000 de lei a fost contestată în instanţă de Goicea, însă Judecătoria Suceava a respins-o, ba mai mult, a tras următoarea concluzie:„În ceea ce priveşte soluţia de scoatere de sub urmărire penală a petentului şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ întrucât s-a reţinut de către Ministerul Public că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, instanţa apreciază că din întregul material probator din cauză şi având în vedere modul în care a acţionat Goicea Nicolae, fapta sa prezintă pericolul social al unei infracţiuni”. Şi această concluzie apare în rechizitoriul prin care Nicolae Goicea a fost trimis în judecată.

 

Al doilea dosar: A tergiversat reangajarea şi punerea în plată a unui angajat dat afară ilegal

Al doilea dosar penal a plecat tot de la conflictul cu vânătorii de la clubul din Gura Humorului. Tot în 2007, Nicolae Goicea i-a desfăcut contractul individual de muncă angajatului Petria Vultur, secretar al Clubului de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Gura Humorului. Decizia de desfacere a contractului de muncă a fost ilegală, fapt confirmat de toate instanţele de judecată. După rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, secretarul a formulat cerere către AJVPS Suceava pentru a i se comunica data de la care se poate prezenta la locul de muncă, precum şi să-i fie achitate despăgubirile egale cu salariile indexate şi majorate.

Goicea a refuzat însă să ţină cont de hotărârea instanţei de judecată, motiv pentru care Petria Vultur a formulat o plângere penală împotriva acestuia.Abia după ce a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru infracţiuni legale de neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti, Nicolae Goicea l-a repus în drepturi pe angajatul de la Gura Humorului şi i-a restituit drepturile băneşti, conform deciziei instanţei de judecată.

Şi în acest caz, procurorii au apreciat că este suficientă aplicarea unei amenzi cu caracter administrativ faţă de Goicea.

 

Episodul trei: Permise de vânătoare eliberate cu documente false, inclusiv ore de tragere fictive

Un al treilea dosar penal cu privire la Nicolae Goicea a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava începând din anul 2008. În acest caz, organele de urmărire penală au stabilit cu certitudine că inculpatul Nicolae Goicea a emis contrar dispoziţiilor legale mai multe permise de vânătoare, în baza unor documentaţii false. Este vorba de peste 20 de documente oficiale, iar constatarea a fost mai întâi a procurorilor care au anchetat cazul, după care şi trei instanţe de judecată au confirmat că permisele de vânătoare şi alte documente au fost emise ilegal şi au dispus anularea acestora, definitiv şi irevocabil. Practic, AJVPS se transformase într-un soi de fabrică de permise de vânătoare, inclusiv orele obligatorii de tragere în poligon fiind făcute fictiv, doar în hârtii. Cel mai grav din toată această încrengătură este că există posibilitatea ca oameni care nu ştiau să folosească o armă să fi devenit vânători cu acte în regulă.

Din nou, Goicea a scăpat foarte uşor.“Şi în această cauză, ca şi în precedentele, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a inculpatului Goicea, în considerarea prevederilor art. 18 din vechiul CP (faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni), şi înlocuirea răspunderii penale, prin aplicarea în sarcina sa a unei sancţiuni cu caracter administrativ constând în amendă în cuantum de 1.000 lei, deşi organele de cercetare penală au formulat propunere de emitere a rechizitoriului şi trimitere în judecată a inculpatului”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, subliniind cât se poate de clar cât de uşor a scăpat de fiecare dată directorul AJVPS Suceava.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum, după ce Nicolae Goicea a fost în sfârşit trimis în judecată, sub acuzaţii grave. Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată Nicolae Goicea se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul Asociaţiei Vânătorilor, Nicolae Goicea, a fost găsit vinovat în trei anchete penale şi a scăpat de fiecare dată cu amenzi.
 Vizualizări articol: 5651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Directorul Asociaţiei Vânătorilor, Nicolae Goicea, a fost găsit vinovat în trei anchete penale şi a scăpat de fiecare dată cu amenzi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare acrișoare Pot fi o gustare rapidă, de ronțăit la televizor sau, alături de o garnitură de orez, devin un fel de bază sățios și apetisant.Avem nevoie de:500 garipi de pui, o lingură amidon, o ceapă mică, 3 căței usturoi, o linguriță ghimbir proaspăt ras, 3- 5... Citeşte