Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 dec 2015 - Anul XX, nr. 301 (6113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Investiţie

Punţi de trecere, inaugurate ieri în Moara Dracului, în drumul spre Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traseul turistic spre Rarău, prin Moara Dracului, a fost amenajat în acest final de an cu un sistem format din mai multe punţi care asigură trecerea pasionaţilor de drumeţii montane în condiţii de siguranţă. Este vorba de un sistem din lemn, amplasat între stânci, pe o lungime de circa 100 de metri. Iniţiativa a venit din partea reprezentanţilor Primăriei Câmpulung Moldovenesc, din dorinţa de a promova zona şi de a veni în întâmpinarea turiştilor. Totul a fost posibil cu ajutorul celor de la Direcţia Silvică Suceava, care s-au implicat direct pentru ca acest proiect să prindă viaţă.

Noul sistem de punţi înlocuieşte sistemul de trecere care exista până acum 5 ani, când viiturile l-au distrus. După acest eveniment, trecerea prin Moara Dracului era una destul de dificilă, mai ales când apele pârâului care trece prin zona denumită Valea Caselor erau crescute.

 

Turiştii trebuie să aibă echipament corespunzător pentru iarnă

Pentru turiştii care doresc să se deplaseze pe munţi în această perioadă, reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava le recomandă să aibă echipament adecvat condiţiilor de iarnă.

Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi scăzute, chiar şi până la minus 15 grade Celsius, motiv pentru care turiştilor li se recomandă să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, mănuşi, cagulă, parazăpezi, jachetă vânt, polar, suprapantalon, rucsac, căciulă, apă şi dulciuri. O altă recomandare este aceea de a lua numerele de telefon ale serviciului salvamont şi să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis.

„Sub nici o formă, turiştii nu trebuie să se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiţii meteo nefavorabile, deoarece marcajele pe timp de iarnă sunt mai puţin vizibile, de cele mai multe ori acoperite de stratul de zăpadă, sau de crengile copacilor încărcaţi de zăpadă, vizibili fiind numai stâlpii de marcaj, vopsiţi în culorile alb şi negru în golurile alpine. De asemenea, este recomandat ca cineva din grup să fi făcut traseele  pe timp de vară, pentru a se putea orienta mai uşor în condiţii meteo nefavorabile”, a arătat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

 

Atenţie la timpii de mers

Turiştilor li se cere ca în cazul în care consideră că au anumite probleme, sau au pierdut marcajul traseului, să telefoneze serviciului salvamont, pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.

„Majoritatea turiştilor care au probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acţiune a salvatorilor montani. De aceea, este indicat ca turiştii să abordeze traseul cât mai matinal posibil, iar în prima zi este indicat să plece pe un traseu uşor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, funcţie de condiţiile meteo, condiţia fizică şi echipament să meargă pe un traseu mai dificil, sau de creastă. Pentru turiștii fără experiență în drumeții montane este indicat să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane”, a mai spus Voicu Raia. 

Salvamontiştii mai atrag atenţia că timpii de parcurgere a unui traseu pe timp de iarnă sunt mai mari, uneori chiar de două ori, faţă de timpii afişaţi pe tablele indicatoare sau în hărţile turistice.

 

Transrarăul este închis, la fel ca şi hotelul de pe Rarău

Un alt aspect pe care turiştii trebuie să-l ia în considerare este faptul că Transrarăul este închis.

„Întrucât sunt mulți care ignoră faptul că Transrarăul este închis odată cu prima cădere de zăpadă, că se creează polei pe șosea, sau șoseaua este acoperită de zăpadă, facilitând derapajul, este obligatoriu să-și doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă, să fie în portbagaj un set de lanțuri antiderapante și o lopată mică”, sună recomandarea Serviciului Salvamont Suceava.

Mai mult, turiştii trebuie să ştie că dacă ajung pe Rarău, hotelul de aici este închis şi nu pot servi absolut nimic. „Sfatul nostru pentru turişti este să-şi ia mâncare şi lichide pentru că nici în Rarău şi nici în Giumalău nu vor avea parte de servicii hoteliere”, a arătat Voicu Raia.

Reprezentanţii Salvamont fac apel la amatorii de drumeţii să anunţe orice problemă, mai ales că în urmă cu câteva zile a fost vijelie, iar mai mulţi arbori fie s-au rupt, fie au fost smulşi din rădăcini, blocând anumite porţiuni din trasee.

Pentru informaţii suplimentare, turiştii sunt rugaţi să sune la 0745/313052  şi 0salvamont, pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, respectiv 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punţi de trecere, inaugurate ieri în Moara Dracului, în drumul spre Rarău.
 Vizualizări articol: 4379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Punţi de trecere, inaugurate ieri în Moara Dracului, în drumul spre Rarău5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de potroace În mare vogă la nunțile, petrecerile de familie și revelioanele anilor ‘80, ciorba de potroace revine în forță în ultima vreme în preferințele amatorilor de gastronomie rustică. Deloc pretențioasă, dar foarte gustoasă,... Citeşte