Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2015 - Anul XX, nr. 298 (6110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tragedie

Moartea directorului adjunct al ACET, o puternică lovitură resimţită de colegii săi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tragicul eveniment de marţi seara, care a dus la moartea directorului adjunct al operatorului regional de servicii de apă şi canalizare ACET, Mircea Onofreiciuc, i-a şocat pe toţi colegii săi şi pe cei care l-au cunoscut de-a lungul celor 61 de ani de viaţă în care s-a dedicat meseriei sale, familiei, dar şi credinţei, fiind puternic implicat în activitatea parohiei din care făcea parte.

Marcaţi de vestea accidentului care i-a curmat viaţa, colegii săi de serviciu au mers ieri în locul în care s-a petrecut tragedia, pentru a aprinde candele pe marginea străzii.

„Vestea morţii domnului director tehnic a fost primită ca o lovitură puternică de toţi colegii dumnealui şi s-a propagat chiar în seara în care nenorocirea a avut loc, de la un coleg la altul, fiecare sunând pe câte altcineva în speranţa că zvonurile vor fi infirmate. O sumedenie de imagini ne trec prin minte acum, când, trecând pe lângă uşa biroului dumnealui, nu-l mai auzim pe dl Director tehnic dând indicaţii colegilor prin intermediul telefonului sau lămurind o serie de aspecte tehnice la masa unde aveau loc zilnic întâlniri de lucru… Acum, doar o candelă arde în memoria domnului director Onofreiciuc, iar colegii care au fost nevoiţi să ajungă azi la Secretariat, împinşi de nevoia rezolvării problemelor zilnice, rămân tăcuţi şi trişti în semn de reculegere pentru cel care va rămâne mereu în amintirea noastră - Domnul Director tehnic Mircea Onofreiciuc de la ACET Suceava. Dumnezeu să îl odihnească”, au spus cei care i-au fost alături o bună parte din viaţă, zi de zi, la serviciu.

Mircea Onofreiciuc a murit marţi seara, într-un accident rutier petrecut pe E85, la Buneşti. În vârstă de 61 de ani, acesta sărbătorise cu o zi înainte, luni, alături de colegi, ieşirea la pensie, iar ziua fatidică de marţi, 22 decembrie, a fost practic prima în care acesta nu a mai mers la serviciu.

Mircea Onofreiciuc conducea un autoturism Dacia Logan, proprietate personală, iar în dreapta se afla soţia acestuia. El circula dinspre Fălticeni spre Suceava, iar la un moment dat, din motive incerte, Onofreiciuc a redus viteza, cel mai probabil cu intenţia de a se întoarce din drum. Din spate venea un autoturism Mitsubishi, şoferul acestuia, o femeie de 51 ani, nu a mai avut timp să frâneze, autoturismul lovind Loganul în partea lateral stânga. Deşi impactul nu a fost foarte violent, marele ghinion al lui Mircea Onofreiciuc a fost că Loganul a fost lovit în zona portierelor din stânga, astfel că şoferul a resimţit în plin şocul.

Înmormântarea lui Mircea Onofreiciuc va avea loc în ziua de Crăciun, la ora 13.00. Trupul este depus la prăznicarul bisericii parohia Izvorul Tămăduirii, din Burdujeni.

 

O viaţă dedicată muncii

În urmă cu 35 de ani Mircea Onofreiciuc devenea absolvent al facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, cu nota 10 la examenul de diplomă.

La terminarea facultăţii, în 1980, a fost repartizat la Întreprinderea de Fibre Artificiale Suceava, unde a participat la punerea în funcţiune a instalaţiilor de măsură şi automatizare, în anul 1985 ocupând prin concurs funcţia de şef atelier Aparate de Măsura şi Automatizare.

În anul 1987, din cauza intoxicării cu sulfură de carbon, a părăsit IFA Suceava şi s-a angajat la IJGCL Suceava, în cadrul Secţiei apa, unde a promovat în timp, ca inginer principal, şef adjunct al secţiei, iar apoi, în 1998, devenind director tehnic al SC ACET SA Suceava. Acolo a avut în subordine directă Serviciul Tehnic, Dispeceratul, Secţia apa, Secţia canal-epurare, Atelierul de întreţinere şi reparaţii, Atelierul electric – automatizări.

El s-a ocupat de coordonarea activităţilor de exploatare a sistemelor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din aria de operare, în scopul asigurării îndeplinirii indicatorilor de performanţă ai serviciilor publice, atât din punct de vedere al actelor normative, cât şi al contractului de delegare a gestiunii.

De-a lungul timpului a coordonat activităţile de exploatare a sistemelor publice de alimentare cu apă şi a celor de canalizare în scopul respectării şi încadrării în prevederile impuse de contractele de furnizare încheiate de ACET Suceava cu beneficiarii persoane fizice şi juridice, a încadrării în regulamentul de furnizare al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, normative şi standarde în vigoare privind calitatea apei potabile. De asemenea, a condus direct activitatea de asigurare a relaţiilor cu publicul, pentru problemele de natură tehnică, privitor la sesizări şi reclamaţii, solicitări de natură tehnică, emitere avize de branşare/racordare sau solicitări de emitere avize edilitare.

În colaborare cu colegii din cadrul Serviciului UIP POS Mediu, Mircea Onofreiciuc a contribuit la derularea şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană, care sub îndrumarea sa au fost duse la bun sfârşit: Programul SAMTID “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în judeţul Suceava” (perioada de implementare 2005-2010), Programul ISPA „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de apă uzată din oraşul Suceava, localizat în judeţul Suceava, România” (perioada de implementare 2005-2011), Programul POS Mediu „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” (2011 până în prezent).

 

Gândire tehnică, dar suflet de poet

Puţini sunt cei care ştiu că în spatele omului care o viaţă s-a dedicat pentru rezolvarea problemelor tehnice a stat şi un suflet aplecat spre latura artistică a vieţii.

Dintr-o modestie mult prea mare, Mircea Onofreiciuc nu a făcut publice poeziile sale, care meritau să ajungă sub privirile celor care apreciază latura poetică a vieţii, o vorbă meşteşugită, un vers care ascunde trăiri puternice sau unul ce reflectă viaţa, aşa cum o vedem fiecare dintre noi.

În urmă cu o lună de zile, mi-a trimis câteva poezii, să le citesc şi să îi spun o părere sinceră. Spre ruşinea mea, prins mereu cu alte probleme cotidiane, am uitat să îi dau un răspuns. Acum e prea târziu.

 

Trai electronic

Visez la trândăvie:
Să stau pe un divan,
Lungit în veşnicie,
Privind la un ecran.
 
Să-mi pară că trăiesc
Şi că sunt superman
Văzând cum se spetesc
Eroii pe ecran.
 
Să ronţăi şi să beau,
În timp ce viaţa curge lin
Şi electronic iubirea să o dau
Prin mail, fără de chin.
 
Să sufăr, să mă bucur
Şi să zâmbesc dând click
Atâta vreau,
Şi să nu fac nimic.
Martie 2012

 

Eu nu citesc

„Eu nu citesc”
Spun unii cu mândrie
Făcându-mă ca să roşesc
Când văd prostia lor motiv de fudulie.
 
Televizor şi internet
Atâta-i „cool”.
Restul e pentru bătrânet,
Iar dascălii tânjesc după emul.
 
Vocabular cu doar o sută de cuvinte
E „super” pentru ei,
Şi nu poate să-ţi vină-n minte
Decât o milă pentru toţi acei
 
La care lenea de-a munci
S-a-ntorlocat cu lenea de-a citi
Având ca fruct un creier avorton
În care materia cenuşie e „beton”.
 
Fostă ţară agrară
 
Boii cei blânzi au tras secole, brazde în ţară,
Numită de toţi ţară agrară.
Fierul plugului adânc tranşee trăgea,
Sămânţa era sânge şi ţara plângea.
 
Lenta mişcare, blândeţea boilor
N-au plăcut ciocoilor
Căci timpul de muncă
Lăsa loc de gândire adâncă. 
 
Şi caii, care erau mândria
Ţăranului din România
Au fost puşi să tragă la jug
Cruntul fier al bătrânului plug.
 
Repede, mult, mai mult, mai haroşâ
A fost sloganul vântului roşu,
Din care, omul cel nou
Rămas-a ca un mut ecou.
 
Caii şi boii au luat drumul abatorului
Făcând loc tractorului.
A golăniei şmecherie
S-a pus în loc de blândeţe şi mândrie.
 
Încet, încet au murit şi tractoarele
Şi-au rămas doar ogoarele,
Fără sămânţă, fără blândeţe, fără mândrie,
Doar vânt de scandal, scaieţi, mârlănie.
 
Ca o boare, o nouă speranţă se simte în ţară:
E vorba de o veche comoară
Ascunsă sub crusta groasă şi grea
A pământului acoperit de zloată şi nea.
 
E sângele eroilor care plâng
Pe Domnul rugând
Ca platoşa nesimţirii, murdară,
S-o spargă conştiinţa unei ţări, fostă agrară.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moartea directorului adjunct al ACET, o puternică lovitură resimţită de colegii săi.
 Vizualizări articol: 6832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Moartea directorului adjunct al ACET, o puternică lovitură resimţită de colegii săi5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fursecuri “ un-doi-trei” Este printre cele mai simple rețete clasice de fursecuri fragede, care se pot modela în forme diverse și se păstrează mult timp.Avem nevoie de:100 g zahăr pudră, 200 g unt cu peste 80 la sută grăsime, 300 g făină, puțină sare, opțional un... Citeşte