Bilanț

Investiții de zeci de milioane de euro, finalizate de Primăria Suceava în 2015



Primarul Ion Lungu și-a prezentat realizările și nerealizările din anul 2015
Primarul Ion Lungu și-a prezentat realizările și nerealizările din anul 2015

La finele celui de-al treilea an din cel de-al treilea mandat de primar al Sucevei, Ion Lungu a tras linie și a făcut un bilanț al realizărilor și nerealizărilor.
„Una peste alta a fost un an bun la Primăria Suceava și vreau să le mulțumesc consilierilor locali și celor doi viceprimari, care m-au ajutat, chiar de suntem într-o fază mai delicată, mai tensionată, așa cum este întotdeauna atunci când se apropie alegerile locale. Cel mai important este că s-au finalizat toate proiectele europene și dacă nu se întâmpla așa trebuia să suportăm diferența de bani din bugetul propriu, așa cum s-a întâmplat la multe alte primării din țară, care au avut de returnat zeci de milioane de euro”, a spus primarul Ion Lungu, care a precizat că până acum, în total, au fost atrase finanțări europene de 130 de milioane de euro.
Modernizări stradale pe fonduri europene, dar și din bugetul propriu al Primăriei Suceava
Cel mai important proiect finalizat anul acesta a fost cel de modernizări stradale, din contractul de finanțare europeană “Reabilitare străzi, poduri și pasaj”, în valoare de 8.082.702 euro, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, fiind efectuate lucrări pe strada Plevnei, Calea Unirii, Cuza Vodă, Universității, pe bulevardul George Enescu, străzile Traian Vuia, Grigore Alexandru Ghica, podul de peste râul Suceava la Ițcani și pasajul de peste calea ferată de la Ițcani, fiind primul proiect semnat pe POR suplimentar din România, rezultat din economiile realizate la celelalte proiecte.
„Iată că astfel se încheie o etapă importantă, deoarece ambele poduri de peste apa Sucevei și ambele pasaje de cale ferată, de la Ițcani și Burdujeni, au fost reabilitate de când sunt primar al Sucevei”, a adăugat Ion Lungu.
În acest an a continuat modernizarea zonei centrale a orașului, fiind finalizate lucrările la contractul din Programul Național de Dezvoltare Locală cu MDRAP, în valoare de 3.000.000 de lei, pentru proiectul “Reabilitarea zonei centrale a municipiului Suceava prin reabilitare pietonal, străzi și iluminat”, cuprinsă între străzile Aleea Nucului și Libertății în fața Palatului Administrativ, prin realizarea de pavaj pietonal cu granit. În paralel a fost demarată procedura de licitație pentru celălalt tronson situat între strada Mitropoliei și magazinul Bucovina, tot pe PNDL, în valoare de aproximativ 2.500.000 de lei, iar licitația va avea loc pe data de 8 ianuarie 2016.
În 2015 s-a desfășurat și un amplu program de asfaltări, fiind reabilitate și modernizate 137 de străzi din municipiul Suceava, pe 73 de străzi fiind executate operațiuni de asfaltare, dintre care 17 au fost refăcute cu covoare asfaltice. Printre acestea se numără străzile Mărășești, George Coșbuc, Eudoxiu Hurmuzachi, Ștrandului, Nicolae Iorga, Baladei, Celulozei, Șoimului, Ion Vodă Viteazul, Gheorghe Doja, 22 Decembrie, Tudor Ștefanelli. De asemenea, s-au reabilitat parcări de reședință în cartierele Obcini și Burdujeni, iar alte 64 de străzi au fost balastate.
Campus școlar, săli de sport, cinema și teatru
Anul acesta au fost finalizate două importante investiții finanțate în cea mai mare parte cu fonduri europene, prin ADR Nord Est, pe Programul Operațional Regional 2007-2013, fiind dat în folosință campusul școlar al Liceului cu Program Sportiv Suceava, precum și proiectul de extindere, modernizare și refuncționalizare a sălii de sport a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, care constă în construirea unei noi săli de sport, în paralel cu modernizarea și refuncționalizarea sălii de gimnastică existente și amenajarea unui teren de sport în aer liber.
Odată cu inaugurarea clădirii Centrului Cultural Bucovina s-a dat în funcțiune Cinematograful Modern, cu ecran de ultima generație, capabil să ruleze filme 3D, la calitate 4K.
În aceeași clădire va funcționa de anul viitor Teatrul Municipal “Matei Vișniec”, înființat anul acesta prin Hotărâre de Consiliu Local.
Servicii publice îmbunătățite
Tot în acest an s-au finalizat lucrările la proiectul “Reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din municipiul Suceava”, etapa a II-a, pe POS Mediu, fiind semnată „Lista investițiilor prioritare”, faza a doua fonduri de coeziune, în valoare de 24.645.683 de euro, pentru municipiul Suceava.
De asemenea, a fost aprobată în Consiliul Local noua strategie de gestionare a deșeurilor menajere, ce prevede crearea în oraș a 145 de platforme de depozitare subterană a acestora. Acest lucru a fost prins în caietul de sarcini la licitația de salubritate menajeră, platformele urmând să fie realizate în cadrul contractului de 12 ani de noul operator desemnat prin licitație. Numai că, din cauza sarabandei contestațiilor, nu este încă semnat noul contract.
O schimbare majoră a avut loc și în domeniul termoficării orașului, un nou operator de transport-distribuție a agentului termic fiind stabilit în urma licitației desfășurate la Primăria municipiului Suceava. Firma SC Thermonet SRL Suceava a preluat la 15 octombrie 2015 termoficarea orașului, schimbări importante fiind anunțate pentru următorii ani.
Anul acesta a fost semnat acordul de finanțare și implementare pentru proiectul “Iluminat public municipiul Suceava – Management modern și eficient al iluminatului public în municipiul Suceava”, pe fonduri elvețiene, în valoare de 6.417.314 franci elvețieni, din care 5.238.108 franci elvețieni reprezintă contribuția gratuită a părții elvețiene. Licitația va avea loc în ianuarie 2016.
Până acum au fost realizate cam de 80% din lucrările de modernizare a Pieței Centrale a municipiului Suceava, în valoare de aproape 800.000 de lei plus TVA.
În privința transportului public, anul acesta Primăria Suceava a achiziționat cinci autobuze noi, de capacitate mică, foarte utile pentru străzile înguste și pentru acoperirea traseelor nerentabile.
În plus, s-au acordat peste 5.000 de abonamente subvenționate pentru elevi, studenți, pensionari și alte categorii prevăzute de lege, fiind achitați peste un milion de euro ca subvenții la societatea de transport public local, TPL Suceava.
Sprijin pentru cultură, culte și sport
În 2016, municipiul Suceava va organiza a 78-a ediție a Festivalului Mondial de Film Amator, decizia fiind luată de Comitetul UNICA la sfârșitul lunii iunie, când a efectuat vizita în teren la Suceava, lucru întărit în luna septembrie la Sankt Petersburg – Rusia, unde a avut loc cea de-a 77-a ediție a evenimentului.
„Am depus dosarul de candidatură pentru desemnarea Capitalei Culturale în 2021. Chiar dacă nu ne-am calificat în finală, nu o trec la un eșec, pentru că este o experiență interesantă pentru municipalitate. Deja o serie de orașe au contestat acea selecție, am fost și noi contactați, dacă nu ne alăturăm acestui demers, pentru că s-a dovedit că experții români din juriu au fost angrenați într-un fel sau altul în realizarea strategiei culturale a Bucureștiului”, a menționat edilul sucevean.
Tot anul acesta aavut loc licitația pentru un credit bancar în valoare de 10.000.000 de lei, în vederea realizării “Zonei de Agrement Tătărași”, proiect ce va fi demarat la începutul anului viitor.
„Am sprijinit sportul sucevean cu aproximativ 2.500.000 de lei. Sumele cele mai importante au mers la fotbal – 1.100.000 de lei pentru echipa Rapid Suceava, handbal masculin – 500.000 de lei pentru echipa CS Universitatea Suceava, 500.000 de lei pentru CSM Suceava – rugby, volei, atletism, box, tenis etc.”, a precizat Ion Lungu.
Păstrându-se tradiția sărbătoririi „cuplurilor de aur”, introdusă în primul său mandat de primar, în 2015 au fost celebrate peste 100 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, în total fiind premiate aproximativ 1.049 de cupluri de aur.
Un eveniment important, petrecut în toamnă, a fost sfințirea Catedralei „Nașterea Domnului”, din intersecția Mărășești, la care Primăria Suceava a fost unul dintre principalii finanțatori în ultimii 11 ani, cu suma de 1,8 milioane de euro.
„Este un lucru important nu doar pentru Biserică, ci și pentru municipalitate, pentru că în acest fel am pus Suceava pe harta orașelor europene. În toate orașele importante din Europa, când mergi în zona centrală, dai de o catedrală”, a menționatLungu.
La fel ca anii anteriori, municipalitatea suceveană a fost principalul finanțator al proiectelor culturale Festivalul de Artă Medievală și Festivalul concurs internațional „Lira de Aur”, ajuns la cea de-aXXXVI-a ediție.
Săptămânal, Fanfara Bucovina a municipiului Suceava a oferit spectacole de fanfară în foișorul din Parcul Central.
Principalele probleme nerezolvate
Pe primul loc la nerealizări, edilul sucevean a trecut nefinalizarea în totalitate a lucrărilor la ruta ocolitoare nr. 1 a municipiului reședință de județ, care nu este o lucrare gestionată de municipalitate, dar care a fost inițiată de aceasta.
Deși au fost alocate sume de bani de la Guvern, nu a fost desemnat un nou contractor de către Ministerul Transporturilor, pentru al doilea tronson, Șcheia – drumul european 85.
„Nu a fost discutată în Consiliul Local «Lista proiectelor prioritare ale municipiului Suceava pentru perioada 2014-2020», în vederea atragerii de fonduri europene pe noul exercițiu financiar, dar se lucrează în acest moment la Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Suceava pentru perioada 2015-2020”, a adăugat Lungu.
O altă problemă trecută la nerealizări este cea a gestionării câinilor comunitari, deși anul acesta au fost capturați peste 2.000 de câini comunitari de pe străzi, fiind duși în adăpostul din lunca Sucevei. Lungu a spus că problema, rezolvată parțial, va avea prioritate până la sfârșitul acestui mandat.
Lipsa unui operator cu contract pe termen lung pentru salubritatea menajera este trecută de asemeni la nerealizări, pentru că nu pot fi duse la îndeplinire condițiile noului caiet de sarcini, până când nu se termină cu sarabanda contestațiilor, care blochează semnarea contractului de la începutul anului.
Nu în ultimul rând, la capitolul de probleme nerezolvate este trecută și nepunerea în funcțiune a Gropii Ecologice de la Moara, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru depozitarea temporară a gunoiului, mai ales că după deschiderea depozitului va trebui din nou încărcat și transportat la Moara.



Recomandări

Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină

Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină
Grupare din care făcea parte și un agent al Poliției de Frontieră, acuzată că aducea ilegal din Ucraina și plasa pe piață amfetamină

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO  PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE  ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată DIGITALIZAREA IMM-URILOR – GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE

Finanțare de 8 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Urgență Suceava pentru achiziție de noi echipamente și aparatură medicală

Finanțare de 8 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Urgență Suceava pentru achiziție de noi echipamente și aparatură medicală
Finanțare de 8 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Urgență Suceava pentru achiziție de noi echipamente și aparatură medicală