Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2015 - Anul XX, nr. 298 (6110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fonduri ilicite

Afacerist sucevean, trimis în judecată de DNA, la „pachet” cu un fost viceprimar din Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei suceveni, între care un om de afaceri şi doi auditori pe linia eliberării certificatelor de calitate ISO, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Este vorba de Adrian Nicolae Toma, administrator şi asociat al SC Inginer Consultant SRL Şcheia, şi Dan Ovidiu Moldovanu şi Ana Ciobanu, auditori la SC Sucert SRL Suceava.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată un fost viceprimar din Botoşani, Cătălin Virgil Alexa, fratele acestuia, Bogdan Vasile Alexa, dar şi omul de afaceri Marcel Humă.

„În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpatul Alexa Cătălin Virgil, în calitate de viceprimar al municipiului Botoşani şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea, de către municipiul Botoşani, a contractului <Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor - sursa şi reţele>, a depus diligenţele necesare în vederea determinării membrilor comisiei respective de a declara admisibilă şi apoi de a declara câştigătoare oferta depusă de SC Inginer Consultant SRL Şcheia. De menţionat este faptul că această societate a fost înfiinţată special de inculpatul Alexa Bogdan-Vasile, fratele viceprimarului, în cursul lunii octombrie 2011, fapt cunoscut de viceprimarul municipiului Botoşani. De asemenea, inculpatul Alexa Cătălin Virgil cunoştea şi faptul că datele prezentate nu sunt reale, având scopul final de a obţine pentru el şi pentru fratele său Alexa Bogdan Vasile sumele aferente acestui contract”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Suceava.

 

Cum a fost câştigat proiectul

Pentru a-şi duce la îndeplinire planul, fratele viceprimarului din Botoşani a întocmit în fals mai multe documente cu scopul de a obţine, prin intermediul SC Inginer Consultant SRL Şcheia, suma de 903.879,40 lei alocată din bugetul UE şi suma de 90.387,94 lei din bugetul local, fără ca beneficiarul lucrărilor să cunoască situaţia de fapt reală.

Oferta firmei din Şcheia a fost depusă ulterior la sediul Primăriei Botoşani de Adrian Nicolae Toma şi susţinută tot de el în faţa comisiei de evaluare, chiar dacă ştia de falsurile lui Bogdan Vasile Alexa.

„În urma verificărilor efectuate în cauză, a rezultat faptul că SC Inginer Consultant SRL Şcheia nu îndeplinea cerinţele de calificare solicitate şi nu a declarat subcontractorii (firme deţinute de cei doi fraţi), cu scopul de a ascunde conflictul de interese în care se afla inculpatul Alexa Cătălin Virgil.

Ca urmare a desemnării ca şi câştigătoare a firmei menţionate mai sus, Primăria municipiului Botoşani a fost sancţionată prin aplicarea unei corecţii financiare de 100 % din valoarea contractului respectiv, stabilită de Autoritatea de Management POS Mediu, pentru încălcarea de către societatea respectivă a clauzelor contractuale şi de către inculpatul Alexa Cătălin Virgil a prevederilor legale privind conflictul de interese, cauzându-se prin acestea un prejudiciu bugetului unităţii administrativ teritoriale în cuantum de 2.241.620,91 lei. Pentru a ascunde provenienţa ilicită a sumei de 1.019.695,53 lei primită în condiţiile mai sus menţionate de la Primăria Municipiului Botoşani, inculpatul Alexa Bogdan-Vasile, deşi nu avea vreo calitate în SC Inginer Consultant SRL Şcheia, a determinat-o pe contabila acestei firme să transfere banii respectivi în conturile unor societăţi controlate de el şi de inculpatul Humă Marcel. Ulterior, în acelaşi scop, banii respectivi au fost ridicaţi de la bancă de cei doi inculpaţi în numerar”, se mai arată în actul de sesizare al instanţei de judecată.

 

Rolul auditorilor

Pentru ca acest proiect să poată fi eligibil era nevoie şi de o serie de certificate de calitate, iar acestea au venit pe filiera SC Sucert SRL Suceava.

„În datele de 26 şi 28 octombrie 2011, inculpatul Moldovanu Dan Ovidiu a consemnat în rapoartele de audit întocmite în baza cererii de certificare a SC Inginer Consultant SRL Şcheia, date nereale, cu privire la activitatea acestei societăţi, a dotărilor şi a procedurilor ce au fost implementate, cu scopul de a acorda în timpul cel mai scurt două certificări ISO. Aceste rapoarte au fost semnate şi de inculpata Ciobanu Ana, în calitate de membru al echipei de audit, fără a participa la activitatea de audit propriu-zisă şi fără a evalua datele înscrise în cuprinsul acestora”, se mai menţionează în rechizitoriu.

Primăria Botoşani s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.241.620,91 de lei, iar procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii de sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile ale fraţilor Alexa, dar şi ale lui Adrian Nicolae Toma, respectiv Marcel Humă.

Procurorii au mai precizat că potrivit Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Pentru ce sunt judecaţi inculpaţii din dosar

Cele şase persoane trimise în judecată în acest dosar sunt cercetate pentru mai multe infracţiuni. Astfel, fostul viceprimar din Botoşani, Cătălin Virgil Alexa, va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese, în timp ce fratele său, Bogdan Vasile Alexa este acuzat de   comiterea infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri, înşelăciune, participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor, spălare a banilor.

În ceea ce-l priveşte pe Adrian Nicolae Toma, administrator şi asociat al SC Inginer Consultant SRL Şcheia, faptele de care este acuzat sunt: participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, participaţie improprie la infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri, respectiv înşelăciune. 

În ceea ce-l priveşte pe Marcel Humă, acesta va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Pentru cei doi auditori, Dan Ovidiu Moldovanu şi Ana Ciobanu, procesul va începe pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afacerist sucevean, trimis în judecată de DNA, la „pachet” cu un fost viceprimar din Botoşani.
 Vizualizări articol: 4840 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Afacerist sucevean, trimis în judecată de DNA, la „pachet” cu un fost viceprimar din Botoşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fursecuri “ un-doi-trei” Este printre cele mai simple rețete clasice de fursecuri fragede, care se pot modela în forme diverse și se păstrează mult timp.Avem nevoie de:100 g zahăr pudră, 200 g unt cu peste 80 la sută grăsime, 300 g făină, puțină sare, opțional un... Citeşte