Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 dec 2015 - Anul XX, nr. 296 (6108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inedit

Agenţii economici au boicotat cea mai mare licitaţie de vânzare a masei lemnoase din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai aşteptată licitaţie de masă lemnoasă din an, în care se scot la vânzare cele mai mari cantităţi exploatabile anul viitor de pe partizile (parcelele) stabilite de Direcţia Silvică Suceava, s-a soldat cu un rezultat neaşteptat. La licitaţie s-au înscris foarte mulţi agenţi economici – aproximativ 300, dar nici unul dintre ei nu a licitat.

La principala licitaţie de masă lemnoasă pe picior pentru producţia anului 2016 a fost scos la vânzare un volum total de masă lemnoasă de 518.719 metri cubi, din care 383.291 mc de lemn răşinoase, 105.254 mc de lemn de fag, 1.951 mc de lemn de stejar, iar 18.470 mc pentru diverse tipuri de lemn tare şi 9.753 pentru diverse tipuri de lemn de moale.

„Licitaţia a fost boicotată. S-au prezentat toţi în sală, au plătit garanţia, taxa de participare, dar nu au depus oferte. Licitaţia va fi reluată, dar în aceleaşi condiţii, pentru că hotărârea de Guvern nu a fost schimbată, iar preţurile de referinţă rămân aceleaşi”, a declarat preşedintele comisiei de licitaţie, Valerian Solovăstru, director adjunct al Direcţiei Silvice Suceava.

Din cauza numărului mare de partizi oferite spre exploatare, peste 700, precum şi a numeroşilor agenţi economici înscrişi la licitaţie, aproximativ 300, licitaţia urma să se desfăşoare în două zile, luni şi marţi.

Cei peste 220 de agenţi economici din domeniul exploatării masei lemnoase care au fost prezenţi la licitaţia de ieri nu au depus nici o ofertă, ba chiar s-au urmărit între ei ca nici unul să nu „rupă rândurile”, mai ales că boicotarea celei mai mari licitaţii din an a fost o premieră pentru Suceava, dar şi la nivel naţional.

„Ne exprimăm indignarea cu privire la valoarea preţurilor de pornire pe picior, precum și cu privire la cele stabilite pentru valorificarea lemnului la drum auto, preţuri impuse de RNP – Romsilva, prin Decizia nr. 691/2015 a directorului Adam Crăciunescu, fără a fi corelate cu condiţiile tehnice de exploatare, calitatea masei lemnoase, inflaţie sau cu evoluţia de piaţă a preţului lemnului la nivel european. Dorim să menţionăm că Suceava nu este nici Austria și nici Germania”, spun reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România – Sucursala Suceava, care acuză o totală lipsă de transparenţă din partea RNP Romsilva în ceea ce privește prezentarea modului de stabilire a preţurilor de referinţă și de pornire la licitaţia principală pentru producţia anului 2016.

 

Preţurile de pornire a licitaţiei, similare celor de anul trecut

Cea mai mare licitaţie din an, pentru cantităţile de masă lemnoasă exploatabile în 2016, a fost organizată în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat de Guvern, în vreme ce preţurile de pornire a licitaţiei sunt stabilite în baza regulamentului valabil la nivel naţional.

De altfel, preţul mediu de pornire la licitaţia de ieri a fost de 168 de lei/metrul cub, în condiţiile în care anul trecut, preţul de pornire a fost similar – 169 de lei/metrul cub, iar preţul mediu de adjudecare a fost de 201 lei/metrul cub. La celelalte licitaţii din acest an, preţul mediu de pornire a fost de 160 de lei/mc, iar cel de adjudecare a fost de 198 lei/mc.

Practic, boicotul forestierilor este unul organizat la nivel naţional, pentru condiţiile de licitare stabilite la nivelul tuturor direcţiilor silvice din ţară, nemulţumirile lor nefiind îndreptate împotriva Direcţiei Silvice Suceava.

De altfel, cei de la ASFOR au şi evidenţiat acest lucru în comunicatul transmis după evenimentele de ieri.

„Considerăm că valorificarea masei lemnoase din pădurile proprietate publică a statului trebuie să fie un acord între doi parteneri și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare reprezintă înţelegerea liber consimţită între părţi”, spun aceştia, condamnând impunerea unilaterală din partea RNP - Romsilva a unui caiet de sarcini și a unui contract de vânzare-cumpărare a masei lemnoase, fără a exista o minimă consultare a agenţilor economici.

 

Semnal de alarmă privind falimentarea sectoarelor de exploatare – prelucrare a masei lemnoase

Boicotarea licitaţiilor de masă lemnoasă ale RNP, fenomen petrecut în această perioadă în mai multe judeţe din ţară, este în principal o modalitate de a atrage atenţia Romsilva şi Guvernului în privinţa unor măsuri care afectează în principal agenţii economici mici şi mijlocii, din domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase.

„Toate aceste măsuri restrictive, nejustificate, neconcurenţiale luate în ultimii ani și culminând cu cele din acest an pe fondul interpretării discreţionare a HG 924/2015 au adus agenţii economici din sectorul de exploatare în imposibilitatea de a mai achiziţiona masă lemnoasă. Dorim și pe această cale să atragem atenţia că distrugerea (falimentarea) sectoarelor de exploatare – prelucrare a masei lemnoase din judeţul Suceava este foarte aproape, consecinţele fiind resimţite de comunităţile locale prin imposibilitatea asigurării locurilor de muncă, plata taxelor și impozitelor”, a precizat Ciprian Muscă, vicepreședinte al Asociaţiei Forestierilor din România – Sucursala Suceava.

Pentru că anul acesta nu mai este timp pentru organizarea unei noi licitaţii, aceasta va fi reprogramată anul viitor. Întârzierea încredinţării spre exploatare a celor peste 700 de partizi care făceau obiectul acestei licitaţii va afecta şi ea activitatea agenţilor economici, pentru că principalele operaţiuni de exploatare a masei lemnoase pe picior se desfăşoară în sezonul rece, când arborii au intrat în repaus vegetativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţii economici au boicotat cea mai mare licitaţie de vânzare a masei lemnoase din judeţ.
 Vizualizări articol: 3281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Agenţii economici au boicotat cea mai mare licitaţie de vânzare a masei lemnoase din judeţ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei