Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 dec 2015 - Anul XX, nr. 295 (6107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Acţiune eveniment

Poetul Grigore Vieru, omagiat într-un adevărat regal cultural

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de aproape trei ore, capitala judeţului Suceava s-a mutat din nou la Dumbrăveni. Este vorba de capitala culturală a judeţului, şi asta pentru că aici a avut loc a cincea ediţie a Simpozionului Literar „Poeţi ai nemuririi noastre”. Ediţia din acest an s-a derulat în semn de omagiu pentru unul dintre cei mai mari poeţi ai neamului românesc, Grigore Vieru.

Cu acest prilej a fost lansată cartea „Grigore Vieru, acum şi în veacuri”, publicaţie care a văzut lumina tiparului prin implicarea directă a lui Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni. Chiar dacă destinul a făcut să nu-l întâlnească niciodată pe marele poet, Mihai Chiriac l-a numit extrem de plastic „îngerul din curata lacrimă a limbii române”.

„Îl caut în zadar de-o bună bucată de vreme, cu speranţa că-l pot găsi: la căsuţa simplă din Pererîta, la Chişinău, la Bucureşti, Galaţi sau Craiova. Dar, mereu nu găsesc decât urmele sale proaspăt plecate din casa prietenilor mei actuali care au rămas şi ai lui: Viorel Dinescu, Mihai Cimpoi, Tudor Nedelcea, Nicolae Dabija sau Mihai Vicol. Ştiindu-mi regretul, aceştia parcă îmi răspund cu ochii: <a plecat mai adineaori!>”, a scris Mihai Chiriac în preambulul cărţii.

 

Dumbrăveni, „un centru cultural puternic, care se vede şi din Basarabia, dar şi de la Cernăuţi, aşa cum este vizibil din toată România”

Cartea dedicată lui Grigore Vieru a adus la Dumbrăveni nume sonore ale culturii din toate ţinuturile româneşti, de la academicianul Mihai Cimpoi venit de la Chişinău şi poetul Vasile Tărâţanu sosit de la Cernăuţi, până la scriitorii Adrian Dinu Rachieru de la Timişoara sau Viorel Dinescu de la Tecuci-Galaţi.

Maestru de ceremonii a fost academicianul Mihai Cimpoi, care a catalogat cartea drept una de „excepţie”. „Cartea are o valoare deosebită pentru că inserează materiale inedite despre Grigore Vieru, cu alte cuvinte are notă de autenticitate”, a spus academicianul Cimpoi.

Ulterior, aproape toţi cei care s-au perindat la microfon au dorit să-i laude pe organizatori nu doar pentru acţiunea de sâmbătă, 19 decembrie, ci şi pentru tot ceea ce se petrece la Dumbrăveni, de câţiva ani buni.

„Dumbrăveniul este pe harta culturii româneşti, iar faptul că Grigore Vieru, un nume uriaş al poeziei româneşti, este omagiat aici mă face să mă simt mândru că provin din această parte a ţării”, a spus Adrian Dinu Rachieru.

La rândul său, poetul Viorel Dinescu a etichetat comuna Dumbrăveni drept „un centru cultural puternic, care se vede şi din Basarabia, dar şi de la Cernăuţi, aşa cum este vizibil din toată România”.

 

Ioan Pavăl: „Grigore Vieru a fost şi este un fenomen rar pentru întreaga cultură română”

După cum au remarcat participanţii la cea de-a cincea ediţie a manifestării de la Dumbrăveni, nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea primarului Ioan Pavăl şi a secretarului Mihai Chiriac.

La începutul acţiunii, primarul din Dumbrăveni a remarcat că a scrie o carte nu e un lucru simplu, iar istoria culturală se scrie în această aşezare de pe malul Siretului pas cu pas şi an de an.

„Grigore Vieru a fost şi este un fenomen rar pentru întreaga cultură română, un mare poet, curat ca roua dimineţilor, limpede ca lacrima. A fost numit, şi pe bună dreptate, de unul dintre comentatorii noştri literari, drept <omul-poezie>. Nouă ne-au rămas multe lecţii ale marelui poet, lecţii pe care va trebui să ni le însuşim; să nu uităm cursurile sale de patriotism, de iubire de neam şi multe altele de care, în zilele acestea avem atâta nevoie”, a fost părerea primarului Ioan Pavăl.

 

Melodii pe versuri de Grigore Vieru şi Adrian Păunescu

Printre invitaţii de la Dumbrăveni s-au numărat şi oamenii din conducerea Primăriei Pererîta, localitate în care s-a născut Grigore Vieru. Alături de delegaţia condusă de primarul Anatoli Ceban, la acţiunea de sâmbătă a sosit şi un grup de la şcoala din Copăceni, Republica Moldova, locul unde a văzut lumina zilei poetul Adrian Păunescu.

Şi pentru că l-am amintit pe Adrian Păunescu, memoria şi activitatea sa au fost evocate nu doar de cei prezenţi, ci şi de fiul acestuia, Andrei Păunescu. Acesta a interpretat mai multe melodii pe versuri scrise atât de tatăl său, cât şi de Grigore Vieru, concert care a fost repetat seara în parcul din Dumbrăveni.

Iar pentru că acum e vremea colindelor, copiii de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni au susţinut un scurt program artistic, fiind aplaudaţi la scenă deschisă de participanţii la Festivalul Literar „Poeţi ai nemuririi noastre”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul Grigore Vieru, omagiat într-un adevărat regal cultural.
 Vizualizări articol: 1479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Poetul Grigore Vieru, omagiat într-un adevărat regal cultural5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtițele lui Moș Crăciun Aceste mici fursecuri delicate sunt foarte ușor de preparat, copiii adoră să le modeleze iar părinții se vor simți cu siguranță din nou la vârsta când îl așteptau pe Moșul cu paharul de lapte și prăjiturele atunci când... Citeşte