Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 dec 2015 - Anul XX, nr. 292 (6104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Capăt de drum

A încetat din viaţă profesorul de matematică Gheorghe Marchitan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul de matematică Gheorghe Marchitan s-a stins din viaţă marţi, 15 decembrie, la vârsta de 74 de ani. Trupul neînsufleţit este depus la capela Bisericii „Sfântul Nicolae” din Suceava, până sâmbătă, 19 decembrie, când va avea loc înmormântarea, în satul Sălăgeni.

Gheorghe Marchitan a fost absolvent al promoţiei 1959 a Liceului „Ştefan cel Mare” Suceava. „În această perioadă am pătruns tainele matematicii, datorită minunaţilor mei profesori Vasile Ioniţă de la Dumbrăveni şi Ion Nimiţan de la Liceul <Ştefan cel Mare>”, povestea profesorul în Anuarul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, an școlar 2003-2004.

A fost admis la Facultatea de Matematică – Mecanică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, după finalizarea studiilor superioare primind repartiţie la Institutul Pedagogic de 3 ani, Suceava, unde a lucrat şapte ani, până în 1971, ca preparator, asistent şi lector cu delegaţie. Următorii ani i-a petrecut la Liceul din Liteni, Liceul Industrial de Construcţii şi Liceul „Petru Rareş” Suceava.

Cea mai lungă perioadă, 1977-2004, a petrecut-o la catedra Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Pe lângă zeci de premii obţinute de elevii săi la concursuri judeţene şi naţionale, în 1985, ca apreciere a activităţilor desfăşurate cu elevii, a fost distins cu titlul „profesor evidenţiat” cu brevet din partea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului.

Recunoaşterea meritelor sale de conducerea colegiului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a concretizat prin faptul că în toţi aceşti ani profesorul Gheorghe Marchitan a fost şeful catedrei de matematică din liceu, profesor metodist şi membru în comisiile de organizare şi desfăşurare a olimpiadei de matematică – fazele judeţene şi naţionale.

„Succesele cele mai mari le-am obţinut la Colegiul <Ştefan cel Mare>, unde m-am simţit deosebit de bine alături de minunaţii profesori Eugenia Ciobanu, Nicolae Lungu şi Mircea Ott. A fost colaborare sufletească şi profesională pentru care le mulţumesc şi îi stimez. Mulţumesc totodată directorilor Rodica Alexandru, Gheorghe Nesteriuc şi Mircea Ott pentru încrederea acordată şi condiţiile pe care mi le-au oferit în obţinerea performanţelor. Activitatea la clasă s-a bazat pe relaţia de respect reciproc profesor-elev. Am învăţat mereu de la elevi şi de la colegii mei. M-am simţit mereu obligat faţă de elevul din faţa mea, să nu-l dezamăgesc, să-i satisfac aşteptările. Am comunicat mereu cu elevul pentru a ne cunoaşte reciproc. Astfel, am putut ajunge la unele rezultate bune sau am înlăturat unele eşecuri. M-au caracterizat, în relaţia cu elevul, cinstea, corectitudinea şi exigenţa. Succesul se poate obţine numai prin munca în echipă”, a consemnat Gheorghe Marchitan în Anuarul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava.

În aceeaşi ediţie, directorul Colegiului „Ştefan cel Mare”, prof. Dan Popescu, scria despre Gheorghe Marchitan: „Ca să folosesc cele mai puţine cuvinte care să descrie măcar şi parţial personalitatea profesorului Gheorghe Marchitan, aş spune că este singurul om pe care l-am cunoscut şi la care pasiunea pentru frumuseţea raţionamentului matematic urcă până la uitarea de sine. Nu am întâlnit la altcineva o atât de contaminată plăcere de a găsi soluţii elegante la problemele de matematică şi un atât de rafinat discernământ de a clasifica <problemele – poeme>”.

La rândul său, profesorul de matematică Vasile Monacu povestea despre Gheorghe Marchitan: „Există oare un numitor comun al întregii activităţi desfăşurate de profesorul Marchitan Gheorghe? Răspunsul este afirmativ, poate îmbrăca mai multe variante (ca frumoasele sale soluţii la problemele din geometrie, analiză şi din viaţă)!  

Mă voi opri la evidenţierea a doi factori primi ai numitorului comun: ELEGANŢA ŞI UTILITATEA în tot ce a întreprins profesorul Gheorghe Marchitan”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A încetat din viaţă profesorul de matematică Gheorghe Marchitan.
 Vizualizări articol: 4811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
A încetat din viaţă profesorul de matematică Gheorghe Marchitan4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(18 dec 2015, 01:04:51
nu L-am avut ca profesor, insa ma simt obligat sa scriu ceva.....

Una din amintirile cele mai vii si puternice mi-a ramas despre un profesor care nu mi-a fost profesor, domnul profesor Gheorghe Marchitan. Era prima oara cind veneam in contact cu un profesor de la Stefan cel Mare, amune la prima proba (Limba Romana) cind profesorul Marchitan astepta in fata clasei sa i se aduca plicul cu subiectele de examinare. Cu putin timp sa fie adus plicul cu subiectele, profesorul Marchitan s-a adresat clasei cu un cuvint de "wisdom" prin care ne indruma sa citim subiectul cu atentie de mai multe ori, sa nu ne grabim inainte de a aborda subiectul intrucit este probabil unul din examele cele importante din viata..... Plicul cu subiectele a sosit dupa care Profesorul Marchitan a'nceput sa scrie "Plucgarii---imn incinat virutilor taranului......." Imi pare rau sa spun, insa MATURITATEA si RSPECTUL cu care si-a tratat elevii care aspirau sa devina elevi ai liceului Stefan cel Mare n-am mai intilnit-o la profesorii care i-am avut, doar cu o singura exceptie, C. Costan.

Sa-Ti fie "infinitul" linistit....

Virgilius Calafindescu Pelasgos, '84 B

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de bob (de post) Deși bătrânii noștri încă îl cultivă adesea pe la sat, bobul uscat, care seamănă cu fasolea și este chiar mai gustos, este prea puțin cunoscut și folosit în zona urbană. Se găsește însă, prin magazinele naturiste, bob... Citeşte