Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2015 - Anul XX, nr. 291 (6103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manevre penale

Medicamente pentru impotenţă, decontate prin falsuri de un medic timp de trei ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un medic primar care deţine un cabinet de medicină de familie la Hănţeşti a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, după ce ar fi falsificat, într-un interval de trei ani de zile, 116 reţete medicale. Mecanismul era unul complicat şi simplu în acelaşi timp. Acesta prescria medicamentele pe numele unor pacienţi din baza sa de date, care aveau dreptul legal de a beneficia de acestea compensate în proporţie de 90%, trecând în reţete afecţiuni medicale fictive. În toate cazurile medicul a decontat acelaşi medicament, pentru deficit de testosteron, indicat, printre altele, pentru producţie spermatică anormală şi disfuncţie erectilă.

 

Cine erau beneficiarii medicamentului din reţete

Neregulile au ieşit la iveală, în primă fază, în urma unui control al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, care a constatat că, în perioada 2010-2013, medicul primar de medicina familiei din cadrul Cabinetului Medical Individual Zaharia Viorel – Hănţeşti a prescris în fals reţete medicale având ca obiect medicamentul Nebido – injectabil. Medicamentul reprezintă o terapie de substituţie cu testosteron, pentru hipogonadismul masculin (o afecţiune în care organismul nu produce suficient testosteron, hormon sexual care joacă un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea băieţilor la pubertate, apoi în integrarea psihosexuală a bărbaților; nivelul redus al testosteronului se asociază cu simptome de diminuare libido, disfuncţie erectilă, reducerea masei musculare, reducerea densităţii minerale osoase, depresie, anemie). Una din principalele indicaţii ale medicamentului este pentru pacienţii care suferă de impotenţă.

Plângerea a fost înregistrată iniţial la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, de unde a fost trimisă pe cale administrativă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

Procurorul de caz a audiat marea majoritate a oamenilor care figurau în reţete că au beneficiat de acest medicament. Este vorba de copii cu vârste de aproximativ 15 ani şi veterani de război, cu vârste de 90 de ani, sau chiar mai în vârstă. Nici unul dintre aceştia, a rezultat din anchetă, nu a beneficiat vreodată de acest medicament şi habar nu aveau de reţetele de pe numele lor.

 

Mecanismul prin care ajungeau medicamentele la doctor

Din ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a rezultat că inculpatul a utilizat baza de date cu pacienţii care aveau calitatea de asigurat, identificând persoanele care beneficiau de decontarea maximă prevăzută de lege. Acesta atesta apoi în fals, fără a avea la bază documentele obligatorii de la medicul specialist, că aceştia sufereau de anumite afecţiuni care ar fi justificat, teoretic, administrarea medicamentului Nebido. Completa apoi reţetele cu datele pacientului şi semna la rubrica „primitor”, ridicând personal medicamentul din mai multe farmacii din municipiul Suceava.    

Încercând să nu dea prea mult de bănuit, medicul de familie a prescris medicamentele prin rotaţie, la intervale de timp rezonabile, pe numele mai multor pacienţi.

În cazul unui pacient în vârstă de 91 de ani de exemplu, medicul l-a diagnosticat din pix pe bărbat cu disfuncţie testiculară şi a ridicat în mai multe rânduri în numele său medicamentul injectabil, pentru perioade de 90 de zile. Numărul de reţete falsificate per pacient a fost de la două-trei până la opt reţete pe un nume. Procurorii au identificat 40 de pacienţi în numele cărora medicamentul a fost ridicat ilegal.

 

Unde au ajuns medicamentele? Varianta doctorului

O întrebare care nu are un răspuns cert este ce a făcut doctorul cu medicamentul. Chiar dacă bănuielile anchetatorilor sunt altele, nu s-a putut proba că acesta le valorifica mai departe.  Pe parcursul audierilor, medicul şi-a recunoscut faptele şi le-a pus pe seama unor probleme medicale personale. Acesta a indicat că suferă de mai bine de 30 de ani de o inflamaţie cronică ce afectează în principal coloana vertebrală şi articulaţiile şi avea cunoştinţă că Nebido mai este utilizat şi ca anabolizant proteic pentru întărirea musculaturii. El a declarat în faţa procurorului că, având dureri mari, a început să folosească acest medicament din anul 2010.

Reporterii Monitorului de Suceava au încercat ieri să-l contacteze pe medic, în încercarea de a detalia punctul de vedere al acestuia. Acesta nu a răspuns însă la nici unul din telefoanele mobile pe care le foloseşte.

 

Prejudiciul este de aproape 130.000 de lei

Cum nu a fost identificat vreun cumpărător al acestor medicamente, varianta doctorului nu poate fi contrazisă deocamdată prin probatoriu.

În aceste condiţii inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni: „fals intelectual în formă continuată”, „uz de fals în formă continuată” şi „înşelăciune în formă continuată”.

Prejudiciul total calculat de CAS Suceava în acest caz este de 127.733 de lei, din care 98.000 de lei reprezintă valoarea compensată decontată de la bugetul de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicamente pentru impotenţă, decontate prin falsuri de un medic timp de trei ani.
 Vizualizări articol: 4726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Medicamente pentru impotenţă, decontate prin falsuri de un medic timp de trei ani4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fagure de caramel (honeycomb) Ceva dulce-amărui, fin, care se topește în gură neobișnuit, extrem de simplu de făcut și mereu la îndemână dacă apar musafiri neașteptați… Este desertul celor comozi, dar asta nu-l împiedică să fie apreciat de aproape... Citeşte