Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2015 - Anul XX, nr. 291 (6103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pasiune

Fraţii care vor să împartă cu lumea comoara lor dintre munţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Premianţii Galei “Top 10 Suceveni”- ediţia 2015

 

Când am văzut prima dată materialele video ale celor de la Wild Bucovina am rămas impresionaţi. Când am aflat că cei care au realizat acele reportaje de genul celor de la Discovery ori National Geographic Wild sunt doi fraţi din Fundu Moldovei, Stelian şi Emil Bodnari, care au învăţat singuri să filmeze şi să editeze, şi fac toate acestea pur şi simplu din pasiune, atunci ne-am dat seama că trebuie sprijiniţi şi promovaţi.

Pasiunea lor şi comoara pe care au descoperit-o dincolo de liziera pădurii pot avea cu siguranţă un impact mult mai mare decât saci de broşuri, plinte ori proiecte de promovare a turismului în Bucovina făcute pe bani grei.

 

Amintirile mamei: “Plecau dis-de-dimineaţă şi veneau foarte târziu, uzi leoarcă, flămânzi“

Emil şi Stelian Bodnari s-au născut şi au crescut în inima Bucovinei, în comuna Fundu Moldovei, între Obcina Feredeului, Obcina Mestecănişului şi munţii Rarău-Giumalău.

„De mici copii ne-a plăcut să mergem cu bunicul şi unchiul nostru prin pădure, de la ei pot să spun că moştenim această pasiune. Ei ne luau cu ei la boncănitul cerbilor toamna şi aşa ne-a intrat în sânge această pasiune“, povesteşte Stelian Bodnari.

În urmă cu mai mulţi ani le-a venit ideea: să le arate şi altora comoara lor.

Zile întregi, de multe ori în frig, ploaie, ninsoare, omături până la brâu şi ger, cei doi fraţi le-au petrecut prin păduri, stând nemişcaţi ore în şir pentru a surprinde câteva cadre cu cerbi la boncănit, cocoşi de munte, haite de lupi, mistreţi ori alte vieţuitoare ale pădurii.

„Nu am fost chiar entuziasmată la început”, povesteşte mama celor doi fraţi, Olguţa Bodnari. „Şi asta fiindcă mergeau foarte dimineaţă, câteodată la 4, câteodată la 5, plecau, indiferent dacă ploua sau ningea sau era vreme frumoasă, şi veneau foarte târziu, uzi leoarcă, flămânzi, uneori erau fericiţi, alteori descurajaţi“, completează femeia.

 

Plecaţi la munca în Spania: „Ne-am dori să facem numai asta. Mai avem speranţe“

În spatele fiecărui cadru au stat ore sau chiar zile întregi de filmări.

Şi fac asta de aproape 10 ani, din 2006. Au început cu nişte camere foto clasice, cu film, şi îşi amintesc că primul aparat a fost primit cadou de la un unchi. Abia după mulţi ani au urmat cele digitale.

Au învăţat tot singuri să filmeze şi să editeze pe calculator, pentru a împărtăşi cu cât mai multă lume tainele sălbăticiei.

Povestirile celor doi fraţi din mijlocul naturii, de la boncănitul cerbilor, la rotitul cocosului de munte ori multe alte aventuri, sunt cât se poate de captivante, culminând cu cea mai recentă filmare a lor, când au găsit după ani de căutări un cuib al acvilelor de munte, reuşind să ia imagini senzaţionale de la o înălţime de câteva zeci de metri.

De câteva luni, cei doi fraţi sunt în Spania. Muncesc în construcţii pentru a strânge banii necesari achiziţionării minimului de aparatură necesar pentru astfel de filmări wild-life.

Au înfiinţat anul acesta şi ONG-ul Wild Bucovina şi au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru pasiunea lor.

Visează ca într-o bună zi să nu mai fie nevoiţi să plece la mii de kilometri de casă şi să rămână aproape de comoara lor din mijlocul pădurilor.

“Ne-am dori din tot sufletul asta. Pentru asta, practic, suntem şi aici (n.r. - în Spania). Să ne facem un buget, să putem trăi din asta. Foarte mulţi spun că nu se poate trăi din asta, dar noi avem speranţe“, mărturisea prin intermediul internetului Emil Bodnari.

Cei doi fraţi îşi doresc ca reportajele lor să trezească în inima cât mai multor oameni interesul pentru protejarea naturii.

 

Să arate tuturor comoara lor, între munţi. O comoară pe care vor să o împartă cu lumea… O lume, însă, care pe zi ce trece uită cât e de bogată şi a mutat sălbăticia pe străzi, în case, între blocuri.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fraţii care vor să împartă cu lumea comoara lor dintre munţi.
 Vizualizări articol: 3635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Fraţii care vor să împartă cu lumea comoara lor dintre munţi5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fagure de caramel (honeycomb) Ceva dulce-amărui, fin, care se topește în gură neobișnuit, extrem de simplu de făcut și mereu la îndemână dacă apar musafiri neașteptați… Este desertul celor comozi, dar asta nu-l împiedică să fie apreciat de aproape... Citeşte