Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2015 - Anul XX, nr. 291 (6103)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protest

Ciobanii suceveni şi colegii lor din ţară au băgat spaima în Parlament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei peste o sută de ciobani şi fermieri din judeţul Suceava care au plecat la Bucureşti pentru a protesta faţă de anumite prevederi din Legea Vânătorii au băgat spaima în parlamentari. Alături de colegii lor din ţară, în număr de câteva mii, ciobanii au luat cu asalt clădirea Palatului Parlamentului şi au fost opriţi cu greu de jandarmi.

„O să ajungeţi voi, la oraş, să mâncaţi numai poşircă din aia din străinătate, nu brânză, caşcaval şi caş românesc. Îi nenorocire ce ne-au făcut cu legea asta, nu putem nici măcar să trecem oile de la munte la şes, că trebuie să ne cerem voie de la domnii vânători", au spus ciobanii veniţi la protest. „Lupilor, plecaţi acasă / Lăsaţi oile să pască / Pe păşunea strămoşească", a scandat un alt grup. „La o sută de oi, trebuie cel puţin 10 câini conducători, dresaţi special să stăpânească turma, dar ce ştiu oamenii ăştia cu legea lor? Ştiu numa'să dea din gură şi să facă legi pe de-a-ndoaselea“, a fost mesajul altor ciobani.

 

Ministrul Agriculturii promite modificarea Legii Vânătorii până la finele anului

O parte dintre protestatari au intrat în Parlament, unde au discutat cu cei pe care-i consideră vinovaţi de promovarea Legii Vânătorii. În paralel, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a arătat că se încearcă găsirea unei soluţii în următoarele zile.

„Sperăm să găsim o soluţie pentru a-i împăca şi pe crescătorii de oi şi pe vânători. Legea a fost adoptată în perioada anterioară venirii Guvernului. Cred că a fost o scăpare. Trebuie să ne aşezăm la masa discuţiilor. Mi s-au părut pertinente părerile oierilor. Să se găsească cea mai bună formulă pentru a linişti spiritele şi să modificăm legislaţia. Am discutat personal cu Nini Săpunaru. Legea prevede ca între 6 decembrie şi 24 aprilie să nu se permită ieşitul la păşunat pe câmp. Trebuie avute în vedere situaţiile în care oierii deţin terenuri. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte de sfârşitul anului”, a declarat ministrul Agriculturii.

 

Suspendarea legii până la modificarea ei

Vasile Blănari, preşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, este de părere că situaţia trebuie rezolvată cât mai rapid pentru a evita aceste nemulţumiri legitime ale crescătorilor de oi şi capre.

„Suntem total nemulţumiţi de modul în care parlamentarii au călcat în picioare activitatea crescătorilor de oi şi capre. Practic, mulţi dintre fermieri vor fi descoperiţi în cazul unor atacuri din partea animalelor sălbatice, în special în zona de munte. Cerem suspendarea acestei legi până în momentul în care va fi modificată astfel încât să vină în sprijinul celor care se ocupă cu creşterea oilor şi caprelor”, a declarat Vasile Blănari.

Potrivit Legii Vânătorii, o turmă de oi poate fi păzită la şes de un câine, la deal de doi câini şi la munte de trei câini. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Aceeaşi lege prevede că dacă se constată că sunt mai mulţi câini decât cei prevăzuţi în lege, aceştia pot fi împuşcaţi. O altă prevedere care-i nemulţumeşte pe ciobani este aceea potrivit căreia păşunatul este interzis în intervalul 6 decembrie – 24 aprilie, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciobanii suceveni şi colegii lor din ţară au băgat spaima în Parlament.
 Vizualizări articol: 5408 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Ciobanii suceveni şi colegii lor din ţară au băgat spaima în Parlament4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cata nebunie???? trimis de
(16 dec 2015, 11:30:14
-asta da nebunie a parlamentarilor....Auzi,sa interzica pasunatul in perioada decembrie-aprilie.Pai cum e posibil sa-si bata joc in felul acesta? Pai sa manance si parlamentari din decembrie si pana in aprilie numai uscaturi (sau hrama rece).Vor sa distruga zootehnia si agricultura pana la ultima "faramitura",ca sa importe totul de la straini si sa castige ei cu adosurile lor comerciale cat vor.Ar trebui nu numai ciobani sa iasa in strada ci toata tara,caci ne distrug "inteligentii de parlamentari" si acel putin din ceea ce a mai ramas natural si romanesc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fagure de caramel (honeycomb) Ceva dulce-amărui, fin, care se topește în gură neobișnuit, extrem de simplu de făcut și mereu la îndemână dacă apar musafiri neașteptați… Este desertul celor comozi, dar asta nu-l împiedică să fie apreciat de aproape... Citeşte