Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 dec 2015 - Anul XX, nr. 289 (6101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Laureaţi

Trei suceveni au fost premiaţi în cadrul Galei „Oamenii timpului” de la Iaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei suceveni s-au numărat printre laureaţii Galei „Oamenii Timpului”, de la Iaşi, proiect de promovare a valorilor din regiunea de Nord - Est a ţării, Cernăuţi şi Chişinău, iniţiat de revista Timpul.

Dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, universitarul Mihai Dimian şi profesorul Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, Gheorghe Cîrstian, au primit premii de excelenţă în cadrul evenimentului de sâmbătă seară, găzduit de sala mare a Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Prorectorul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, Mihai Dimian, a fost câştigătorul categoriei ”Educaţie şi cercetare”, Gheorghe Cîrstian a fost laureatul categoriei „Literatură”, iar Matei Vişniec a obţinut premiul secţiunii „Diplomaţie publică”.

Campania "Oamenii timpului"este un exerciţiu al excelenţei şi vizează recunoașterea publică şi omagierea personalităților cares-au evidenţiat în domeniile în care activează.

 

Matei Vişniec - „Este un premiu foarte important pentru mine”

Matei Vişniec, cel mai important autor dramatic al momentului, laureatul trofeului secţiunii ”Diplomaţie Publică”, a fost premiat pentru Festivalul „Zilele Matei Vișniec”, ajuns în 2015 la ediția a III-a. Un eveniment în cadrul căruia distinsul scriitor şi dramaturg bucovinean revine acasă, în fiecare an, cu câte un nou proiect cultural de excepţie. Cu acest prilej, publicul beneficiază de spectacole de teatru gratuite, lansări de carte, recitaluri de poezie, conferinţe, dezbateri etc.

În legătură directă de la Paris, Matei Vişniec a transmis: „Este un premiu foarte important pentru mine. Este important pentru că vine dintr-o regiune pe care eu o iubesc şi pe care o ţin în sufletul meu şi pe care am luat-o cu mine atunci când am plecat în Franţa, în 1987. Ea mi-a hrănit rădăcinile şi îmi hrăneşte şi acum energiile şi bucuria de a crea poduri culturale dintre Est şi Vest, între două culturi, între două limbi. Mulţumesc revistei Timpul, întrucât îmi oferă acest premiu cu încărcătură simbolică. Timpul a fost pentru mine întotdeauna un bun atât de preţios, pe care am încercat să-l transform în altceva. Le mulţumesc celor din Suceava care m-au ajutat să începem un proiect, un festival şi mai ales acest teatru care lipsea la Suceava şi care îmi va purta numele şi pe care eu îl iubesc deja ca pe o a doua inimă a mea care va bate acolo, poate mai mult decât a mea personală”.Premiul acestuia a fost ridicat de Carmen Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului „Matei Vişniec” Suceava.

 

Mihai Dimian - „Avem foarte mult de lucru în acest domeniu”

La categoria „Educaţie şi cercetare” trofeul a mers la prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul Universităţii din Suceava, pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției. Dimian este coordonatorul științific al acestui proiect prin intermediul căruia vor fi antrenați mai mult de 100 de profesori și cercetători suceveni și vor fi create şase noi structuri de cercetare.

După ce i-a fost înmânat premiul, universitarul a menţionat că „probabil că acest premiu a reprezentat o invitaţie pentru cei care au studiat, au lucrat, s-au afirmat în străinătate să se întoarcă în ţară. Vreau să-i invit să facă acest lucru, să contribuim împreună la o altfel de Românie”. În finalul cuvântului său de mulţumire, universitarul sucevean a mai adăugat că „în educaţie nu numai corupţia ucide, ci şi plagiatul ucide, şi nepotismul ucide, şi avem foarte mult de lucru în acest domeniu”.

 

Gheorghe Cîrstian - „Alecart e bucurie”

Profesorul Gheorghe Cîrstian a obţinut trofeul la secţiunea „Literatură” pentru coordonarea proiectului cultural Alecart și pentru excelentele rezultate obținute de tinerii îndrumați de el la numeroase concursuri naționale și internaționale de literatură.

„Alecart e bucurie! Proiectul cultural Alecart s-a născut în sistemul educaţional din România. (...) Trei au fost liniile directoare ale iniţiatorilor – parteneriatul, mentoratul, spiritul critic. Alecart este rezultatul asocierii într-un proiect comun a trei colegii din judeţe diferite – Colegiul de Artă <Octav Băncilă> Iaşi, Colegiul Naţional Iaşi şi Colegiul <Petru Rareş> Suceava. (...) În toate manifestările proiectului Alecart, are întâietate discernământul valorii, facultatea de judeca şi de a aprecia lucrurile la justa lor valoare. Alecart şi-a propus să ofere tinerilor liceeni şi absolvenţi posibilitatea de a se întâlni şi de a dialoga deschis, fie direct, fie în paginile revistei, cu scriitori, regizori, critici şi istorici literari, alţi formatori de opinie, exersând astfel spiritul critic şi imaginaţia creatoare”, a spus Gheorghe Cîrstian pe scena teatrului din Iaşi.

 

Zece suceveni în finala campaniei „Oamenii timpului”

Din cele peste 800 de nominalizări venite din partea publicului, juriul naţional a selectat 80 de finalişti, în confruntarea finală aceştia fiind votaţi online de peste  200.000 de persoane.

Sucevenii care au intrat în finala campaniei au fost: Gheorghe Cîrstian (Literatură), Ioan Mateiciuc (Arte), Mihai Dimian (Educație și cercetare), Ionela Păcuraru (Societate civilă), Matei Vișniec (Diplomație publică), Constantin-Emil Ursu (Memorie și istorie), Sorin Avram (Jurnalism), Tudor Costel Crețu (Tinere valori), Dan Dumitrache (Sănătate) și Vasile Armenean (Antreprenoriat). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei suceveni au fost premiaţi în cadrul Galei „Oamenii timpului” de la Iaşi.
 Vizualizări articol: 1943 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Trei suceveni au fost premiaţi în cadrul Galei „Oamenii timpului” de la Iaşi5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei