Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 dec 2015 - Anul XX, nr. 288 (6100)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revendicări

Sindicaliştii din învăţământ cer noului ministru al Educaţiei rezolvarea problemelor urgente din sistem

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sindicatele din învăţământul preuniversitar au adus la cunoştinţa noilor reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei probleme stringente din sistem, solicitându-le acestora  adoptarea unor măsuri necesare pentru buna funcţionare a sistemului educaţional.

În perioada 8-10 decembrie a avut loc o întâlnire a tuturor liderilor sindicatelor judeţene afiliate la Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi a conducerii federaţiei, reprezentată de preşedintele Marius Nistor, cu oficiali ai Ministerului Educaţiei.

Printre problemele discutate amintim reducerea numărului de comisii din şcoli, decontarea navetei angajaţilor din sistem, renunţarea la costul standard per elev, plata sporului de doctorat, reducerea efectivelor de elevi din clase etc.

Cât priveşte costul standard per elev, sindicaliştii au solicitat renunţarea la acest mod de calcul. S-a arătat că judeţe cu suprafeţe mari montane, de exemplu Caraş Severin sau Suceava, vor fi tot timpul dezavantajate prin folosirea acestei formule de calcul a costului standard/elev, precum şi zonele cu o demografie în scădere sau şcolile cu cadre didactice majoritar cu gradul didactic I.

„Reprezentantul ministerului ne-a precizat că se încearcă reînvierea Consiliului Naţional pentru stabilirea costului standard/elev (care nu a funcţionat niciodată!) şi că s-a numit în acest sens un director interimar. Acest forum va căuta o formulă magică, dar care nu există nicăieri în lume. S-a recunoscut de către reprezentanţii ministerului că actualul cost standard/elev reprezintă o <împărţire a sărăciei> şi s-a făcut pe <sume istorice>”, a arătat Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, prezent la dezbaterile de la Bucureşti.

Referitor la reducerea numărului de comisii din şcoli la şapte de la peste 20, câte există în acest moment, sindicaliştii au atras atenţia că acest demers este în zadar dacă necesarul de informaţii solicitat de minister rămâne acelaşi, astfel că se va ajunge în situaţia în care un număr mai mic de persoane (din şapte comisii) vor trebui să facă ceea ce făceau înainte peste 20 de persoane din cele peste 20 de comisii.

 

Bani pentru dezvoltare profesională

La întâlnirea din această săptămână s-a adus în discuţie şi schimbarea liniei de finanţare în ceea ce priveşte salarizarea personalului din învăţământ şi decontarea navetei cadrelor didactice, respectiv direcţionarea sumelor pe linia: Ministerul Educaţiei – Inspectorate Şcolare Judeţene – unităţi şcolare.

Dezbaterea privind decontarea navetei de către ordonatorii principali de credite a scos la iveală faptul că primăriile refuză să respecte legislaţia în vigoare în această privinţă, urmând ca ministerul de resort să trimită o solicitare către unităţile teritorial-administrative pentru respectarea procedurilor.

Sindicaliştii au adus în discuţie şi plata sporului de doctorat, arătând că este o discriminare ca cei ce au obţinut doctoratul înainte de 2009 să beneficieze de acest spor, iar cei ce l-au obţinut după 2009 să nu beneficieze.

Cât priveşte plata sumelor privind formarea şi dezvoltarea profesională (cei 700 de lei primiţi anul trecut între cele două tururi de alegeri prezidenţiale), reprezentanţii ministerului au precizat că aceste sume nu se vor mai achita respectând aceeaşi procedură ca anul trecut. „Pe viitor se caută soluţia ca sumele respective să se folosească prin Casa Corpului Didactic sau prin universităţile din zonă pentru formarea şi dezvoltarea profesională, cu predilecţie a colegilor care trebuie să facă acele cursuri de formare şi dezvoltare profesională obligatorii o dată la cinci ani”, a arătat Traian Pădureţ.

Liderii din învăţământ au abordat şi problema numărului de elevi din clase, mult mai mare decât cel prevăzut de legislaţie - grupe de grădiniţă cu 35-40 de preşcolari, clase primare cu 30-35 de elevi, clase de învăţământ special cu 7-8 elevi cu dizabilităţi severe sau cu 15-20 de elevi cu dizabilităţi moderate.

 

Plata salariilor, întârziată pentru unii angajaţi din învăţământ

Traian Pădureţ a mai precizat că sumele existente la nivel naţional ar ajunge pentru plata salariilor nete, fără a se achita însă şi contribuţiile aferente la bugetul de stat, contribuţii ce trebuie achitate până la 25 decembrie 2015.

„La nivelul judeţului Suceava, din ceea ce ne-a prezentat reprezentantul ministerului, necesarul este de 7.143.000 de lei, din care 6.701.000 de lei pentru achitarea salariilor, inclusiv a contribuţiilor la bugetul de stat, şi 442.000 de lei pentru achitarea în totalitate a sentinţelor judecătoreşti. Din cele prezentate rezultă că plata sumelor respective către angajaţii din învăţământ se va face în unele unităţi de învăţământ cu o întârziere de circa o săptămână printr-un împrumut de la fondul de rezervă”, a mai menţionat Pădureţ. La întâlnirea de la Bucureşti, acesta a reprezentat judeţul Suceava alături de Petru Gorea, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar SSIP Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământ cer noului ministru al Educaţiei rezolvarea problemelor urgente din sistem.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindicaliştii din învăţământ cer noului ministru al Educaţiei rezolvarea problemelor urgente din sistem5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei