Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 dec 2015 - Anul XX, nr. 287 (6099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şanse la selecţia finală

Proiectul Sucevei pentru a deveni Capitala Europeană a Culturii în 2021, aplaudat de juriul internaţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidatura Sucevei pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene în 2021 a fost evaluată ieri, la Bucureşti, de o comisie internaţională formată din 12 membri, care, la final, au aplaudat prezentarea făcută şi au avut numai cuvinte de laudă.

Cu toate acestea, o decizie finală în privinţa desemnării oraşelor care intră în selecţia finală a acestei competiţii, în care oraşele din România concurează cu cele din Grecia,  va fi luată astăzi, la amiază.

Delegaţia Sucevei, care a prezentat la Biblioteca Naţională a României proiectul de candidatură, a fost compusă din zece persoane.

“Astăzi au fost programate ultimele trei oraşe care au avut de prezentat candidatura lor pentru proiectul de Capitală Europeană a Culturii, este vorba de Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş. Noi am fost primii, dimineaţă, am avut o oră de prezentare apoi sesiunea de întrebări. Juriul chiar a apreciat proiectul municipalităţii, au aplaudat expunerea noastră. Ne-au felicitat, dar nimic nu se poate spune despre ce va fi mai departe, până vineri, la 12.00, când se vor anunţa rezultatele. Indiferent dacă ne calificăm mai departe sau nu, eu spun că am făcut o figură frumoasă, iar în perioada scurtă de timp pe care am avut-o la dispoziţie s-au făcut o documentaţie bună şi o strategie culturală consistentă pentru Suceava şi pentru regiune”, a declarat şeful delegaţiei sucevene, primarul Ion Lungu.

Din cele zece persoane din cadrul delegaţiei, şapte persoane sunt din Suceava şi trei din alte ţări – Ucraina, Spania şi Austria. Printre cei care ne-au reprezentat la Bucureşti se numără Radu Bores - coordonator proiect, Carmen Veronica Steiciuc - coordonator artistic, Tetyana Tatarchuk – expert internaţional - partener Cernăuţi (Ucraina), Susana Alonso Sampedro - expert internaţional - partener Barcelona (Spania), Bogdan Ioan Grudnicki - coordonator operaţional, Geanina Voroniuc - expert program artistic, Paul Niculescu Mizil - expert program artistic, Alina Derla - consilier primar.

„Am avut o echipă bine pregătită, care a făcut faţă întrebărilor comisiei, formată din zece experţi europeni şi doi români. Indiferent de ce se întâmplă vineri, eu spun că am făcut o figură frumoasă, iar dacă se va întâmpla cumva să nu ne calificăm mai departe, rămâne această strategie culturală pe care o vom duce mai departe şi va sta la baza dezvoltării pe termen lung a culturii în oraşul nostru”, a concluzionat Ion Lungu.

Filmul de prezentare a Bucovinei, vizionat de comisia internaţională, poate fi urmărit online, inclusiv pe www.monitorulsv.ro, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=EbyxhmOVw8M . 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul Sucevei pentru a deveni Capitala Europeană a Culturii în 2021, aplaudat de juriul internaţional.
 Vizualizări articol: 3918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 12 voturi
Proiectul Sucevei pentru a deveni Capitala Europeană a Culturii în 2021, aplaudat de juriul internaţional3.5512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Au aplaudat,dar au eliminat trimis de
(11 dec 2015, 14:04:28
Juriul de experti si reprezentantul Comisiei Europene au anuntat cele patru orase care au fost alese sa mearga in urmatoarea etapa de selectie .Orasele selectate sunt:Bucuresti,Timisoara,Cluj -Napoca si Baia Mare.de remarcat reusita de exceptie a orasului Baia Mare.Una peste alta a fost o initiativa laudabila a administratiei sucevene,dar o asemenea competitie nu se castiga doar cu un proiect.In concurs au fost orase mult mai puternice decat Suceava din toate punctele de vedere.S-a spus mereau ca Suceava este un oras fara identitate proprie ,cu atat mai mult fara identitate culturala.Infrastructura precara,lipsa pana de curand a unui cinematograf,lipsa unui teatru si a unei filarmonici,sistematizarea urbana haotica si intamplatoare,lipsa onor spatii de odihna si recreere,toate acestea impreuna cu lipsa de implicare civica au dus la creionarea unui profil de oras sters,tern si urat.
2.   Au aplaudat,dar au eliminat trimis de
(11 dec 2015, 14:12:25
De-abia anul asta s-a dat in folosinta cinema Modern iar la iullius Mall si-a facut intrarea Cinema City.Se incearca formarea unui teatru.Dupa ani buni in care Pfeiffer a facut praf strazile si masinile noastre s-au asfaltat 10 strazi principale,s-a reconditionat podul si pasarela de la Itcani.De-abia anul asta s-a adus statuia lui Petru Musat si se incearca repararea statuii lui Stefan cel Mare.De-abia anul asta s-a facut curatenie la ruinele Curtii Domnesti,dar nu a fost demarat proiectul exceptional al firmei spaniole Arena.De-abia anul asta s-a incercat obtinerea unui imprumut pentru amenajarea spatiului din spatele Uzinei electrice ca loc de distractie cu elesteu,terenuri tenis,terenuri golf etc.Toate aceste lucruri vin foarte greu si dupa multi ani in care societatea civila le-a evidentiat.
2.1  RE: Au aplaudat,dar au eliminat trimis de
(11 dec 2015, 14:56:02
Lăducu, luni am fost pe la Castelul de Giustiție că am avut nește trebi de rezolvat pe aclo.
Când m-am scoborât napoi la autorachetodrom, trecând pe lângă Muzeul Bokcowinei, am zărit o questie care m-o lăsat cu gura căscată, ca un autentic meltean din Bortilenii de Câmpie: în perimetrul împrejmuit aferent lucrărilor, (probabil efectuate din PARAUĂ PUBLICĂ) ereau stivuite milioarde de baxuri de pavele de la Symmetrica. (Fără numeri, fără numeri)
Apăi, gușații îștia din Prelipca chiar credeau că pot pâcăli lumea cu sloganul „Suceava Symmetrică_capitală culturală europeană?
#dăonpiszdamăsiidetreab
3.   Au aplaudat,dar au eliminat trimis de
(11 dec 2015, 14:28:17
Felicitari primariei si firmei Victor Construct pentru lucrarile de anvergura facute in acest an.Sigur ca putem comenta pe seama calitatii lucrarilor.Domul inginer consilierul local Eugen Girigan a semnalat multe deficiente in special legate de planeitatea partii carosabile in zona capacelor de cămin, a gurilor se scurgere şi a aerisitoarelor de gaz .De asemenea strada Traian Vuia e asfaltata mai din barda ca sa zic asa.de asemenea strada care urca de la alimentara Areni la intersectia marasesti(nu a fost facuta de Victor Construct ci de celebrul tandem Florconstruct -Sut) e turnata in stil naspeta .In G.Enescu exista o piateta la blocul Curcubeu(unde e si banca Transilvania)care arata groaznic.Putea fi prinsa in aceasta lucrare.Si sa nu uitam ca vorbim de strazile principale.ca strazile secundare si cele din spatele blocurilor sunt in stare jalnica.Am ramas surprins ca s-a asfaltat la prioritati strada care merge la strand.Este asa importanta aceasta strada????
4.   Au aplaudat,dar au eliminat trimis de
(11 dec 2015, 14:37:25
Sa nu uitam ca domnul primar intra in al 12-lea an de mandat.Si de-abia acum s-a reusit asfaltarea unor strazi principale de maxima importanta.De strazile secundare si de cele din spatele blocurilor ce sa mai vorbim???E o nenorocire.Si in Zamca,si in G.Enescu,si in Obcini.In Itcani si Burdujeni mai sunt strazi de pamant si piatra.De asemenea au rasarit intre blocuri spatii ingradite pe care se spune ca sunt private.Ele functioneaza de fapt ca si parcari private desi nu stiu cat de legala e treaba asta.In G,Enescu in spatele blocului cunoscut ca si Complex Dorna si unde se afla si biserica Trei Ierarhi exista un asemenea spatiu ingradit .Initial scria ca e parcare cu plata 50 lei/luna acum nu mai scrie .De asemenea Biserica Trei Ierarhi a început acum câţiva ani să ridice un centru social. Din lipsa finanţărilor, construcţia a fost sistată, iar şantierul a rămas abandonat. Este un adevărat pericol pentru copiii care ies la joacă.oricum a expirat si termenul de executie al lucrarii si autorizatia de constructie.Asemenea spatii mai sunt unde era sediun fan curier .Cine le-a retrocedat si pe ce criterii habar n-am.
5.   Au aplaudat,dar au eliminat trimis de
(11 dec 2015, 14:46:22
Starea jalnica a orasului se datoreaza si risipei de bani de la buget pe proiecte care nu sunt prioritare.S-a facut Centrul de Traditii populare.S-a facut Centrul de informare turistica pe care l-au ingramadit in curtea Bibliotecii Centrale si care pare din alt film.De asemenea Primaria plateste sume imense pentru subventionarea cu 50% a apei calde si caldurii consumate de jumatate din populatia orasului,adica centralizatii.De asemenea face imprumuturi imense generatoare de dobanzi mari pentru a plati in avans rumegusul pentru centrala termica Adrem.Acum cand domnul prim ministru Ciolos a devenit primul BARBAT de stat care a zis STOP banilor pentru biserici de la bugetul central,domnul lungu va da mai multi bani de la bugetul local (adica in loc de un milion lei/an doua milioane)pentru a compensa .Bani pentru picturile magaoaiei de pe dea si pentru construirea multor altor biserici pentru ca Suceava sa devina primul oras cu o biserica din metru in metru.
6.   Ai invins? Continuă! Ai pierdut? Continuă! trimis de
(11 dec 2015, 14:56:42
Ai invins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!- Felicitari pentru cei ce au depus efort la acest grandios proiect, trebuie sustinere in continuare. Este usor sa dai sfaturi, sa critici si sa nu ridici un pai! Noi suntem campioni la jigniri, nu putem fi nicidecum uniti.
7.   ....... trimis de
(11 dec 2015, 15:59:41
Lipsa transportului in comun electric.
8.   Felicitari !!! trimis de
(13 dec 2015, 14:52:25
Sincere felicitari primarului Lungu si echipei de proiect !!! Au participat cu un proiect amplu si foarte bine realizat, au avut parte de concurenta foarte puternica dar s-au prezentat excelent !!! Si cel mai important lucru este ca au dezmortit lucrurile in ceea ce priveste cultura suceveana !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei