Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 dec 2015 - Anul XX, nr. 284 (6096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Aurel Olărean, interzis la Primăria Rădăuţi. Explicaţiile au fost oferite de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătorul care l-a condamnat pe Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, la trei luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu a motivat această decizie şi a explicat de ce fostul edil nu mai poate deţine funcţii publice.

Olărean a fost judecat pentru că a refuzat să iniţieze o Hotărâre de Consiliu Local prin care să-l valideze drept consilier local pe Simion Sticleţ, anomalie care s-a perpetuat timp de aproape opt luni.

Condamnarea de trei luni cu suspendare şi termenul de încercare de doi ani şi trei luni pronunţată de Judecătoria Rădăuţi nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

„Instanţa reţine că natura infracţiunii comise, precum şi atitudinea avută de inculpat faţă de aceasta duc la concluzia existenţei unei nedemnităţi ce impune interzicerea exercitării drepturilor de natură electorală prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a şi b Cod penal, deoarece exercitarea acestor drepturi are în vedere o responsabilitate de ordin civic, responsabilitate pe care inculpatul, prin săvârşirea faptei, a dovedit că nu o are”, se arată în motivarea prin care judecătorul de caz consideră că Aurel Olărean nu mai poate ocupa o funcţie publică.

 

Poziţia lui Aurel Olărean în timpul procesului a fost fluctuantă

Judecătorul de caz a mai reţinut faptul că pe timpul procesului Aurel Olărean a avut o poziţie fluctuantă în a da sau nu declaraţii în faţa instanţei, pentru ca în final să nu mai ofere nici o declaraţie în faţa instanţei.

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că o serie de afirmaţii date cu ocazia anchetei nu au acoperire în realitate.

„Inculpatul, pe timpul urmăririi penale, a afirmat în declaraţiile sale că nu a putut iniţia proiect de hotărâre privind  validarea d-lui Sticleţ Simion, întrucât formaţiunea USL nu a comunicat persoana care urma să fie validată ca urmare a demisiei d-lui Tătar Nistor, iar secretarul municipiului Rădăuţi trebuia să iniţieze un astfel de proiect de Hotărâre de Consiliu Local, însă acesta nu a iniţiat un asemenea proiect. Instanţa constată că iniţierea unui proiect de hotărâre privind încetarea calităţii de consilier a numitul Tătar Nistor nu depindea de adresa USL, iar din adresele USL rezultă că această formaţiune a transmis la timp care este următorul supleant ce urmează a fi validat în funcţia de consilier local ca urmare a demisiei consilierului Tătar Nistor”, se arată în motivarea de la Judecătoria Rădăuţi.

 

Olărean a refuzat sistematic să semneze referatul privind încetarea mandatului lui Nistor Tătar

Instanţa a mai constatat că primarul suspendat al Rădăuţiului s-a împotrivit constant în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

„Din declaraţiile martorului Herghelegiu Haralambie (n.a. - secretarul Primăriei Rădăuţi la acea vreme) cât şi din adresele înaintate de acesta Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, rezultă că inculpatul, în calitatea sa de primar al municipiului Rădăuţi, a refuzat în mod sistematic să semneze referatul constatator de încetare a mandatului de consilier al numitului Tătar Nistor, cât şi să iniţieze proiecte de Hotărâri de Consiliu Local pentru constatarea acestui fapt, precizând că iniţierea unui astfel de proiect de hotărâre nu putea fi înscrisă pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local, indiferent dacă ar fi fost iniţiat de un alt consilier, în lipsa referatului constatator, care trebuia să fie semnat şi de inculpat. Dacă am interpreta într-un alt sens, atunci persoanele fizice care exercită o funcţie în cadrul unei autorităţi publice ar putea să aplice actele normative după bunul lor plac, în condiţiile în care actele lor materiale nu pot atrage consecinţe penale, iar hotărârile de contencios administrativ privesc doar  autoritatea publică, astfel că  persoana fizică ce exercită funcţia publică nu ar avea de suferit nici o consecinţă juridică”, se menţionează în motivarea judecătorilor rădăuţeni.

 

Primarul suspendat al Rădăuţiului reclamă că nu poate fi sancţionat şi administrativ, şi penal

În apărarea sa, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi susţine că pentru aceeaşi faptă nu se pot aplica două sancţiuni, una administrativă şi alta penală.

De altfel, prin intermediul avocatului ales, Aurel Olărean nu a contestat acuzaţiile din rechizitoriu, însă şi-a motivat decizia de a refuza semnarea referatului constatator de încetare înainte de termen a mandatului de consilier al lui Nistor Tătar şi de iniţiere a unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local în acest sens, prin aceea că fapta nu este prevăzută de legea penală şi are doar un caracter administrativ.

„Susţine că pentru încălcarea obligaţiilor sale a şi fost sancţionat de către  instanţa de contencios administrativ, iar infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 246 din Codul penal, în acest caz are numai un caracter subsidiar şi inculpatul nu ar putea fi sancţionat de două ori pentru încălcarea aceleiaşi obligaţii, în schimb ar putea fi sancţionat în continuare, conform legii contenciosului – administrativ, în condiţiile în care nu ar fi pus în aplicarea hotărârea acestei instanţe”, se arată în motivare.

        

Olărean, obligat la plata unor despăgubiri materiale şi morale de 14.405 lei

Prin aceeaşi decizie a instanţei de judecată din Rădăuţi, Aurel Olărean a fost obligat şi la plata unor despăgubiri către Simion Sticleţ, consilierul local pe care a refuzat să-l pună în drepturile prevăzute de lege.

„Admite în parte acţiunea civilă a persoanei vătămate/părţii civile Sticleţ Simion şi, în consecinţă, va obliga pe inculpatul Olărean Aurel să plătească părţii civile Sticleţ Simion suma de 4.405 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând câştigul net nerealizat ca urmare a săvârşirii faptei de către inculpat, şi suma de 10.000 de lei, cu titlu de daune morale.

Instanţa apreciază că este dificil de cuantificat în echivalent bănesc prejudiciul moral suferit de partea civilă, dar apreciază că suma stabilită şi pedeapsa ce va fi aplicată prin prezenta sentinţă vor fi în măsură să realizeze o reparaţie morală echitabilă”, sunt concluziile judecătorului rădăuţean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aurel Olărean, interzis la Primăria Rădăuţi. Explicaţiile au fost oferite de judecători.
 Vizualizări articol: 2619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aurel Olărean, interzis la Primăria Rădăuţi. Explicaţiile au fost oferite de judecători5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Planet der Justiz Affen (1) trimis de
( 8 dec 2015, 13:41:12
(sau Rădăuți? HopșiIo* c-un offtopic)

Titlu: Neamul maimuțăresc de peșteră parvenit în înalte funcții judiciare.

Ingăta ce se scarchină în cap și ce zbiară un pitecantrop dintr-acesta semianalfabet funcțional, de face de ocară* sistemul judiciar rumânesc.
Iaca o mostră etalon de „pășunism judiciar” expusă de pivotul uzat al dam(b)ului, având rol de bucșă de basculă:

„„inculpatul B.E. denigrează, atât în cadrul comentariilor postate în legătură cu diverse articole apărute pe website-ul ziarului „Monitorul de Suceava”, cât și în cadrul unor acțiuni publice (greva foamei în fața palatului de Justiție Suceava) atât instituția Judecătoriei Rădăuți în ansamblu, cât și alți judecători specializați pe complete de drept penal din cadrul Judecătoriei Rădăuți”

Trecând peste neplăcuta surprindere cauzată de neobrăzarea bucșatului, veritabil semianalfabet funcțional pentru care orice critică ÎNTEMEIATĂ adusă systemului lor parșiv și mafiotic constituie „denigrare”, pentru care acțiunea civică lăudată de ambasadorul SUA ** constituie „denigrare”, și pentru care dreptul fundamental la grevă, ca formă de protest constituie ofensă la adresa Nemerniciilor Lor, am fost nevoit ca într-o formularea scrisă depusă la unul din dosarele aflate pe rol să inserez următoarele precizări definitorii asupra nivelului intelectual al pitecantropului din Ministerul Public:

„Nu în ultimul rând pun în vederea instanței de judecată impresia și nota evidentă de „semianalfabetism funcțional” ce rezultă din cererea procurorului.
Prin semianalfabet funcțional înțelegându-se exact semantica acestei sintagme – o persoană care știe să citească un text scris dar care nu are proprietatea termenilor și nu poate desluși sensurile respectivului text scris.
2.   Planet der Justiz Affen (2) trimis de
( 8 dec 2015, 13:42:09
Procurorul de caz invocă în sprijinul cererii sale termeni asupra cărora nu dobândește cea mai elementară proprietate semantică.
Astfel, a afirma că inculpatul „denigrează instanța rădăuțeană și judecătorii specializați pe drept penal, prin comentariile sale formulate pe site-ul Monitorului de Suceava și prin acțiunile sale publice - greva foamei în fața Palatului de Justiție din Suceava” constituie dovada incontestabilă a semianalfabetismului funcțional sub a cărui funestă influență se situează procurorul de caz.
În acest sens precizez exact semnificația verbului „a denigra”, astfel cum rezultă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
„DENIGRÁ, denigrez, vb. I. Tranz. A ponegri, a defăima, a calomnia, a discredita.”
Funcție de aceste explicații, precizez în treacăt doar câteva exemple de cazuri, relatate în presa suceveană, la care am avut luări de opinie considerate „denigratoare”, opinii asociate în mod necondiționat cu prevederi legale în vigoare care demonstrau, fără putință de tăgadă, caracterul abuziv al diferitelor măsuri luate de organele de poliție sau de organele judiciare:

- dezvăluirea dispariției unei cantități de țigări în valoare de 60.000 de euro din camera de corpuri delicte a Poliției Rădăuți (în Monitorul de Suceava din data de 3 dec. 2013);
- opinie critică față de audierea și reținerea unui minor de 17 ani, din Vicovu de Sus, în lipsa apărătorului, a părintelui sau a tutorelui legal (articol din Monitorul de Suceava din 14 martie 2014 - „Un adolescent de 17 ani, ţinut în arest o noapte din cauza unui miliţian zelos”);
- dezvăluirea publică a modalității „de fentare” a sistemului ECRIS, practicată la Judecătoria Rădăuți (cele 62 de dosare ale judecătorului Bărbuță constituind o incontestabilă probă a verității);
3.   Planet der Justiz Affen (3) trimis de
( 8 dec 2015, 13:43:23
- postare despre o judecătoare petrecăreață, pasionată de petreceri și călătorii – postare efectuată cu jumătate de an înainte de explozia rușinosului caz Bărbuță-Prandea;
- afirmația întemeiată potrivit căreia la Judecătoria Rădăuți se soluționează dosarele fără a fi citit un singur rând din lucrările dosarului – proba verității furnizată de speța 4310/285/2015 soluționată definitiv de Tribunalul Suceava (articol în Monitorul de Suceava din data de 6 oct. 2015 - „Percheziţie şi dosar după ureche cu trei comisari-şefi şi doi agenţi ai Poliţiei de Frontieră”);
- luare de poziție critică față de încarcerarea unei femei din Plopeni, având un copil în vârstă de 3 luni, ridicată de polițiști de pe patul de spital și aruncată în arest;
- luare de poziție critică față de fusilada poliției de frontieră împotriva jeepului de la Straja, ocazie cu care s-a încălcat flagrant dispozițiile imperative ale uzului de armă, făcându-se tragere direct asupra lunetei autovehiculului, în locul tragerii asupra căilor de rulare sau asupra elementelor motrice ale autovehiculului (articol în Monitorul de Suceava din 31 oct. 2014 - „Tânăr împuşcat de două ori de poliţiştii de frontieră, într-o urmărire după două maşini de teren suspecte”)
- luare de poziție critică față de uciderea în bătaie a unui boschetar din București, autorul crimei fiind un polițist din Gura-Humorului;
- luare de poziție publică, argumentată juridic, față de reținerea ilegală a lui Motrescu Emanuel din Straja, reținere care s-a făcut printr-o veritabilă violare a domiciliului, în lipsa oricărui mandat de percheziție și în lipsa oricărei dispoziții a procurorului – articol din Monitorul de Suceava din data de 23 sept. 2014 - „Poliţişti bătuţi şi fugăriţi, după o urmărire în trafic de aproape cinci kilometri”);
4.   Planet der Justiz Affen (4) trimis de
( 8 dec 2015, 13:44:18
- luare de poziție în cazul tirului nebun efectuat de scelerații polițiști de frontieră împotriva unei dubițe cu număr de Galați ce transporta o putină cu 5 kg de brânză;
- luare de poziție apreciativă față de judecătorul Sârghi Gabriel Marius care „le-a dat de cap” procurorilor rădăuțeni cu un dosar, făcându-le cu această ocazie sumedenie de recomandări procedurale ( articol în Monitorul de Suceava din data de 22 oct. 2013 – „Dosare soluţionate în dorul lelii la Parchetul din Rădăuţi”) …

… etcaetera, etcaetera, acestea fiind doar câteva dintre opiniile civice enunțate ferm și răspicat, în baza dreptului european și constituțional la libera exprimare. Cu precizarea finală că actualmente respectivele luări de poziție sunt cenzurate, la intervenția telefonică directă efectuată de un procuror de la Parchetul Rădăuți, intervenție efectuată direct la redacția Monitorului de Suceava).

Dacă asemenea opinii sunt considerate de semianalfabetul funcțional drept acte de „denigrare”, ei bine, țin să-i mulțumesc pentru acest compliment disimulat în lipsa totală de logică ce sălășluiește în căpșoru-i fumegând de infatuare exacerbată până la Domnul Zeu și trei stații dincolo de EL.
Căci, regulile elementare ale operatorilor logici stipulează clar dubla negare a unui argument valid: „non de non A = A”. Adică, o afirmație negatorie ( „denigrează”) enunțată de o nulitate (semianalfabetul funcțional) în fapt constituie cel mai frumos compliment posibil.
5.   Planet der Justiz Affen (5) trimis de
( 8 dec 2015, 13:45:15
Cât despre neobrăzarea prin care procurorul de caz îmi infirmă dreptul constituțional la grevă ca formă de protest public, respectiv dreptul constituțional la libertate de exprimare, punând sub semnul „denigrării” un protest public fundamentat pe încălcările repetate a drepturilor fundamentale și procedurale, comise de Parchetul Rădăuți și Judecătoria Rădăuți, ei bine, mă abțin să-l trimit pe autorul acestei afirmații într-o maternă și ocrotitoare sorginte, cu mențiunea finală că aceste neobrăzări vor fi soluționate în alte structuri judiciare – PCA Sv. Și sub alte numere de înregistrate – 176/P/2015.”

ASTA E!
E A LOR!
E PLANETA MAIMUȚELOR JUDICIARE!
Pitecantropii neamului maimuțăresc de peșteră, având coeficient de imbecili, idioți sau cretini și care, nu se știe prin ce metodă au acces la funcțiile de magistrați ai Rromânistanului maimuțăresc.

-----
* Nota: despre ocara sistemului maimuțelor judiciare, citește bilanțul recent elaborat de CSM
Se sparie mintea și se cutremură cugetul despre amploarea nelegiuirii de pe Planeta Maimuțelor ce voiesc să nu fie „denigrate”.
 ☭  ϑ

** „Îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic”
Hans Klemm – ambasador SUA

p.s. Din spirit prietenesc îi rog pe domnii advocați de la Judecăcătorie să nu mai fumeze la pod. Ar fi păcat să deie peste ei un control și să le zmulgă câteva zeci de onorarii de asistență din oficiu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sirop de vin fiert Pentru cei ce iubesc aroma vinului fiert cu multe mirodenii, dar nu se prea pot împăca și cu alcoolul din băutura respectivă, siropul din vin poate fi o variantă de încercat.Avem nevoie de:1 litru de vin roșu demidulce, 1 kg zahăr tos,... Citeşte