Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2015 - Anul XX, nr. 281 (6093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Mobilizare de forţe

Scandal în Bazar, din cauza gardului de separare a celui privat de cel al municipalităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Refuzul ISU Suceava de a redeschide Bazarul până când domeniul privat din interiorul acestuia nu este delimitat de cel public, cu un gard de fier, a stârnit ieri un imens scandal între comercianţi.

Pe de o parte, cei din Bazarul gestionat de Primăria Suceava sunt supăraţi că nici acum, după aproape o lună de zile, nu au cui vinde marfa, porţile de intrare în acest centru comercial fiind sigilate.

De cealaltă parte, comercianţii din bazarul privat, al unui avocat sucevean, Mihai Ştefănoaia, refuză să fie separaţi de bazarul public, pentru că astfel pierd clienţii care veneau pe căile de acces dinspre strada principală.

„Da ce, noi suntem emigranţi, să ne ţină după garduri?” spuneau aceştia, care au făcut tot posibilul ca delimitarea respectivă să nu fie făcută. Comercianţii din Bazar spun că nu de puţine ori, ce se făcea ziua la respectivul gard de delimitare noaptea era distrus.

Cert este că bornele de delimitare a proprietăţii municipiului Suceava au dispărut, ca şi toate marcajele făcute pe jos cu vopsea.

Pentru ca această stare conflictuală din Bazar să nu degenereze, dar şi pentru ca muncitorii firmei care lucrează la separarea celor două bazaruri, cel public de cel privat, să nu fie împiedicaţi să îşi facă treaba, în cursul zilei de ieri, acolo au fost comasate numeroase forţe de ordine.

Astfel, de la prima oră, în Bazar s-au aflat zeci de reprezentanţi ai Poliţiei Locale Suceava, inclusiv comandantul acestora, Viorel Horodenciuc, dar şi reprezentanţi ai Jandarmeriei, care au vegheat zona de conflict.

Prezent în Bazar, primarul Ion Lungu a încercat să aplaneze conflictul, explicându-le comercianţilor că fără această măsură, de delimitare a celor două proprietăţi, nu există nici o şansă să fie obţinută autorizaţia ISU.

 

Zeci de chioşcuri din bazarul privat, amplasate pe terenul Primăriei Suceava

O problemă spinoasă în calea realizării gardului de separare a proprietăţii private de cea publică s-au dovedit zeci de chioşcuri care, în urma măsurătorilor din teren, efectuate acum, s-au dovedit a fi amplasate pe terenul Primăriei Suceava, deşi chiriile au fost achitate celui care administrează bazarul privat.

În aceste condiţii, ieri dimineaţă au fost puse pe chioşcuri somaţii prin care proprietarii erau obligaţi ca în termen de patru ore să le mute de pe terenul primăriei.

„În cazul în care nu respectaţi acest termen, chioşcul nu va fi ridicat/dezmembrat, urmând ca dvs. să suportaţi cheltuielile şi consecinţele acestei operaţiuni”, se preciza în somaţia respectivă.

Prezent în Bazar, avocatul Mihai Ştefănoaia s-a opus în permanenţă ridicării gardului de delimitare, încurajându-i pe comercianţii de pe terenul său să fie uniţi contra acestei măsuri considerate abuzive, care le afectează lor activitatea.

Proprietarul terenului pe care funcţionează bazarul privat a comparat Consiliul Local Suceava cu „un grup infracţional organizat”, care ia decizii contrar intereselor cetăţenilor, în cazul de faţă o astfel de decizie fiind, în viziunea sa, cea de ridicare a gardului de delimitare a proprietăţii.

„Legea nu spune de gard, ci de delimitare, care se face prin borne. Gardul nu ajută la incendiu, ci încurcă. De ce trebuie să se facă gard din banii noştri, ai tuturor?”, a spus Mihai Ştefănoaia, care vrea să atace în instanţă măsurile luate în Bazar.

 

Gard făcut la foc automat, pentru redeschiderea cât mai rapidă a Bazarului

În ciuda protestelor comercianţilor şi ale proprietarului bazarului privat, lucrările la gardul de delimitare a proprietăţii au continuat, întreaga zonă fiind vegheată permanent de zeci de poliţişti locali.

Cum mutarea celor aproape 30 de chioşcuri private aflate pe terenul municipalităţii ar fi încurcat mai mult lucrările, s-a luat decizia de construire a gardului printre acestea.

„Stăm aici până reuşim să facem separarea Bazarului privat de cel public, pentru ca vineri dimineaţă să ne adresăm din nou celor de la ISU să facă o nouă inspecţie şi sperăm ca acum să-i dea drumul. Din punctul nostru de vedere nu ar mai fi motive să nu autorizeze Bazarul, dacă finalizăm şi acest gard”, a spus primarul Sucevei.

Odată cu ridicarea gardului de delimitare printre chioşcuri, comercianţii care se află pe terenul municipalităţii au de ales între a rămâne în continuare acolo şi să plătească chirie la Administraţia Bazarului ori să îşi ia chioşcurile şi să se mute cu ele în altă parte, în bazarul privat.

 

Ultima oră: Bazarul Sucevei s-a redeschis

Bazarul Suceava, cel mai mare complex comercial de acest gen din Moldova, a fost redeschis aseară, după îndelungate eforturi de îndeplinire a tuturor condițiilor impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru a se conforma normelor de siguranță la incendii.

„Începând din această seară, Bazarul este redeschis”, a anunțat primarul Ion Lungu, joi, la ora 19.30, când a primit avizul ISU pentru redeschiderea centrului comercial.

Autorizarea Bazarului a devenit posibilă doar după ce a fost finalizat gardul de separare a Bazarului privat, apărut în mijlocul Bazarului public, printr-o dubioasă retrocedare de terenuri.

Finalizarea gardului a fost posibilă ieri doar prin prezența forțelor de ordine, de dimineață și până seara, alături de echipele de muncitori, pentru ca aceștia să fie lăsați să blocheze inclusiv căile de acces prin care se ajungea de la strada principală la chioșcurile de pe terenul privat, amestecate printre cele administrate de municipalitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal în Bazar, din cauza gardului de separare a celui privat de cel al municipalităţii.
 Vizualizări articol: 11232 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 11 voturi
Scandal în Bazar, din cauza gardului de separare a celui privat de cel al municipalităţii3.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Au dat cartile pe fata, adica "gardul" trimis de
( 4 dec 2015, 19:15:32
Cand pui un gard si la propriu si la figurat e cel mai evident semn de pumn in gura fara preaviz.Cine are noroc are , cine n-are... n-are.
2.   Ho,Ho,Ho,he,he,he trimis de
( 4 dec 2015, 23:25:33
După gluma cu incendiul, ghici cine vine la bazar? Nu cumva Antifrauda ca acum în lipsa zăpezii trebuie să iasă .....fum!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuci de poame în foi de viță (de post) Sunt, de fapt, niște sarmale de post. Fără carne însă și servite fără revărsări decadente de smântână, nu-și vor fi meritat deplin rangul de sarmale adevărate, așa că au rămas la statutul de ”ciuci”. Inedit la ele este... Citeşte