Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2015 - Anul XX, nr. 279 (6091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Bucovinei

La Gura Humorului a fost arborat steagul Bucovinei şi s-a dezvelit statuia lui Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De Ziua Bucovinei, pe 28 noiembrie, în centrul oraşului Gura Humorului a fost ridicat steagul Bucovinei şi a fost dezvelită o statuie a domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt. Evenimentele organizate sâmbătă, pe 28 noiembrie, în Gura Humorului, în noua piaţă Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa catedralei, au început cu o paradă a carelor populare, după care pe scenă a urmat un recital al Corului Lira din Gura Humorului, iar cei prezenţi au ascultat monologul lui Ștefan cel Mare din piesa „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în interpretarea actorului Naționalului ieșean Petru Ciubotaru. Evenimentele au fost organizate în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 525 de ani de atestare a oraşului Gura Humorului şi a 600 de ani de atestare a Mănăstirii Humorului.

În jurul prânzului, în mijlocul humorenilor au venit autorităţile locale şi judeţene, respectiv primarii din Gura Humorului şi Mănăstirea Humorului, Marius Ursaciuc, respectiv Constantin Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, senatorii Gheorghe Flutur şi Neculai Bereanu, şi deputaţii Dumitru Pardău şi Radu Surugiu.

 

Statuie unică a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt dezvelită în centrul oraşului

După discursurile oficialităţilor, pe catargul din faţa catedralei a fost arborat steagul Bucovinei. În discursul său, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a ţinut să le spună tuturor celor prezenţi că „sunt mândru că sunt humorean, sunt mândru că sunt bucovinean şi sunt mai mândru că sunt român. Faptul că dumneavoastră sunteţi aici este un semn de omagiu adus obârşiei noastre”.

Tot sâmbătă, în piaţa centrală a oraşului Gura Humorului a fost dezvelită o statuie unică a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Statuia realizată de artistul sucevean Mircea Dăneasa îl reprezintă pe Ştefan cel Mare şi Sfânt ţinând în mână Mănăstirea Voroneţ. „Am aşteptat, oameni buni, un moment festiv în care să prezentăm pentru prima dată o reprezentare unică a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Până acum nu există statui decât cu el în ipostază de războinic. Este Sfânt şi locul lui îi este la Gura Humorului. Şi dacă ne gândim că prima atestare documentară în 1490 era în timpul domniei Măriei Sale, credem noi că acesta este momentul deosebit”, a spus Marius Ursaciuc.

Slujba de sfinţire a statuii a fost oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi. După sfinţirea statuii, ÎPS Pimen a ţinut să remarce faptul că în prezent elevii din România învaţă prea puţin la şcoală despre istoria ţării şi în special despre domnitorul Ştefan cel Mare.

Steagul Bucovinei ridicat pe data de 28 noiembrie în piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt din Gura Humorului a fost înlocuit ieri, pe 1 Decembrie, cu Drapelul Naţional, care a fost arborat în cadrul ceremoniei organizate în acest oraş de Ziua Naţională. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Gura Humorului a fost arborat steagul Bucovinei şi s-a dezvelit statuia lui Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 2867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Gura Humorului a fost arborat steagul Bucovinei şi s-a dezvelit statuia lui Ştefan cel Mare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chifteluțe din pâine (de post) Vă amintiți de chifteluțele de la cantinele din trecut, pufoase și picante, despre care se spunea în glumă că-s făcute din ”pâiniță de purcel”? Erau, adesea, chiar aceste chiftele de post, din care lipseau însă carnea... Citeşte