Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2015 - Anul XX, nr. 277 (6089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Statistici îngrijorătoare

Tot mai multe cazuri de pacienţi infestaţi cu HIV, în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul seropozitivilor din judeţ a ajuns la 228, după ce, în decursul anului 2015, alţi 25 de suceveni au fost depistaţi cu HIV/SIDA. Cumplita boală a provocat în acest an cinci decese, dintre care două au fost înregistrate în rândul persoanelor care fuseseră depistate pozitiv în acest an, celelalte trei decese fiind consemnate la persoanele care fuseseră diagnosticate în anii anteriori. Se remarcă o creştere a numărului sucevenilor depistaţi ca fiind purtători de HIV, având în vedere că pe tot parcursul anului trecut au fost confirmate 17 cazuri.

Medicul Corina Stănescu, şefa secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, a mărturisit că „suntem un pic dezamăgiţi pentru că în atâţia ani de zile, după atâtea întâlniri, mese rotunde, acţiuni şi programe de consiliere, numărul de pacienţi seropozitivi a crescut. Nu ştiu din ce cauză nu am reuşit să fim mai eficienţi şi să reducem această infecţie cronică”.

Potrivit acesteia, 195 de pacienţi se află sub tratament, acest an neînregistrându-se probleme în asigurarea medicamentelor acestora.

Stănescu a mai precizat că tratamentele sunt eficiente, pacienţii având acces la medicaţie de cea mai bună calitate. În 2015, costul mediu lunar al tratamentului cu antiretrovirale a fost 458.391 de lei. Programului naţional pentru SIDA i-au fost alocaţi, în acest an, peste 6.000.000 de lei, sumă din care s-a asigurat medicaţia, mai mult decât în 2014, când au fost alocaţi peste 5.700.000 de lei.

Suma destinată programului pentru SIDA reprezintă circa 60-70% din totalul banilor alocaţi programelor naţionale de sănătate.

„Trebuie să conştientizăm şi să informăm populaţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care practică sex neprotejat. Nu se mai poate ca după atâta timp să ne întoarcem la aceleaşi şi aceleaşi probleme”, a mai subliniat Corina Stănescu, aceasta completând că cele mai multe cazuri de SIDA sunt în Fălticeni, precum şi în zona de munte a judeţului.

 

Virusul HIV adus de cei care se întorc de la muncă din străinătate

Cătălina Zorescu, adjuncta Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a punctat faptul că în judeţ principala cauză de transmitere a virusului HIV rămâne cea sexuală, favorizată de migraţia populaţiei.

„Din anchetele epidemiologice rezultă că majoritatea pacienţilor au fost plecaţi în străinătate, au revenit, comportament care a favorizat o viaţă sexuală mai riscantă. Dintre cele 25 de noi cazuri, 20 sunt de sex masculin, iar cinci de sex feminin, ceea ce cred că spune ceva”, a spus Zorescu.

 

Dezbatere pe tema HIV/SIDA, la Direcţia de Sănătate Publică

Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, Asociația Red Ribbon din Fălticeni a organizat, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dezbaterea cu tema: „HIV/SIDA, o problemă a comunității”. Voluntari ai asociaţiei, coordonaţi de Dorina Vasile, şi medici suceveni au vrut să aducă în atenția societății problemele actuale ale pacienților seropozitivi din județ şi să informeze sucevenii cu privire la această maladie.

Referitor la partea de prevenţie a bolii, Cătălina Zorescu a menţionat că este nevoie de programe mult mai atractive, de echipe implicate care să deruleze acţiuni de informare şi consiliere în şcoli, însă într-o formulă care să stârnească interesul elevilor.

„La partea de prevenţie stăm un pic mai slab. Ar fi foarte utilă înfiinţarea unei echipe multidisciplinare cu asistent social, psiholog, cadre medicale specializate. Din păcate, la nivelul DSP-ului, a fost un centru de testare HIV, dar nu mai este”, a spus Zorescu.

Prezent la discuţie, medicul sucevean Cristian Irimie a menţionat că la maternitatea din Suceava se derulează un program de testare a tuturor femeilor care se internează. „Sunt teste rapide puse la dispoziţie printr-un program naţional. Le facem pentru a vedea dacă depistăm paciente care nu declară boala, dar şi să ne protejăm pe noi, personalul medical”, a spus Irimie.

 

30 de ani de la primele cazuri depistate în România

Dorina Vasile, preşedinta asociaţiei Red Robbon, a amintit faptul că se împlinesc 30 de ani de la depistarea primelor cazuri de infecţie HIV din România.

„În anii '85-'90 au fost descoperite 20 de cazuri, SIDA fiind cunoscută ca fiind boala occidentului decadent, iar existenţa ei pe teritoriul României era de neconceput. Între anii '88 şi '92, 13.000 de copii au fost infectaţi cu virusul HIV în spitalele din România, peste jumătate dintre ei reuşind să supravieţuiască”, a spus Dorina Vasile.

La finalul mesei rotunde, voluntarii Red Ribbon, elevi ai Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni, au primit, în semn de recunoştinţă, diplome din partea DSP Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai multe cazuri de pacienţi infestaţi cu HIV, în judeţ.
 Vizualizări articol: 2299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tot mai multe cazuri de pacienţi infestaţi cu HIV, în judeţ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bereni (versiunea fără ou) Dacă ați crezut că numai japonezii se pot lăuda cu celebrul lor preparat crocant și delicat numit tempura, ei bine, merită să încercați și versiunea românească urbană, servită prin berării  în special. Berenii sunt tot... Citeşte