Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2015 - Anul XX, nr. 277 (6089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Manifestările „Gura Humorului - 525 de ani” au debutat ieri cu o lansare de carte şi o expoziţie de fotografie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala mare a Primăriei Gura Humorului a avut loc ieri, 26 noiembrie, şedinţa de deschidere oficială a festivităţilor prilejuite de aniversarea a 525 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, într-o atmosferă solemnă, de sărbătoare.  Manifestările au debutat cu lansarea monografiei oraşului „Gura Humorului în imagini şi cuvinte”, semnată de Mihai Camilar şi prezentată de profesorul de istorie Nelu Sandu Baboi, acţiune culturală care s-a bucurat de un public numeros, mulţi tineri, mulţi bucovineni care au dorit să afle mai multe date despre locul în care s-au născut.

Tot ieri a fost vernisată şi expoziţia de fotografie „Gura Humorului de altădată”, în Sala mare a Primăriei Gura Humorului. Evenimentele organizate pentru humoreni, dar şi pentru oaspeţii lor, vor continua până sâmbătă, acestea fiind diverse, după cum au spus organizatorii, „având menirea de a face cunoscute istoria, tradiţiile, personalităţile emblematice care au dus renumele acestor locuri mai departe, în ţară şi în lume, dar şi realizările actuale, valori locale cu care comunitatea se mândreşte”.

Tot ieri, după ora 14:00, evenimente culturale similare au fost organizate şi de Primăria comunei Mănăstirea Humorului (care marchează împlinirea a 600 de ani de la prima atestare documentară a localităţii): ridicarea steagului, dezvelirea unei plăci comemorative, lansarea medaliei comemorative şi prezentarea monografiei localităţii „Mănăstirea Humorului (Humorul) în cultura şi istoria Bucovinei”, autor Leon Buburuzan, prezentată de muzeograful Mihai Camilar.

 

Viorica Macovei va primi Diploma de Cetăţean de Onoare al localităţii Mănăstirea Humorului

Astăzi, de la ora 11.00, în Sala de şedinţe a Consiliului Local Mănăstirea Humorului va avea loc şedinţa festivă. La ora 14.00, la Gura Humorului, în Parcul „Olga Kobylianska” va avea loc comemorarea scriitoarei, iar la ora 15.00, la Muzeul Obiceiurilor din Bucovina va fi deschisă expoziţia de numismatică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (expune colecţionarul Gavril Lavric), va fi lansată o medalie comemorativă şi va fi dezvelită o placă comemorativă cu numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă ai oraşului Gura Humorului. La acest eveniment sunt aşteptaţi, pe lângă oameni de cultură din Bucovina, şi oaspeţi de la Cernăuţi. La ora 18.00, la Căminul Cultural Mănăstirea Humorului, interpretei de muzică populară Viorica Macovei i se va înmâna Diploma de Cetăţean de Onoare al localităţii, moment urmat de un spectacol folcloric susţinut de Grupul „Dor de Humor” şi Ansamblul Folcloric „Ciprian Porumbescu”.

 

Paradă militară şi paradă a carelor populare, la Gura Humorului

Mâine, începând cu ora 12:00, în Piaţa Catedralei din Gura Humorului, după o fastuoasă paradă a carelor populare, va fi ridicat Drapelul Bucovinei şi va fi oficiată slujba de sfinţire cu prilejul dezvelirii monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, amplasat pe platoul Catedralei. Tot sâmbătă, de Ziua Bucovinei, va avea loc la Gura Humorului şi o paradă militară. Corul „Lira” din Gura Humorului va susţine un recital, actorul Petru Ciubotaru va rosti ruga şi monologul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi va fi prezentat un spectacol dedicat Zilei Bucovinei în care vor evolua Grupul folcloric „Obcina Stânişoarei” - din Mălini, Ansamblul folcloric „Arcanul” - din Fundu Moldovei, Ansamblul folcloric „Doina Dorului” - din Vatra Dornei, Grupul folcloric „Dor de la Humor” - din Mănăstirea Humorului, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi interpreţii de muzică populară Călin Brăteanu şi Alexandru Brădăţan.

 

Muzică folk şi lansare de carte

Tot mâine, la ora 19.00, la Casa de Cultură Gura Humorului vor avea loc spectacolul de muzică folk şi poezie „Alchimia toamnei” şi lansarea volumului de pamflete „Umor deeprimat”, de Sorin Poclitaru. Numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă din oraşul Gura Humorului au fost gravate cu laser pe două plăci amplasate pe stâlpii de la intrare în Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestările „Gura Humorului - 525 de ani” au debutat ieri cu o lansare de carte şi o expoziţie de fotografie.
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Manifestările „Gura Humorului - 525 de ani” au debutat ieri cu o lansare de carte şi o expoziţie de fotografie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bereni (versiunea fără ou) Dacă ați crezut că numai japonezii se pot lăuda cu celebrul lor preparat crocant și delicat numit tempura, ei bine, merită să încercați și versiunea românească urbană, servită prin berării  în special. Berenii sunt tot... Citeşte