Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 nov 2015 - Anul XX, nr. 269 (6081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Învăţământ profesional

Angajatorii suceveni hotărăsc ce meserii se vor învăţa în şcolile din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţii economici suceveni vor hotărî care sunt profesiile pe care elevii le vor învăţa în şcolile care organizează învăţământ profesional. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava speră ca, în acest fel, să se creeze o corelaţie între cerinţele de pe piaţa muncii şi pregătirea profesională a absolvenţilor.

Tocmai pentru că societăţile au un cuvânt important de spus în compatibilizarea ofertei pieţei muncii cu oferta şcolilor, acestea sunt rugate să propună şi să comunice Inspectoratului Şcolar Suceava calificările pentru care au nevoie de personal.

Cezar Anuţei, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, a explicat că „cifra de şcolarizare se stabileşte anual, pe baza nevoilor pieţei muncii şi a tendinţelor de dezvoltare, precum şi pe baza solicitărilor operatorilor economici. Ţinând cont de aceste prevederi, Inspectoratul Şcolar trebuie să adapteze proiectul cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017 la solicitările operatorilor economici”.

Anuţei a mai completat că operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional de 3 ani, pentru anul şcolar 2016-2017, pot transmite către IŞJ, până la data de 11 decembrie 2015, solicitarea de şcolarizare pe calificări şi număr de locuri.

IŞJ colectează şi centralizează solicitările primite, le analizează în consiliul de administraţie şi stabileşte unităţile de învăţământ care pot asigura formarea profesională conform cererii agenţilor economici. Ulterior, unităţile de învăţământ stabilite de IŞJ au obligaţia de a încheia contracte-cadru cu operatorii economici.

„Cifrele de şcolarizare propuse de IŞJ pentru anul şcolar 2016-2017 sunt înaintate spre aprobare MECŞ în luna ianuarie 2016. Procedura şi formularul de solicitare de către operatorii economici a şcolarizării în învăţământul profesional cu durata de 3 ani sunt postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava la link-ul http://www.isj.sv.edu.ro/docs/teh/2015/Procedura%20IP3ani.rar”, a mai explicat  Anuţei. Operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul şcolar 2016-2017 vor parcurge următoarele etape: transmit în scris la Inspectoratul Şcolar solicitarea de şcolarizare în învăţământul profesional şi încheie contracte-cadru cu unităţile de învăţământ partenere sau cu unităţile de învăţământ desemnate de Inspectoratul Şcolar.

 

În 2014, angajatorii suceveni au cerut şcolilor să pregătească mecanici, ospătari şi confecţioneri

În 2014, agenţii economici suceveni au transmis unităţilor de învăţământ din judeţ că au nevoie de personal calificat în meseriile de mecanic auto, tinichigiu şi vopsitor auto, ospătar, vânzător, confecţioner şi tâmplar universal. Agenţii economici au solicitat 25 de calificări, în total 1.903 locuri. Circa 30% dintre acestea au fost pentru calificările de Mecanic auto şi Tinichigiu, vopsitor auto. Pe locul al doilea, după numărul de cereri ale societăţilor, se afla calificarea de Ospătar, chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie din domeniul Turism şi servicii. Căutaţi pe piaţa muncii erau şi absolvenţii pregătiţi în domeniul Industrie textilă şi pielărie, calificarea Confecţioner în industria textilă. Multe solicitări au fost şi pentru pregătirea elevilor pentru calificarea Tâmplar universal.

Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară de 200 de lei, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru cei care studiază departe de casă.

În primul an de învăţământ profesional, elevii vor face circa 60% teorie, 40% practică. În al doilea şi al treilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ 25%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii suceveni hotărăsc ce meserii se vor învăţa în şcolile din judeţ.
 Vizualizări articol: 1512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Angajatorii suceveni hotărăsc ce meserii se vor învăţa în şcolile din judeţ3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de linte roșie (de post) Amatorii de borș de fasole sigur vor iubi și acest preparat, care, după prima degustare, le va părea probabil mai savuros și mai rafinat. Sub diferite versiuni, ciorba de linte roșie, simplă, ieftină și foarte hrănitoare, este mult folosită în... Citeşte