Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2015 - Anul XX, nr. 263 (6075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Gala locală

Sucevenii şi-au onorat „Oamenii Timpului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universităţii din Suceava a găzduit luni prima Gală Locală „Oamenii Timpului”, proiect de promovare a valorilor din regiunea de Nord - Est a ţării, Cernăuţi şi Chişinău, iniţiat de revista „Timpul”.

Zece suceveni care au făcut performanţă în domeniile Literatură, Arte, Educaţie şi cercetare, Societate civilă, Tinere valori, Sănătate, Antreprenoriat, Diplomaţie publică, Memorie şi istorie şi Jurnalism au fost evidenţiaţi în cadrul evenimentului.

Tot ei sunt cei carevor reprezenta judeţul la Gala „Oamenii Timpului” de la Iaşi, eveniment care va avea loc pe 12 decembrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

Cei zece „Oameni ai Timpului” din Suceava sunt Gheorghe Cîrstian (Literatură), Ioan Mateiciuc (Arte), Mihai Dimian (Educație și cercetare), Ionela Păcuraru (Societate civilă), Matei Vișniec (Diplomație publică), Constantin-Emil Ursu (Memorie și istorie), Sorin Avram (Jurnalism), Tudor Costel Crețu (Tinere valori), Dan Dumitrache (Sănătate) și Vasile Armenean (Antreprenoriat). Sucevenii îi pot susţine pe www.oameniitimpului.ro.

 

Recunoaştere

Prima parte a galei locale i-a avut în centrul atenţiei pe cei zece suceveni, oameni remarcabili ai societăţii locale, în faţa cărora întreaga sală şi-a prezentat reverenţa.

Tot în debutul evenimentului, Daniel Şandru, directorul revistei „Timpul”, şi Adriana Nazarciuc au prezentat campania „Oamenii Timpului”, „un exerciţiu al excelenţei pe care-l înfăptuim împreună, un exerciţiu al admiraţiei”, după cum a subliniat fălticeneanul Daniel Şandru.

La secţiunea Literatură a fost premiat prof. Gheorghe Cîrstian, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, nominalizarea fiind făcută pentru coordonarea proiectului cultural Alecart.

„Poezie! Bucurie!”, şi-a început profesorul cuvântul de mulţumire, acesta continuând: „Nominalizarea mea la gala <Oamenii Timpului>, categoria Literatură, este o nesperată onoare şi o bucurie. Bucuria vine mai ales din recunoaşterea publică a valorii Clubului de Poezie Alecart. Nu sunt literat în sensul restrâns al termenului, n-am creat operă literară, n-am scris studii de istorie şi critică literară, aşezarea mea alături de scriitorii Adrian Alui Gheorghe sau Bogdan Creţu, excelenţi literaţi, poate părea nepotrivită. Însă avem în comun măcar o pasiune, iubim nespus de mult poezia. Ar fi fost poate mult mai bine ca propunerea să fie făcută nu pe numele meu, ci în numele Clubului de Poezie Alecart, în toată frumuseţea lui. Poezie! Bucurie!”

La categoria Arte a fost premiat Ioan Mateiciuc, pentru organizarea celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional Folkever, de la Siret şi Rădăuţi.

„Nu pot decât să mă bucur că acest festival de atitudine culturală a stârnit interesul organizatorilor şi că aceştia şi-au îndreptat privirea către un eveniment independent. Din postura de nominalizat, nu pot decât să mă bucur, să mă înclin în faţa dumneavoastră şi să vă mulţumesc. Mulţumesc echipei de tineri care se află în spatele proiectelor noastre şi vă garantăm că aceşti tineri încă mai cred în România normală”, a spus Mateiciuc.

La categoria Educaţie şi cercetare a fost premiat prof. univ. Mihai Dimian, prorectorul Universităţii Suceava, pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției. După ce i-a fost înmânat premiul, universitarul a menţionat că „acest proiect este rodul muncii a zeci de oameni cărora le mulţumesc. Sperăm să-l ducem la bun sfârşit şi să realizăm un prim pas către ceea ce mi-am propus atunci când am revenit în ţară. La un moment dat obţinusem o funcţie de profesor definitiv la o universitate din Washington, însă am revenit aici cu gândul că putem crea occidentul la Universitatea din Suceava”.

La categoria Tinere valori a fost premiat rădăuţeanul Tudor Costel Creţu.Nominalizarea a fost făcută pentru rezultatele sale din 2015 - medalia de aur la The Asian Physics Olympiad (China), aur la Olimpiada Internațională de Fizică (India) și argint la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică (Indonezia).

„Rezultatele cele mai importante obţinute în urma competiţiilor internaţionale sunt cele pe plan personal deoarece, mergând tocmai în China, India, Indonezia, Singapore, am avut ocazia să întâlnesc persoane din foarte multe medii ale lumii, ceea ce m-a făcut să mă identific pentru prima oară ca român. Nu am realizat niciodată că a fi român înseamnă ceea ce sunt”, a spus tânărul. Acesta a menţionat că va merge să studieze peste hotare, însă are motive serioase să se reîntoarcă în ţară. „Sucevenii îmi zâmbesc. Este un lucru minunat. Am nevoie constant să mă întorc în Suceava pentru a-mi reface energiile sufleteşti”, a mai spus Creţu.

La categoria Societate civilă a fost evidenţiată învăţătoarea Ionela Păcuraru. Pentru că şcoala primară din satul Dârmoxa era într-o stare avansată de degradare, în 2012, învăţătoarea Ionela Păcuraru şi-a transformat sufrageria în sală de clasă.

„Este vorba despre o şcoală cu patru copii, departe de civilizaţie. Că tot e vorba de <Timpul>, noi suntem puţin în urma timpului, o comunitate mai retrasă, de 150 de persoane, la 20 de km de Broşteni. Nefiind altă oportunitate ca elevii să meargă la şcoală, m-am gândit împreună cu soţul meu să ajutăm aceşti copii”, a mărturisit Păcuraru.

Medicul ginecolog Dan Dumitrache a fost câştigătorul secţiunii Sănătate. „Este o onoare pentru mine, pentru familia mea, pentru colaboratorii mei şi pentru prietenii mei. Consider că, în cazul meu, s-a votat pentru normalitate. Eu sunt un om normal, cetăţean normal, un medic obişnuit. Merg la serviciu, într-adevăr, cu plăcere. Fac ce pot din ceea ce ştiu, iar dacă ştiu ceva în meseria asta, o datorez învăţătorilor mei”, a mărturisit Dumitrache.

La secţiunea Diplomaţie publică a fost premiat Matei Vişniec, cel mai important autor dramatic al momentului. Nominalizarea a fost făcută pentru Festivalul „Zilele <Matei Vișniec>”, ajuns în 2015 la ediția a III-a.

Premiul său a fost ridicat de Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului „Matei Vişniec” Suceava. „Cel mai bun cadou pe care-l putem face unei fiinţe umane este să îi dăruim din timpul nostru. Este exact ceea ce Matei Vişniec face în fiecare an prin evenimentul teatral care-i poartă numele – dăruieşte din timpul lui publicului din nordul ţării. Zilele <Matei Vişniec> înseamnă prezenţa dramaturgului şi a invitaţiilor domniei sale, nume reprezentative din spaţiul teatral internaţional, din jurnalismul internaţional”, a subliniat Steiciuc. Aceasta a mai adăugat că dramaturgul este un model de diplomaţie publică şi prin ceea ce face ca jurnalist, la Radio France International, secţiunea în limba română, „încercând în fiecare zi să contureze o vizibilitate frumoasă a României în străinătate”.

La secţiunea Antreprenoriat, câştigător este Vasile Armenean, patronul companiei Betty Ice, cu o cifră de afaceri de 19 milioane de euro, premiul acestuia fiind ridicat de fiul său Kevin Armenean.

La secţiunea Jurnalism, finalist este Sorin Avram, el fiind nominalizat pentru întreaga activitate. Premiul său a fost ridicat de Cătălina Biholar.

La secţiunea Memorie şi Istorie, la Iaşi ne va reprezenta Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, din 2005. Nominalizarea a fost făcută pentru activitatea desfășurată în cadrul instituţiei.

Un program artistic final a fost susţinut de Mihai Boicu şi Sorin Ursan. Evenimentul de luni a fost moderat de Adriana Dascălu Bulină şi Angela Zarojanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii şi-au onorat „Oamenii Timpului”.
 Vizualizări articol: 2708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Sucevenii şi-au onorat „Oamenii Timpului”4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte boiereşti De pe vremea când cuhniile boiereşti nu mai pridideau să ofere mesenilor ospeţe opulente nu ne-au rămas numai reţete de plăcinte şi dulceţuri complicate, care ar îngrozi nutriţioniştii de azi, ci şi unele deserturi simple, naturale şi... Citeşte