La Casamemorială „Mihail Sadoveanu” din municipiul Fălticeni se marchează prin diverse activități 135 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu și 100 de ani de la apariția romanului istoric „Neamul Șoimăreștilor”.
În săptămâna 2-7 noiembrie elevi de la mai multe școli din municipiu au vizitat „Casa din deal” de pe ulița Rădășenilor, nr. 68, cum este cunoscută Casa memorială „Mihail Sadoveanu”, și au desfășurat activități în grădina liniștii și în camerele în care a locuit scriitorul între anii 1909 și 1918.
Duminică, 8 noiembrie, începând cu ora 13,00, la Casa memorială construită la Fălticeni după planurile lui Mihail Sadoveanu va avea loc lansarea volumului omagial „Mihail Sadoveanu, fiul țărăncii din Verșeni”, un proiect al lui Gheorghe Pârlea, urmată de vernisajul expoziției de fotografii „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu”, autor prof. dr. Vasile Șoimaru, și vernisajul expoziției de carte „Romanul istoric”. Printre cei care și-au anunțat participarea se numără și invitații de peste Prut, prof. dr. Vasile Șoimaru, scriitorul și publicistul Vlad Pohilă și conf. univ. dr. Diana Vrabie, de la Universitatea de Stat din Bălți, Republica Moldova.
Marți, 10 noiembrie, tot la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” va avea loc sesiunea de dezbateri și comentarii la filmele apărute după cărțile scriitorului „Opera lui Sadoveanu în cinematografie” și vizionarea filmului „Vacanță tragică”, o ecranizare după romanul „Nada Florilor și alte povestiri”, moderator fiind ing. Constantin Horbovanu, membru al Societății Șiințifice Cygnus Suceava și al Clubului de Inițiativă Literară Suceava.
La “Casa din deal”, Mihail Sadoveanu a scris “Povestiri de seară” și “Genoveva de Brabant” în 1910, “Apa morților” în 1911, Un instigator” și “Bordeienii” în 1912, “Priveliști dobrogene” în 1914, “Neamul Șoimăreștilor” în 1915, “44 de zile în Bulgaria” în 1916 și, în sfârșit, “File însângerate” în 1917. Mihail Sadoveanu însă n-a putut să uite niciodată că în 1897, în ultimul an al gimnaziului, a publicat pentru prima oară, sub pseudonimul “Mihai din Pașcani”, o schiță intitulată “Domnișoara M. din Fălticeni”, în ziarul umoristic “Dracul” din București. În 1910, când la Fălticeni a luat ființă Societatea corala “Nicu Gane”, scriitorul a devenit președintele ei.