Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2015 - Anul XX, nr. 260 (6072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manifestări

Zilele Sadoveanu la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casamemorială „Mihail Sadoveanu” din municipiul Fălticeni se marchează prin diverse activităţi 135 de ani de la naşterea scriitorului Mihail Sadoveanu şi 100 de ani de la apariţia romanului istoric „Neamul Șoimăreştilor”.

În săptămâna 2-7 noiembrie elevi de la mai multe şcoli din municipiu au vizitat „Casa din deal” de pe uliţa Rădăşenilor, nr. 68, cum este cunoscută Casa  memorială „Mihail Sadoveanu”, şi au desfăşurat activități în grădina liniştii şi în camerele în care a locuit scriitorul între anii 1909 şi 1918.   

Duminică, 8 noiembrie, începând cu ora 13,00, la Casa memorială construită la Fălticeni după planurile lui Mihail Sadoveanu va avea loc lansarea volumului omagial „Mihail Sadoveanu, fiul ţărăncii din Verşeni”, un proiect al lui Gheorghe Pârlea, urmată de vernisajul expoziţiei de fotografii „Pe urmele lui Mihail Sadoveanu”, autor prof. dr. Vasile Şoimaru, şi vernisajul expoziţiei de carte „Romanul istoric”. Printre cei care şi-au anunţat participarea se numără şi invitaţii de peste Prut, prof. dr. Vasile Şoimaru, scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă şi conf. univ. dr. Diana Vrabie, de la Universitatea de Stat din Bălţi, Republica Moldova.

Marţi, 10 noiembrie, tot la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” va avea loc sesiunea de dezbateri şi comentarii la filmele apărute după cărţile scriitorului „Opera lui Sadoveanu în cinematografie” şi vizionarea filmului „Vacanţă tragică”, o ecranizare după romanul „Nada Florilor şi alte povestiri”, moderator fiind ing. Constantin Horbovanu, membru al Societăţii Şiinţifice Cygnus Suceava şi al Clubului de Inițiativă Literară Suceava.

La “Casa din deal”, Mihail Sadoveanu a scris “Povestiri de seară” şi “Genoveva de Brabant” în 1910, “Apa morţilor” în 1911, Un instigator” şi “Bordeienii” în 1912, “Privelişti dobrogene” în 1914, “Neamul Șoimăreştilor” în 1915, “44 de zile în Bulgaria” în 1916 şi, în sfârşit, “File însângerate” în 1917. Mihail Sadoveanu însă n-a putut să uite niciodată că în 1897, în ultimul an al gimnaziului, a publicat pentru prima oară, sub pseudonimul “Mihai din Paşcani”, o schiţă intitulată “Domnişoara M. din Fălticeni”, în ziarul umoristic “Dracul” din Bucureşti. În 1910, când la Fălticeni a luat fiinţă Societatea corala “Nicu Gane”, scriitorul a devenit preşedintele ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Sadoveanu la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zilele Sadoveanu la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei