Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2015 - Anul XX, nr. 260 (6072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Punct de vedere

Un celebru avocat sucevean consideră ilegală urmărirea „in rem”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un cunoscut avocat sucevean consideră că potrivit Noului Cod de Procedură Penală drepturile persoanelor care fac obiectul unor dosare este încălcat flagrant. Vasile Tudor a depus o excepţie de neconstituţionalitate, iar dacă aceasta va fi admisă de judecătorii de la Curtea Constituţională un întreg sistem judiciar care funcţionează în prezent se va prăbuşi şi va trebui regândit.

Cererea de neconstituţionalitate a fost depusă în dosarul care-l priveşte pe Săvel Botezatu, primarul suspendat al comunei Udeşti, dar în caz de admisibilitate îşi va extinde efectele pentru toate dosarele instrumentate de procurori.

Sesizarea vizează modul de derulare al anchetelor „in rem”, adică împotriva faptelor şi nu a persoanelor.

Avocatul Vasile Tudor consideră că în actualele condiţii, principiul „egalităţii armelor” nu există. În acest sens, avocatul a adus mai multe hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, în care arată că „principiul egalităţii armelor se aplică tuturor fazelor procedurii şi mai ales fazei instrucţiei”.

 

Vasile Tudor: „Dreptul la apărare este suprimat”

Vasile Tudor a arătat că în cursul urmăririi penale, conform articolului 92, aliniat 1 Cod Procedură Penală, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţiile prevăzute de lege.

„În practică, un asemenea drept este suprimat de puterea de interpretare acordată procurorului care administrează întregul probatoriu al acuzării numai în baza unei ordonanţe de începere a urmăririi penale <in rem>. Această modalitate de aplicare a dispoziţiilor articolului 305 Cod Procedură Penală este incompatibilă principiului supremaţiei Legii Fundamentale şi al preeminenţei dreptului. Totodată, se încalcă şi principiul legalităţii şi imparţialităţii care guvernează activitatea procurorilor, conform articolului 132 din Constituţie”, a precizat avocatul Tudor.

Potrivit acestuia, în condiţiile date, dreptul la apărare rămâne doar un drept formal, lipsit de conţinut. Vasile Tudor spune că probele se administrează în defavoarea suspectului, iar modalitatea arbitrară de aplicare a legii penale face posibil totul sub pretextul unei urmăriri „in rem”.

„Cum urmărirea penală <in rem> face parte din cursul procesului penal, rezultă că administrarea probelor prin această procedură faţă de o anumită persoană care a săvârşit fapta penală este esenţial nelegală, abuzivă şi contrară normelor constituţionale şi convenţionale. Urmărirea penală <in rem> este compatibilă cu normele constituţionale numai dacă se efectuează până în momentul identificării persoanei care a săvârşit fapta. Din acest moment, organul de urmărire penală are obligaţia de a dispune urmărirea penală <in personam>”, a concluzionat avocatul Vasile Tudor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un celebru avocat sucevean consideră ilegală urmărirea „in rem”.
 Vizualizări articol: 4295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Un celebru avocat sucevean consideră ilegală urmărirea „in rem”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei