Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 nov 2015 - Anul XX, nr. 259 (6071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Plusuri şi minusuri

Taxele şi impozitele sucevenilor pentru 2016 au fost aprobate în Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Valoarea taxelor şi impozitelor locale pe care le vor plăti sucevenii anul viitor, în calitate de persoane fizice, dar şi de persoane juridice, a fost stabilită ieri, în cadrul unei şedinţe de îndată a Consiliului Local Suceava.

Şedinţa a fost convocată de primarul Ion Lungu, deoarece termenul limită de stabilire a acestora era 7 noiembrie, iar în şedinţa ordinară de la finele lunii octombrie, discuţiile contradictorii au dus la amânarea luării unei decizii.

Iniţiatorul proiectului a explicat că, după întâlnirea informală demiercuri, au fost făcute mici modificări, atât ca urmare a solicitărilor consilierilor, cât şi a simulărilor făcute pe cazuri concrete.

„Am făcut corecturile la acel articol ce viza impozitul pe clădirile nerezidenţiale pentru persoane fizice, care avea efect asupra impozitelor sucevenilor care deţin garaje sau alte tipuri de clădiri în afara celor de locuinţă, prin reducerea cotei de impozitare de la 1,3%, cât era în proiectul iniţial, la 0,2%. Din simulările făcute ieşeau nişte anomalii – unii aveau de plătit 500 de lei la garaj şi până în 200 de lei pentru apartament”, a spus primarul Ion Lungu, care a precizat că peste 90% din taxele şi impozitele pentru 2016 vor fi la fel cu cele pentru 2015.

Situaţia este complicată de faptul că aceste taxe şi impozite trebuie aplicate în conformitate cu noul Cod Fiscal, care este total diferit de cel aplicat anul acesta, fiind făcute o mulţime de modificări.

„Nu avem o bază exactă de comparaţie, vom avea după 31 martie, când expiră termenul limită până la care contribuabilii au obligaţia de a depune declaraţii de impunere – abia atunci vom şti care sunt imobilele în care locuiesc, pe care le deţin dar nu sunt locuite, care sunt deţinute de persoane juridice şi sunt folosite ca locuinţe rezidenţiale... Astăzi nu avem de unde şti exact. Noul Cod Fiscal nu are corespondent în cel vechi, este altfel. Anomaliile vom avea posibilitatea să le corectăm, prin Consiliul Local”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

De altfel, o parte din consilierii locali au şi reclamat faptul că este greu de înţeles pentru un cetăţean ce are de plătit, dacă citeşte proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pe 2016, chiar de are şi Codul Fiscal alături, mai ales că nici măcar normele de aplicare a acestuia nu au apărut încă.

În vreme ce unele voci au cerut ca totul să se aplice la minim, ca taxe şi impozite – o abordare populistă, care ar duce la situaţii absurde, în care municipalitatea să nu aibă bani nici măcar pentru funcţionare, nici gând să mai şi facă ceva pentru cetăţeni, alţii au spus că este nevoie de moderaţie.

„Dorim un oraş dezvoltat, cu străzi asfaltate, cu blocuri reabilitate, cu parcuri şi locuri de joacă, care să corespundă cerinţelor populaţiei. Nu se poate face nimic fără taxe şi impozite. De aceea nu suntem de acord cu propunerile populiste, de reducere la zero a taxelor şi impozitelor. Plus că nu este nici legal aşa ceva”, a spus consilierul local Dan Roibu.

Importanţa menţinerii taxelor şi impozitelor la acelaşi nivel cu 2015 a fost subliniată şi de iniţiator, primarul Ion Lungu:

„La început de an am forţat bugetul, care a fost mărit cu 40%, iar încasările sunt doar la jumătate din aşteptări. Suntem într-o situaţie de semiblocaj, avem plăţi restante de 10 milioane de lei. Să majorăm taxele şi impozitele nu sunt de acord, pentru că se vede clar că nu există putere de plată din partea populaţiei nici măcar la nivelul actual, dacă ne uităm la gradul de încasare. Am făcut tot posibilul pentru menţinerea lor la acelaşi nivel, dar prin cotele minime pe care trebuie să le aplicăm conform Codului Fiscal, în cazul unor taxe valoarea creşte automat”.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 15 voturi "pentru" şi o abţinere, la şedinţă fiind prezenţi doar 16 consilieri locali, adică exact câţi erau necesari pentru ca şedinţa să aibă loc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxele şi impozitele sucevenilor pentru 2016 au fost aprobate în Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 3039 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Taxele şi impozitele sucevenilor pentru 2016 au fost aprobate în Consiliul Local Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borșul de urzici uscate al babei Rahila Rețeta provine dintr-un foarte vechi caiet al unei bunicuțe din Dorohoi, care, pentru că a trăit vremurile crunte ale foametei, a învățat să nu risipească nimic, nici măcar frunzele de urzică... Deși foarte modest în aparență,... Citeşte