Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 nov 2015 - Anul XX, nr. 259 (6071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Credit blocat

Sucevenii riscă să rămână fără căldură când iarna va fi mai dură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 50.000 de suceveni riscă să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în frig şi fără apă caldă pentru că unora dintre cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Consiliul Local li s-a părut aberant să ia un credit avantajos, de la Trezoreria statului, pentru a se plăti subvenţia datorată producătorului de energie termică.

În vreme ce mari oraşe din ţară au luat rapid decizia de a profita de punerea la dispoziţie a unor sume de bani care se pot achita în avans producătorului de energie termică, pentru achiziţia de combustibil, la Suceava măsura nu a fost văzută ca fiind necesară, deşi vistieria locală este goală, primăria are de achitat datorii de zeci de miliarde de lei vechi, iar alte datorii se apropie curând de scadenţă. Conform unei zicale, „săraci dar fuduli”, aleşii locali au dat cu piciorul oportunităţii de a se asigura că sucevenii racordaţi la sistemul centralizat nu vor rămâne în frig în plină iarnă, în vreme ce localităţi mult mai avute din ţară, inclusiv Capitala, profită din plin de această variantă pusă la dispoziţie de Guvern.

„Legea spune că autorităţile locale pot da sume în avans pentru achiziţia de combustibil necesar pentru producerea energiei termice pentru populaţie. Am solicitat bani de la fondul de rezervă, de la Guvern, dar nu se mai dau, ci doar credite de la Trezorerie, în condiţii avantajoase. De mai bine de două luni de zile această firmă care produce energia termică ce ajunge în casele sucevenilor nu a mai încasat nici un leu. Astăzi nu avem bani să plătim subvenţia către Bioenergy. Vina este şi a sucevenilor care nu au plătit ce au consumat, dar problema este cauzată şi de situaţia care este cu Termica”, a explicat primarul Ion Lungu, care a solicitat aprobare din partea Consiliului Local să acceseze un credit de 5 milioane de lei, pentru care s-a zbătut la Bucureşti să fie pe listele de aprobări, pentru că solicitările din ţară sunt foarte multe.

Refuzul consilierilor a fost motivat de faptul că municipalitatea ia credit ca să dea banii unei firme private, în loc ca aceasta să se împrumute la bănci, dacă are nevoie de bani pentru cumpărarea de combustibil.

Numai că situaţia nu este chiar aşa, pentru că de fapt primăria se împrumută doar ca să plătească sumele pe care le datorează celor de la Bioenergy, în conformitate cu prevederile legale, pentru energia termică furnizată populaţiei.

 

Biomasă pentru căldura sucevenilor, doar până la 1 decembrie

Acest lucru a fost explicat şi de directorul Bioenergy, Vasile Ilie, care i-a rugat pe consilieri să nu mai politizeze problema, pentru că deciziile lor pot avea consecinţe grave:„Legea reglementează clar acest avans pentru subvenţii. Nu dorim decât să ni se dea subvenţia stabilită prin lege, nimic altceva. Pentru că nu am încasat bani de atât amar de vreme nu putem să ne aprovizionăm cu biomasă şi suntem în situaţia ca în două săptămâni să rămânem fără stocuri de combustibili, încât, de la 1 decembrie, nu vom mai putea da căldură populaţiei”.

Firma care gestionează centrala termică a Sucevei, care funcţionează pe biomasă, are de recuperat de la falimentara Termica peste 20 de milioane de lei, pentru gigacaloriile furnizate populaţiei, la care se mai adaugă vreo 5 milioane de lei pentru energia termică livrată din vară şi până acum, fără a i se plăti ceva.

Tocmai de aceea Lungu a făcut apel la consilieri să nu se opună accesării acelui credit avantajos, să nu fie lăsaţi sucevenii fără căldură în plină iarnă.

„Vă atrag atenţia că există riscul să rămânem fără încălzire în oraş. Atunci va răspunde fiecare în faţa cetăţenilor. Termica a beneficiat de un credit asemănător, în avans, de 110 miliarde de lei vechi. Cei de la Bioenergy au făcut o investiţie de 80 de milioane de euro fără să ceară nici un leu de la primărie. Dacă vrem să înmormântăm şi această societate, o putem face. Când or să întrebe sucevenii rămaşi fără căldură ce s-a făcut pentru evitarea unei astfel de situaţii, am să le spun că am venit cu un proiect de hotărâre, corect, legal, să asigurăm căldură. Să-i întrebe pe cei care au votat de ce nu au căldură”.

 

„Dacă acest credit nu se ia, rămânem fără căldură sau nu?”

O parte dintre consilieri s-au dovedit a fi convinşi de necesitatea luării creditului, precum independentul Adrian Arămescu, care a spus că „răspunsul nu poate fi decât unul singur. Decizia pe care o luăm trebuie să fie în favoarea asigurării unui serviciu necesar populaţiei municipiului”, sau social-democratul Cornel Grosar, care, deşi a criticat adeseori privatizarea serviciului de termoficare, dar şi ideea de a se împrumuta primăria pentru a da bani unui privat, a sesizat pericolul situaţiei.

„Dacă acest credit nu se ia, rămânem fără căldură sau nu?”, l-a întrebat Cornel Grosar pe primarul Sucevei. „Răspunsul e unul singur - Dumnezeu cu mila! Încă din luna iulie au vrut să oprească apa caldă pentru că Termica nu le plătea. Ne-am rugat de ei să continue furnizarea”, i-a răspuns Lungu.

Pentru ca situaţia să fie analizată mai bine, de toţi reprezentanţii partidelor politice, care au criticat proiectul, Grosar a propus amânarea luării unei decizii, ceea ce s-a şi aprobat, cu 11 voturi „pentru” şi cinci abţineri.

Este posibil ca zilele acestea să fie convocată o nouă şedinţă de îndată, pentru rediscutarea creditului. Numai că atunci decizia, oricare ar fi ea, s-ar putea să fie tardivă.

„Dacă noi nu depunem această solicitare de credit la începutul săptămânii viitoare pierdem toate şansele de a ne mai fi acordat. Bucureştiul vrea să ia 70% din suma pusă la dispoziţie de Trezorerie – vreo 500 de milioane, iar alte oraşe mari din ţară – Oradea, Arad, Braşov, deja au solicitat acest credit. Fondurile nu sunt nelimitate”, le-a mai spus Lungu aleşilor locali, de la care aşteaptă să solicite o nouă şedinţă, după ce mai analizează efectele deciziei lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii riscă să rămână fără căldură când iarna va fi mai dură.
 Vizualizări articol: 2568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii riscă să rămână fără căldură când iarna va fi mai dură5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:28:52
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa, in faliment si sistemul de termoficare din Suceava sa nu fie periclitat grav ca acum. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet, are mari avantaje tehnico – economice.
2.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:30:57
Primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest, principal actionar la negustorul castigatorThermonet si Bioenergy, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco Botosani, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
3.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:32:56
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, firma care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
4.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:40:42
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata
5.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:44:23
Cei care n-au avut bani pentru instalarea unei centrale, au ramas consumatori captivi, la discretia unor "oameni de bine", cum ar fi primarul sau cei de la Bioenergy/Thermonet, respectiv Adrem Invest si Elsaco Botosani. Foarte multe echipamente de contorizare din scarile de bloc sunt de provenienta Elsaco Botosani cu mari suspiciuni in ce priveste corectitudinea masurarii si deja a fost o intentie de crestere a pretului energiei termice la locatari. In sediul primariei Suceava incalzita cu centrala proprie este o caldura aproape insuportabila, insa diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu necazurile oamenilor, a copiilor care ingheata de frig prin gradinite si ne aburesc cu contracte intre Thermonet si asociatiile de locatari.
6.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:45:51
Cum sa nu-si piarda increderea consumatorii din sistemul centralizat de termoficare daca prima intentie a edilului si a firmei Thermonet, cu actionarul sau majoritar – Adrem Invest, imediat dupa negocierea preluarii transportului si distributiei a fost de a mari pretul gigacaloriei?! Ce siguranta mai pot avea consumatorii de la o firma ce detine monopolul in acest domeniu acum in Suceava?! Edilul ar trebui sa faca front comun si sa treaca primaria in primul rand la sistemul centralizat si sa nu faca propaganda in favoarea unei firme private interesata doar de profit pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei. Macar Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorului sa se sesizeze daca DNA nu exista pentru Suceava.
7.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:48:05
. E-ON a cumparat avantajos de la stat sisteme de distributie a gazelor contorizate pe fiecare consumator in parte, cu posibilitatea decuplarii oricarui consumator rau platnic, la fel ca si la distributia energiei electrice, la distributia gazelor si a energiei electrice fiind CONCURENTA. Cu mai multi ani in urma E-ON a dorit sa participe si la privatizarea Termica ( CET ), cu intreg sistemul de transport si distributie, dar cand au vazut intreaga imbarligatura creata de primaria Suceava si actualul primar cu terenul de la Termica, cu procese pe rol inca de atunci, s-au lasat pagubasi si uite-asa a aparut marea firma salvatoare, Adrem Invest, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, care impreuna cu edilul Sucevei si celalalt actionar la Thermonet – ELSACO Botosani, au monopolizat sistemul de termoficare din Suceava.
8.   Problema de sistem trimis de
( 6 nov 2015, 11:53:50
Am ajuns ca termoficarea Sucevei sa tina si de Botosani (ELSACO). Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care consideră că şi-au făcut datoria in privinta termoficarii din Suceava, nu fac decât să-şi dovedească incapacitatea şi lipsa de eficienţă. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
9.   Moralitatea subventiei trimis de
( 6 nov 2015, 12:00:47
Suceava are doua categorii de cetateni.CENTRALIZATII care reprezinta jumatate din cetatenii orasului si care beneficiaza de subventie din partea Primariei platita de la bugetul local si NECENTRALIZATII care reprezinta jumatate din populatia orasului si care plateste din banii lor subventia pentru centralizati.Al;tfel spus necentralizatul da bani din buzunarul lui ca sa plateasca o parte din apa calda si caldura consumata de centralizat.Mai mult acum necentralizatul va plati si dobanzile pentru un credit pe care primaria vrea sa-l angajeze pentru plata caldurii centralizatului.mai mult Primaria vrea sa refaca retelele de termoficare cu suma de 50 milioane euro de la buget.mai mult Primaria are o sumedenie de procese cu termica pentru neplata subventiei de care tot vorbim.deci cine o sa plateasca toate aceste sume cu care nu are nici o treaba,nici o legatura,nici un profit???NECENTRALIZATUL CARE NU ARE STRADA ASFALTATA.
10.   Moralitatea subventiei trimis de
( 6 nov 2015, 12:04:04
Ideea este ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca cat consuma.In sistemul centralizat se plateste subventia de Primarie,probabil in scop electoral.Lungu tot timpul a spus:La Suceava e cea mai ieftina caldura.Fals.Diferenta o plateste Primaria tot din banii cetatenilor.Bani din taxe si impozite.Bani cu care se pot face drumuri,gradinite,scoli,curate Ca la subventie participa si cetatenii care nu sunt la sistemul centralizat este o tampenie si o ilegalitate.Pai de ce sa platesc eu ca cel de la sistemul centralizat sa stea in caldura?De ce sa platesc pentru el?Solicit si eu ca 50% din valoarea gazului consumat si a lemnelor sa fie subventionata de primarie.
11.   Ce urmeaza se poate compara cu un genocid! trimis de
( 6 nov 2015, 15:44:45

Domnilor alesi, nu puteti sa va suparati, ,,ca vacarul pe sat”. Intrati in normaliatate si rezolvati problemele cit mai urgent!
Sucevenii asteapta cu infrigurare solutii concrete! Daca s-ar fi intimplat asa ceva in China, ati fi fost impuscati.

Avem de-a face cu o incordare de muschi si o infantila demonstratie de forte cu iz electoral.

Acest dezinteres nu aduce nimic bun in peisaj. Este un meci la care asistam fara voie si fara puterea de a interveni in vreun fel.

Poate va veni vremea sa platiti pentru situatia ingrata in care ne aduceti. Cine trebuia sa intervina? Cine sa rezolve situaţia? Unde sunt institutiile statului abilitate sa faca tocmai acest lucru? Pe unde stau conducatorii alesi de noi? Era atit de greu sa se prevada aceasta situatie, cind de ani de zile cresc datoriile?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borșul de urzici uscate al babei Rahila Rețeta provine dintr-un foarte vechi caiet al unei bunicuțe din Dorohoi, care, pentru că a trăit vremurile crunte ale foametei, a învățat să nu risipească nimic, nici măcar frunzele de urzică... Deși foarte modest în aparență,... Citeşte