Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 nov 2015 - Anul XX, nr. 259 (6071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La ceas aniversar

Sărbătoare la Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zi de sărbătoare, ieri, pentru Casa Corpului Didactic „George Tofan” (CCD) Suceava, reprezentanţi ai instituţiei, oameni ai şcolii, universitari suceveni, autorităţi locale şi judeţene marcând 135 de ani de la naşterea patronului spiritual al CCD.

Evenimentul a reprezentat un bun prilej pentru a-l omagia pe George Tofan (1880-1920), pentru a evidenţia activitatea şi contribuţia acestuia adusă în slujba învăţământului românesc, prin publicarea celui de-al doilea volum „Publicistica” de George Tofan, ediţie îngrijită de prof. Traian Duminică, prof. Gavril Irimescu şi prof. Gheorghe Giurcă.

În debutul manifestării, Ansamblul „Bilcuţa”, coordonat de Elena Negru, de la şcoala din Bilca, unitate ce poarta tot numele marelui om de cultură, a prezentat un scurt moment folcloric, deosebit de apreciat de cei prezenţi.

La rândul său, directorul CCD Suceava, prof. Constantin Mărgineanu, a subliniat faptul că în anul şcolar trecut şi în cel prezent 3.600 de cadre didactice s-au adresat instituţiei pentru a participa la cursurile de formare organizate, cursuri susţinute atât de profesori din învăţământul preuniversitar, cât şi din cel superior.

Acesta a mai punctat faptul că CCD are în prezent colaborări cu mai multe universităţi şi inspectorate şcolare din ţară, alături de care derulează proiecte în domeniul educaţional, mulţumind pentru munca depusă colectivului din care face parte, colegilor săi din instituţie.

La finalul cuvântului său, acesta a amintit de o serie de cărţi publicate la Editura „George Tofan”, din 2003 şi până în prezent, care au fost recompensate cu premii (Premiul pentru proză, Premiul pentru volum ştiinţific, Premiul pentru volum monografic etc.).

 

Lansarea volumului al II-lea „Publicistica”, de George Tofan

Invitaţi la Ziua Casei Corpului Didactic au fost şi autorităţi locale şi judeţene: prefectul judeţului, Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilie Nistor, inspectorul şcolar general, prof. Gheorghe Lazăr.

Constantin Harasim a felicitat CCD pentru munca depusă şi pentru rezultate, iar  Gheorghe Lazăr a apreciat importanţa cadrelor didactice în transmiterea adevăratelor valori elevilor.

„Cred că acesta este punctul cel mai important pe care să ne axăm întreaga formare a copiilor”, a precizat Lazăr.

Dacă anul trecut, la data de 5 noiembrie, a fost lansat volumul „Publicistică. Viaţa Culturală în Bucovina”, consacrat vieţii culturale din Bucovina dinainte de Primul Război Mondial, în acest an a fost lansat al doilea volum din publicistica lui George Tofan.

Lucrarea este îngrijită de Gheorghe Giurcă, fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul „Mihai Eminescu” şi director al CCD Suceava în perioada 1975-1986, prof. Gavril Irimescu, directorul Arhivelor Naţionale Suceava în perioada 1957-1995, şi Traian Duminică, director CCD în perioada 2005-2009 şi 2009-2012.

„O bună parte a activităţii profesionale şi publicistice a lui George Tofan a fost, cum era şi normal, rezervată învăţământului. Convins fiind că progresul neamului său, inclusiv în plan material, depinde în foarte mare măsură de nivelul cultural, el a fost un neobosit militant pentru dezvoltarea învăţământului în limba română prin înfiinţarea de şcoli publice în cât mai multe sate şi de şcoli particulare cu predare în limba română în satele româneşti în mare măsură deznaţionalizate (pentru a asigura personalul didactic necesar acestor şcoli, a înfiinţat la Cernăuţi o şcoală pedagogică particulară de învăţătoare). Ca urmare, în calitate de director al Şcolii Normale din Cernăuţi, a pus accent deosebit pe pregătirea profesională a viitorilor învăţători, pregătire în care dragostea de neam şi cunoaşterea şi utilizarea corectă a limbii române erau probleme prioritare”, scrie prof. Gh. Giurcă în prefaţa volumului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoare la Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.
 Vizualizări articol: 1706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sărbătoare la Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borșul de urzici uscate al babei Rahila Rețeta provine dintr-un foarte vechi caiet al unei bunicuțe din Dorohoi, care, pentru că a trăit vremurile crunte ale foametei, a învățat să nu risipească nimic, nici măcar frunzele de urzică... Deși foarte modest în aparență,... Citeşte