Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 oct 2015 - Anul XX, nr. 253 (6065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proces

Autorul unui misterios accident mortal, cu victima găsită într-o fosă septică, condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorul unui accident mortal petrecut acum aproape trei ani de zile la Cajvana, urmat de o anchetă foarte complicată, cu multe semne de întrebare, aduse de faptul că victima accidentului a fost găsită decedată într-o fosă septică, a fost condamnat, ieri, de Judecătoria Rădăuţi, la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare.

Dosarul acestui accident a avut până acum un parcurs complicat, Judecătoria Rădăuţi stabilind o primă condamnare la începutul acestui an, însă ulterior Curtea de Apel Suceava a trimis cauza spre rejudecare. Interesant este că magistraţii Judecătoriei Rădăuţi au stabilit, ieri, la rejudecare, aceeaşi pedeapsă.

 

O viaţă pierdută la nici 18 ani şi semne de întrebare care nu au fost pe deplin elucidate

Accidentul care a dus la decesul lui Dumitru Pîţu, care nu împlinise încă 18 ani, s-a petrecut pe 9 noiembrie 2012. Atât tânărul care a decedat, cât şi autorul accidentului, Gheorghe Ciotu, atunci în vârstă de 18 ani, şi-au petrecut seara într-un bar din localitate.

Din ancheta finalizată cu rechizitoriu de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a rezultat că Dumitru Pîţu, alături de un minor de 14 ani, Gheorghe U., a părăsit localul pe jos, fiind urmat la zece minute de Gheorghe Ciotu, care s-a urcat la volanul unui autoturism Lancia Dedra.

După circa un kilometru, Gheorghe Ciotu, beat şi fără permis de conducere, i-a lovit violent cu maşina pe cei doi tineri. După impact, şoferul l-a urcat în maşină pe minorul în vârstă de 14 ani şi l-a dus până în faţa locuinţei, unde l-a lăsat în faţa porţii. Şoferul în vârstă de 18 ani a plecat apoi în afara localităţii, pe un drum lateral, unde a ascuns autoturismul într-o lizieră de salcâmi. A doua zi dimineaţă, la câţiva metri de locul accidentului, după gardul unei locuinţe, a fost găsit cadavrul lui Dumitru Pîţu. Tânărul era cu capul în jos, într-o fosă septică adâncă de ceva mai mult de un metru, cu un diametru de 80 de centimetri, plină cu apă şi resturi menajere.

Expertizele care s-au făcut în cauză şi concluziile medico-legale au adus următoarele certitudini: tânărul a fost lovit violent de autoturismul condus de consăteanul beat (au fost identificate pe corp multiple leziuni specifice unui accident rutier) şi proiectat în gardul de la marginea gospodăriei din apropiere. Căderea acestuia cu capul în jos, în fosa îngustă de lângă gard, nu se putea produce direct în urma impactului cu maşina, a rezultat în urma expertizelor care s-au făcut. Aşadar, nu este posibil ca în urma impactului tânărul să fi fost proiectat direct în poziţia în care a fost găsit. În aceste condiţii sunt două variante: fie tânărul aflat în agonie s-a târât şi a intrat cu capul în jos în fosă, fie a fost aruncat acolo de cineva.

Un detaliu important, contestat de familia tânărului decedat, este că medicii legişti au stabilit că deşi tânărul a murit înecat (la autopsie în plămânii decedatului a fost găsită apă), totuşi acesta ar fi decedat oricum, leziunile produse în urma impactului cu maşina fiind foarte severe.

De precizat că şoferul avea o concentraţie de 1,30-1,35 g/l alcool pur în sânge.

 

Pedepsele aplicate lui Gheorghe Ciotu

Judecătoria Rădăuţi a stabilit, ieri, ca inculpatul să fie condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru „ucidere din culpă”, 6 luni de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, 1 an de închisoare pentru părăsirea locului accidentului, şi la 3.000 de lei amendă penală pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă (victimă fiind minorul de 14 ani pe care l-a acroşat cu maşina odată cu tânărul care a murit). Instanţa a mai constatat că fapta pentru care a fost condamnat Gheorghe Ciotu este concurentă cu o faptă de furt calificat, pentru care inculpatul a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare. În final, Judecătoria Rădăuţi a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Cum procesul s-a rejudecat, Gheorghe Ciotu are posibilitatea de a face apel, sentinţa nefiind aşadar definitivă.

 

Despăgubiri de peste 50.000 de euro

În ceea ce priveşte latura civilă a dosarului, Judecătoria Rădăuţi a stabilit ca partea responsabilă civilmente, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, în solidar cu inculpatul Ciotu Gheorghe, să achite următoarele despăgubiri:  tatăl tânărului decedat ar urma să primească 10.500 de lei cu titlu de daune materiale şi suma de 20.000 de euro, cu titlu de daune morale, mama acestuia alţi 20.000 de euro, daune morale, în timp ce surorii victimei îi revin 10.000 de euro, tot cu titlu de daune morale. De asemenea, minorul care a supravieţuit accidentului ar urma să primească 5.000 de lei, cu titlul de daune morale. Instanţa a mai dispus restituirea mai multor bunuri ridicate în cadrul anchetei, inclusiv autoturismul cu care a fost provocat accidentul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorul unui misterios accident mortal, cu victima găsită într-o fosă septică, condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare.
 Vizualizări articol: 4479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Autorul unui misterios accident mortal, cu victima găsită într-o fosă septică, condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort creol Acesta este, probabil, unul dintre cele mai simple și gustoase torturi pe care începătorii le pot reuși fără mare efort.Avem nevoie de:un blat cu cacao din comert, un borcan de 800g smântână din cea groasă, cu cel puțin 20%... Citeşte