Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 oct 2015 - Anul XX, nr. 253 (6065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scrisoare deschisă

Asociaţii sucevene solicită interzicerea urgentă a activităţilor legate de Halloween în şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

12 asociaţii şi fundaţii sucevene îşi exprimă dezacordul faţă de celebrarea Halloweenului în unităţile şcolare şi solicită interzicerea urgentă a activităţilor legate de Halloween, „activităţi care afectează pe termen lung sănătatea spirituală şi morală a copiilor noştri, care contravin valorilor Neamului Românesc, valorilor credinţei creştine şi valorilor umane universale”.

ONG-rile au redactat o scrisoare deschisă adresată profesorilor din judeţ, cu titlul „Feriţi copiii noştri de macabrul Halloween! Noi, părinţii, suntem pentru frumos, bunătate, cuviinţă şi inocenţă în educaţie”.

„Constatăm de mai mulți ani invazia macabră a unei sărbători păgâne în viaţa românilor. Consternarea noastră vine de la intruziunea ei în mediile cele mai neaşteptate şi mai nepotrivite cu putinţă. Este vorba desigur de celebrarea Halloweenului în marea majoritate a unităţilor de învăţământ româneşti, fie în mod explicit, fie în mod camuflat în sărbători inventate ale toamnei, recoltei sau măştilor, utilizându-se pretexte convenabile pentru a se pune în scenă, parţial sau integral, pe faţă sau voalat, întreg tipicul legat de Halloween”, atrag atenţia ONG-urile.

Potrivit acestora, copiii sunt încurajaţi să se deghizeze în vrăjitoare, fantome, draci, monştri, zombi, schelete, să impresioneze prin costume, măşti şi gestică, şi să redea o lume a fricii şi întunericului.

„Una din cele mai puternice metode de educaţie este imitarea. Prin joc de rol, prin asumarea interioară a unui model extern considerat ideal, intrând în pielea personajului imitat, copilul se contaminează de toate valorile implicite ale acestuia şi face exerciţiul sufletesc al devenirii spre aceste valori a căror întrupare este acel personaj”, se arată în scrisoare. În concluzie, „dacă personajele model sunt cele ce populează mitologia angoasantă a Halloweenului, atunci valorile asumate implicit de copii vor fi legate de urât, violenţă, groază, demonism, cruzime, vrăjitorie, tenebre, grotesc, valori ce sunt străine de educaţia firească din şcolile româneşti, şcoli ce sunt născute în tinda bisericilor şi care au promovat dintotdeauna valorile luminoase ale acestui neam creştin: bunătatea, cuviinţa, inocenţa, frumosul, speranţa, mila, duioşia, dragostea, credinţa, curajul”.

Cele 12 asociaţii şi fundaţii sucevene spun că mulţi părinţi şi profesori au trecut în mod inexplicabil cu vederea aceste efecte ale celebrării Halloweenului de către copii, unii motivând desfăşurarea acestor manifestări ca fiind pe placul copiilor.

 

Halloweenul în şcoală este imoral şi ilegal

Legea Educaţiei Naţionale conţine prevederi foarte clare privind păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român, în unităţile de învăţământ fiind strict interzise activităţile care pun în pericol moralitatea şi integritatea psihică şi fizică a copiilor şi cadrelor didactice.

Astfel, între principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior din România, se numără şi „principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”, amintesc ONG-urile care militează pentru interzicerea Halloweenului.

La art. 7, legea prevede că „în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic”.

„De asemenea, hotărârea de a organiza într-o şcoală evenimente precum cele mai sus menţionate (mai ales în cazul în care există un dezacord scris al părinţilor, precum acesta ce îl citiţi), se face vinovată de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, se mai arată în scrisoarea semnată de Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) Suceava, Asociaţia Bucovina Profundă, Asociaţia Familia Ortodoxă, Asociaţia Pro Vita Bucovina, Asociaţia Psaltichia, Asociaţia Kozacioc, Asociaţia Sfântul Ioan cel Nou Suceava, Asociaţia Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Fundaţia Umanitară Clopot, Fundaţia Pentru Oameni, Fundaţia Culturală IPAMIA şi Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţii sucevene solicită interzicerea urgentă a activităţilor legate de Halloween în şcoli.
 Vizualizări articol: 3273 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 21 voturi
Asociaţii sucevene solicită interzicerea urgentă a activităţilor legate de Halloween în şcoli3.1521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Of doamne, trimis de
(30 oct 2015, 11:25:50
Terminati odata oamenilor. Este exact acelasi lucru ca atunci cand se costumeaza pentru o serbare sau de sarbatorile de iarna. Nu afecteaza cu nimic, e doar distractie de copii.
2.   De acord! trimis de
(30 oct 2015, 11:50:45
Sunt total de acord, strainii nu ne imprumuta traditiile. Noi le luam in scop comercial. Din asa ceva nu castiga decat comerciantii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tort creol Acesta este, probabil, unul dintre cele mai simple și gustoase torturi pe care începătorii le pot reuși fără mare efort.Avem nevoie de:un blat cu cacao din comert, un borcan de 800g smântână din cea groasă, cu cel puțin 20%... Citeşte