Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2015 - Anul XX, nr. 247 (6059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protocol

La Siret ar putea fi înfiinţat un liceu cu predare în limba ucraineană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În baza protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului din Ucraina, semnat în urmă cu trei zile, la Siret ar urma să fie înfiinţat un liceu cu predare în limba ucraineană.

Potrivit Uniunii Ucrainenilor din România, „predarea în limba ucraineană a domeniilor matematică, ştiinţe sociale, ştiinţele naturii, ştiinţe umaniste şi arte va fi sprijinită şi la Universitatea <Ştefan cel Mare> din Suceava, urmărindu-se în egală măsură înfiinţarea de lectorate de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie ucraineană şi trimiterea de lectori ucraineni la universităţile Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava etc.”.

Ilie Sauciuc, inspector şcolar pentru minorităţi (ucraineană), a menţionat că pe adresa Inspectoratului Şcolar Suceava nu a sosit nici o adresă în acest sens sau alte directive legate de acest subiect, însă consideră că în Siret şi în zonele limitrofe există elevi care ar dori să înveţe în limba ucraineană. Acesta a mai dat exemplul judeţului Maramureş, unde există un liceu cu predare în limba ucraineană şi unde, în fiecare an, sunt constituite câte două clase (pedagogie şi matematică-informatică).

Memorandumul privind negocierea şi semnarea Protocolului de colaborare în domeniul învăţământului între cele două ministere, pentru anii de învăţământ 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, a fost aprobat de Guvern în data de 20 octombrie.

Potrivit documentului, în cazul cetăţenilor români de origine ucraineană şi, respectiv, al cetăţenilor ucraineni de origine română, se are în vedere acordarea a până la 50 de burse pentru studii universitare de licenţă şi tot atâtea pentru masterat, până la zece burse de studii pentru doctorat şi tot atâtea pentru rezidenţiat, precum şi câte cinci burse pentru participarea la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie română, respectiv ucraineană.

Prin protocolul încheiat între cele două ministere, atât România, cât şi Ucraina se angajează să sprijine studiul limbii materne şi al altor discipline în limba maternă prin efectuarea reciprocă de schimburi anuale, astfel: până la 30 de educatori, învăţători şi profesori de limba română şi, respectiv, de limba ucraineană pentru a lucra în unităţile de învăţământ, până la 15 studenţi la filologie, la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie ucraineană şi română, până la 50 de elevi şi până la 25 de studenţi, însoţiţi de învăţători sau profesori, în tabere, în timpul vacanţelor sau pentru participarea la olimpiade, concursuri, festivaluri, competiţii sportive organizate în cele două state etc.

„Conform prevederilor Protocolului de colaborare, România şi Ucraina vor susţine stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor directe între institutele de perfecţionare din România şi centrele de formare continuă a cadrelor didactice din Ucraina, părţile urmând a realiza schimburi de literatură de specialitate în diverse domenii, precum şi schimburi de instrumente educaţionale multimedia”, transmite deputatul minorităţii ucrainene, Ioan Marocico.

În plus, cele două părţi vor stimula dezvoltarea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ superior, valorificând oportunităţile programelor de studii europene şi vor fi create două comisii mixte de experţi, una dintre acestea având ca scop elaborarea de materiale didactice – în special manuale de limbă, literatură, istorie, geografie etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Siret ar putea fi înfiinţat un liceu cu predare în limba ucraineană.
 Vizualizări articol: 1384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Siret ar putea fi înfiinţat un liceu cu predare în limba ucraineană5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei