Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2015 - Anul XX, nr. 247 (6059)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Fostul senator Teodor Haucă a revenit acasă. Va fi cercetat sub control judiciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul senator de Suceava Teodor Haucă a revenit ieri acasă după o seară şi o jumătate de noapte petrecute la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au decis să ia măsura controlului judiciar, cu menţiunea că omul de afaceri are interdicţia de a părăsi România, dar şi obligaţia de a se prezenta de două ori pe săptămână la Poliţie. Potrivit unui comunicat al DNA, Teodor Haucă este acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de influență, cumpărare de influență, precum şi două fapte de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Teodor Haucă nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i se aduc pentru a nu influenţa mersul anchetei. În schimb, avocatul acestuia, Traian Andronachi, a sintetizat situaţia astfel: „Poziţia procesuală a clientului pe care-l reprezint, coroborat cu situaţia faptică descrisă, au condus la luarea măsurii controlului judiciar, în una dintre cele mai uşoare forme ale acesteia. Greşeala clientului meu constă în felul lui de a fi, aşa cum este cunoscut el în societate, ca un om dispus să ajute dezinteresat, aşa cum a făcut-o de nenumărate ori de-a lungul timpului”.

Tot sub control judiciar va fi cercetată şi Mihaela Juravle, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, dar care are domiciliul în Rădăuţi. Ea este acuzată de comiterea infracţiunilor de cumpărare de influență şi două fapte de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. O a treia persoană care are legătură cu Suceava este omul de afaceri italian Renato del Gatto, împotriva sa fiind luată măsura controlului judiciar, iar acuzaţia care i se aduce este cea de cumpărare de influență.

 

Ce spun procurorii despre legătura dintre Teodor Haucă şi procurorul Mihaela Juravle

Anchetatorii au descris şi relaţiile dintre Teodor Haucă şi procurorul Mihaela Juravle şi care sunt faptele pe care cei doi le-ar fi comis.

„În intervalul 14.10-11.11.2014, inculpatul Haucă Teodor a pretins că are influență asupra membrilor Secțiilor de judecători și de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, promițându-i inculpatei Juravle Mihaela, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani că, prin intermediul cunoștințelor din lumea judiciară sau politică, îi va determina pe membrii acestor secții să aprobe fie transferul, fie numirea acesteia în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, respectiv judecător la Judecătoria Rădăuți, Judecătoria Suceava sau Judecătoria Botoșani. În schimbul traficării influenței, inculpatul Haucă Teodor i-a pretins inculpatei Juravle Mihaela ca, în urma ocupării uneia dintre aceste noi funcții, să îi asigure acestuia cât și firmelor administrate de acesta, protecția în plan juridic”, se arată în comunicatul DNA.

Pe fir a intrat şi o angajată din Senatul României, care ar fi comis o serie de falsuri pentru a o ajuta pe Mihaela Juravle.

„În intervalul 15.10.2014-19.11.2014, inculpatul Haucă Teodor i-a solicitat suspectei Bădică Doina, consilier în cadrul Senatului României – Comisia Economică Industrii și Servicii, să redacteze și să semneze în fals două cereri în numele inculpatei Juravle Mihaela pe care să le înregistreze la biroul registratură secretariat și arhivă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Falsificarea semnăturilor olografe din cuprinsul celor două cereri a fost executată cu știința și în complicitate cu inculpata Juravle Mihaela. Printr-o hotărâre din luna noiembrie 2014, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitatea voturilor valabil exprimate, a constatat că cererea de numire în funcția de judecător la Judecătoria Botoșani a numitei Juravle Mihaela este tardivă și că aceasta nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege în vederea numirii în funcția de judecător la Judecătoria Rădăuți sau la Judecătoria Suceava. Printr-o altă hotărâre emisă în aceeași zi, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, a constatat că cererea de transfer în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți sau la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a inculpatei Juravle Mihaela este tardiv formulată”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

 

Lista celorlalte persoane cercetate în acest dosar

În acelaşi dosar au fost reţinute două persoane pentru o perioadă de 24 de ore, iar ieri acestea urmau să fie duse la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de Dan Anton, judecător la Curtea de Apel Iaşi, care este acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de influență (2 fapte), violarea vieții private, instigare la abuz în serviciu, șantaj şi dare de mită. Aceeaşi măsura a fost luată şi faţă de Mihaela Gabriela Prelipcean, grefier la Judecătoria Iaşi, cercetată pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului.

O altă persoană cercetată în acest dosar este Marina Moglan, concubina judecătorului Dan Anton. Ea a fost plasată sub control judiciar, iar procurorii DNA derulează cercetări pentru complicitate la șantaj, complicitate la dare de mită şi dare de mită.

Ancheta vizează şi alte persoane, faţă de care nu s-a luat nici o măsură restrictivă. Este vorba de Doina Bădică, consilier în cadrul Senatului României – Comisia Economică Industrii și Servicii, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Florin Daniel Zvîncă, lucrător de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca Costești, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, Carmen-Gabriela Lupuşoru, medic primar neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, Cătălin Ion Popuşoi, agent de pază, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

 

Relaţia dintre Teodor Haucă şi judecătorul Dan Anton

Potrivit comunicatului DNA, Teodor Haucă ar fi intervenit pe lângă un prieten din Iaşi, judecătorul Dan Anton, pentru ca acesta să discute cu doi colegi care să dea o sentinţă mai blândă faţă de un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, trimis în judecată pentru contrabandă cu ţigări.

„Prin rechizitoriul nr. 90/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, din 31 ianuarie 2014, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Picicurov Ion (având dublă cetăţenie, română şi moldovenească, şi cu domiciliul stabil în Republica Moldova) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 a efectuat pe teritoriul României două transporturi cu ţigări provenite din contrabandă, de provenienţă moldovenească. În mai 2014, numitul Cavcaliuc Sergiu, (având dublă cetăţenie, română şi moldovenească, şi cu domiciliul stabil în Republica Moldova), rudă prin alianţă cu numitul Picicurov Ion, a apelat la partenerul său de afaceri, cetăţeanul român Haucă Teodor (fost senator în Senatul României), în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru ca acesta din urmă să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului numărul 156/244/2014, aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi”, sunt concluziile procurorilor DNA.

 

Întâlnirea de la Iaşi

Anchetatorii au descris şi ce anume a făcut Teodor Haucă pentru a-şi ajuta partenerul de afaceri.

„Haucă Teodor a intermediat la un hotel din municipiul Iaşi o întâlnire la care au participat, alături de el, printre alţii, Cavcaliuc Sergiu şi Anton Dan, judecător în cadrul Secţiei Penale şi pentru cauze cu minori, din cadrul Curţii de Apel Iaşi. În urma acestei întâlniri, Anton Dan le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi  judecători învestiţi cu judecarea cauzei privind apelul formulat de către inculpatul Picicurov Ion, împotriva Sentinţei Penale nr. 66 din 04.04.2014 , a judecătoriei Huşi, prin care a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare (în apel a rămas tot cu pedeapsa de 4 ani şi 6 luni).  În schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase ale magistratului Anton Dan, acesta din urmă a solicitat numitului Cavcaliuc Sergiu ca numitul Picicurov Ion, judecat în continuare în stare de arest preventiv, să angajeze ca apărător ales, pe numitul Boboc Stelică, avocat în cadrul Baroului Iaşi şi naş de cununie al nepotului judecătorului Anton Dan. În baza aceleiaşi înţelegeri frauduloase privind influenţa pe care Anton Dan ar fi urmat să o exercite asupra celorlalţi doi colegi ai săi, în contraprestaţie, numiţii Haucă Teodor şi Cavcaliuc Sergiu i-au asigurat în octombrie 2014 cu titlu gratuit, numitului Anton Dan, servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşelor Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova”, au mai concluzionat procurorii DNA.

 

Judecătorul Dan Anton, avertizat de o grefieră că este anchetat de DNA

Interesant este că judecătorul Dan Anton a fost aproape de a fi şantajat de o grefieră, care ulterior l-a avertizat că este în vizorul procurorilor DNA.

„La data de 11 mai 2015, inculpata Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier, a fost audiată de procurorii anticorupție, în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost întrebată în legătură cu natura mai multor mesaje text, tip sms, transmise de pe numărul său de telefon mobil, pe numărul de telefon mobil al judecătorului Anton Dan. Aceste mesaje cuprindeau în esență amenințări formulate de către inculpată la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denunțare a acestuia la Direcția Națională Anticorupție, ca urmare a unor infracțiuni de corupție săvârșite de către magistrat și de care aceasta pretindea, în cuprinsul mesajelor, că are cunoștință. Inculpata a precizat în declarația dată la momentul respectiv că acele amenințări nu aveau nici o bază reală, dar după încheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l-a instruit să utilizeze un limbaj codat și să-l avertizeze pe acesta că este interceptat de către Direcția Națională Anticorupție, lucru care s-a și întâmplat la data de 13 mai 2015”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru a documenta acest caz, procurorii DNA au avut sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai spune în comunicatul DNA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul senator Teodor Haucă a revenit acasă. Va fi cercetat sub control judiciar.
 Vizualizări articol: 3282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Fostul senator Teodor Haucă a revenit acasă. Va fi cercetat sub control judiciar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O, sancta simplicitas! trimis de
(23 oct 2015, 11:40:22
Păi, nu e cazul de audieri, rețineri, cătushe sau pripon judiciar.
No, no, no, no!shame on you
idea Sfânta simplitate a soluției de bun-simț:
Micahela a lu Juravle voie să vină la Rădăuți, ca să nu mai fackă naveta la 100 de kilometri până-n țara paielor și a tizâcului.
Locuri la Parchetul de pe lângă Lege ar mai fi vro trii disponibile (sau poate patru, că-mi spun șoaricii miia gnoseologi că Greuceanu Sebastian ș-o băgat trânta-n iel Parchet deșucheat și s-o cărăbănit la Trebunalul Cremenal.

Dară chiar și fără locurili astea disponibile, se poate face următoarea schemă:
Michaela, care-i huțancă de-a noastră, vine napoi cu slujba în Bokowina;
În locul iia, la Darabani, pleacă napoi Adriana-Niculina, că aia, la cât o luat la examenele de admitere în magistratură - 6,40 la raționament logic și 7,25 la cunoștințe legislative, îi numa bună să deie cu mopul pe holuri, să fackă cafele, să spele ibricul și ceștile, să meargă în oraș ca să aducă la colegi cornuri, iaurturi și reviste cu pornoșaguri.
Așa că, dacă se face rocada dintre Michaela și Niculina, scapă Partea de Sus a Bokowinei de Gios de năpasta și urgia semianalfabetei botșănene, care multă nume o nenorocit de când i-o dat voie statul să treacă de la dactilografierea hotărârilor civile * la întocmirea actelor procesuale specifice urmăririi penale.

Sancta Simplicitas. Rocada mică și tătă lumea îi mulțamită!
Părerea mea!thinking

-----
* Cică, o glumă de pe surse spune că SINGURUL COMPLET de judecată din Rumânia, care are în componență 2 grefiere, este completul 12 de la Judecăcătoria Rădăuți, atunci când lucrează în formulă penală. Doar prietenii știu de ce!rolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floorrolling on the floor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei