Trei proprietari de avioane din județul Suceava au solicitat permisiune de aterizare pe Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava pentru prima zi în care acesta se deschide. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat, ieri, în conferință de presă, că duminică, la ora 14.00, ÎPS Pimen va oficia o slujbă de sfințire la aeroport și că la acest moment sunt invitați ”toți cei care au făcut ceva pentru aeroport, cei care au lucrat aici din 1968 încoace” și sunt bine-veniți ”toți cei care vor să participe”.
Nechifor a făcut un scurt istoric al zborurilor la Suceava, amintind că primul zbor a avut loc în 1931, când a avut loc un miting aviatic. Primul zbor comercial, efectuat de compania TAROM, a fost în 1962, iar aeroportul însemna ”o pistă cu iarbă și o haltă”. În anul 1968 s-a construit pista betonată, în lungime de 1.800 de metri, de pe care s-a decolat și s-a aterizat până în ianuarie 2014, când a intrat în reabilitare și modernizare. În 1982 s-a construit aerogara, în forma care a funcționat până în ianuarie 2013.
Prima ediție a unui show aviatic la Suceava a fost în 2012, eveniment care a marcat împlinirea a 80 de ani de la primul zbor la Suceava, iar din 2013 a demarat cel mai amplu proces de reabilitare și modernizare a aeroportului, încheiat acum.
După slujba religioasă oficiată duminică, avioanele private ale unor oameni de afaceri suceveni vor fi primele care vor testa noile condiții oferite de aeroportul din Suceava.
La această oră, aeroportul sucevean este, alături de cel de la Otopeni, cel mai modern din țară, iar în ceea ce privește condițiile de siguranță este unic.
Investițiile la pistă au fost făcute în cadrul unui proiect european în valoare totală de 104,9 milioane de lei, fără TVA, iar cele la aerogară din bugetul județului. În cadrul proiectului au fost executate lucrări care au vizat mărirea pistei de decolare/aterizare la 2.460 de metri, modernizarea căilor de rulare în lungime de 120 de metri, modernizarea platformei de încărcare care va avea o lungime de 290 de metri, modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control și amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigație aeriană de tip ILS. Pe noua pistă elastică a aeroportului sucevean vor putea ateriza și decola aeronave de transport călători și cargo de tip Boeing 767.
Investițiile la aeroport continuă
Platforma de îmbarcare are o capacitate de șase avioane, patru de tip C, modelul SAB 2000, folosite de TAROM, și două de tip D, respectiv Airbus 318 sau 320, și Boeing 737, aeronave folosite în momentul de față de companiile low-cost, dar și de TAROM.
Compania TAROM va relua zborurile pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” începând cu data de 12 noiembrie a.c., inițial pe ruta București – Suceava și retur, orarul și prețurile pentru noile zboruri urmând să fie anunțate în perioada următoare pe site-ul companiei.
”Aeroportul Suceava este cel mai funcțional, cel mai bine dotat și echipat aeroport din România”, a precizat șeful administrației județene, Cătălin Nechifor. El a mai spus că de săptămâna viitoare va începe și o campanie puternică de promovare a redeschiderii aeroportului.
Nechifor a reamintit că modernizarea aeroportului va continua cu amenajarea terminalului 2 pentru plecări și sosiri internaționale, prin transformarea în acest sens a pavilionului principal al Centrului Economic Bucovina Suceava (CEBS), din apropierea aeroportului. Noul terminal pentru plecările internaționale ar urma să aibă o suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. În alte două pavilioane ale CEBS vor fi amenajate terminale pentru sosirile internaționale, acestea urmând să fie amenajate special pentru preluarea bagajelor și pentru zonele de așteptare pentru pasageri. Terminalele pentru zborurile de tip cargo vor fi amenajate tot în două pavilioane ale CEBS.
Testare
Trei proprietari de avioane private au solicitat permisiune de aterizare pentru duminică pe Aeroportul Suceava
