Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 oct 2015 - Anul XX, nr. 246 (6058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La mâna autorităţilor

În prag de iarnă, preşcolarii de la Grădiniţa "Piticot" tremură de frig în sălile de clasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 130 de preşcolari de la Grădiniţa "Piticot" din municipiul Suceava sunt condamnaţi să înveţe şi să se joace în frig, din cauza unei avarii la reţeaua de termoficare a oraşului. Cu toate că vremea foarte rece şi-a intrat în drepturi mai devreme, Grădiniţa "Piticot" din Suceava încă nu a primit căldură, astfel că micuţi de 3, 4 şi 5 anişori dârdâie de frig la ore, părinţii fiind nevoiţi să le pună două rânduri de haine pe ei pentru a face faţă temperaturilor scăzute.

Oricum numărul micuţilor prezenţi la cursuri este foarte redus, mai ales la grupa mică, unde din 21 de înscrişi nici măcar jumătate nu au venit ieri la ore.

Conducerea unităţii şcolare spune că este la mila autorităţilor, care deşi au refuzat să finanţeze achiziţia şi instalarea unei centrale termice proprii, nici nu asigură confortul termic micuţilor de la grădiniţă.

Ioana Airoaie coordonează activitatea grădiniţei vecină cu sediul Casei de Asigurări, aceasta mărturisind că "suntem unitate racordată la sistemul centralizat al oraşului şi nu am avut deloc căldură, deşi vremea a fost atât de rece. În mod evident, este foarte, foarte frig. Nu poţi să desfăşori activitatea în asemenea condiţii. La noi este o problemă veche, o conductă avariată, însă anul trecut problema s-a remediat în două, trei zile. Am avut promisiuni de la Termica, promisiuni de la primărie, dar timpul trece şi lucrurile nu se rezolvă. Nu am primit decât promisiuni".

 

Părinţii nu-şi mai lasă copiii la grădiniţă

În cele două săli de clasă de la parterul grădiniţei singurele surse de căldură sunt câteva calorifere electrice, însă la toalete şi pe holuri frigul ajunge până la oase, temperaturile fiind doar cu câteva grade peste cele de afară.

La grupa mică, preşcolarii poartă pulovere împletite, hanorace flauşate şi veste cu blăniţă, însă nu sunt mulţi, pentru că părinţii au refuzat să-şi aducă micuţii la „grădi” pentru a nu fi nevoiţi ca mai apoi să-i trateze de viroze.

„Sigur că părinţii sunt foarte nemulţumiţi. Să-ţi aduci copilul dimineaţă şi să-l laşi în frig nu este normal. În momentul în care intri în grădiniţă, îmbrăcat de afară, sigur că ai senzaţia de confort termic. Dar stând aici să desfăşori o activitate, îţi dai seama că e rece. Aceste calorifere nu fac faţă. Au venit părinţi cu cei mici până la uşă, au intrat în clasă şi au spus clar că nu-şi lasă copilul aici. Sunt copii mici, care se îmbolnăvesc uşor şi în cazul de condiţii optime, darămite acum, când este atât de frig”, a mai spus Ioana Airoaie.

Colac peste pupăză, marţi dimineaţă, instalaţiile electrice de la etajul clădirii au cedat din cauza suprasarcinii, astfel că toţi micuţii au fost transferaţi în sălile de la parter.

Reprezentanţii grădiniţei consideră că asigurarea căldurii în toate unităţile de învăţământ, mai ales la grădiniţe, ar trebui să fie o prioritate pentru conducerea municipalităţii. Aceştia recunosc că în jurul orei 8.00, când începe prima oră de curs, temperaturile sunt vitrege, iar micuţilor le ia destul de mult timp să se acomodeze cu senzaţia de frig, însă pe parcursul zilei ţin ferestrele închise, astfel că temperatura devine uşor, uşor suportabilă.

 

Activităţi energice pentru ca micuţii să se încălzească

La grupa mare, prezenţa este ceva mai bună, însă copiii stau la fel de înfofoliţi în băncuţe.

Mai mult de atât, educatoarea Lăcrămioara Niţă ne-a mărturisit că încearcă să le propună copiilor activităţi care presupun mişcare, pentru ca aceştia să se încălzească.

"În sala de clasă este cam rece. Săptămâna trecută micuţii au lipsit mult de la grădiniţă, dar zilele astea părinţii i-au îmbrăcat mai bine şi i-au trimis la grădiniţă pentru a nu lipsi de la activităţile zilnice. Mă întreabă părinţii dacă să le dea vestuţe, să le dea bluziţe. Sperăm să se remedieze situaţia", a povestit Lăcrămioara Niţă.

 

Autorităţile vin cu soluţia

Autorităţile locale cunosc problema, recunoscând că odată cu venirea timpurie a sezonului rece apar şi astfel de avarii.

În cadrul conferinţei de presă de ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus: „Am demarat lucrările acolo (n.r. – în zona Grădiniţei „Piticot”), am găsit o soluţie financiară, primăria va suporta toate costurile. S-a încercat remedierea defecţiunii, dar nu s-a reuşit. S-a schimbat o bucată de conductă, s-a stricat în altă parte, acum vom merge cu o altă conductă, pe un alt traseu, pe o lungime de vreo 50 de m. Din păcate, a fost problema cu Termica, faptul că ei nu au mai făcut nimic în ultima perioadă şi problema nu a fost rezolvată. Sper ca în cel mult o săptămână lucrurile să fie aşa cum trebuie". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În prag de iarnă, preşcolarii de la Grădiniţa "Piticot" tremură de frig în sălile de clasă.
 Vizualizări articol: 2217 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
În prag de iarnă, preşcolarii de la Grădiniţa "Piticot" tremură de frig în sălile de clasă4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(22 oct 2015, 17:12:36
Astazi, in timp ce in sediul primariei Suceava incalzita cu centrala proprie era o caldura aproape insuportabila, la gradinita Piticot copiii inghetau de frig datorita unei avarii de mai multe zile la o teava a sistemului centralizat de incalzire, dupa cum sustin autoritatile. O teava sparta nu este avarie, este un incident care trebuie remediat in cel mai scurt timp, diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, intelegand mai greu toate acestea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei