Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava derulează în acest an școlar un proiect internațional alături de două unități partenere, respectiv Liceul Teoretic „A. Mateevici” Șoldănești, Republica Moldova, și Prirodomatematicheska Gimnaziya „Akad. Ivan Tsenov” Vratsa, Bulgaria.
Titlul proiectului Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, în care sunt implicați în mod direct 19 elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, este „Every voice should be heard!” („Orice voce trebuie auzită!”), proiectul fiind circumscris ACES (Academy of Central European Schools).
ACES este o rețea de școli din sudul și centrul Europei care oferă susținere proiectelor de parteneriat internațional dintre școli, cu scopul de a promova dialogul intercultural și cooperarea dintre tinerii și profesorii participanți la proiect.
Rețeaua este formată din 15 țări partenere: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.
Echipa de proiect de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, formată din prof. Adriana Coțovanu (coordonator), prof. Lizeta Ducec și prof. Iuliana Domunco, a realizat o aplicație în cadrul acestui mare proiect, care la evaluare s-a situat pe locul 9 din cele 263 de propuneri, fiind validate, în total, doar 42.
Scopul proiectului „Orice voce trebuie auzită!” este de a-i învăța pe copii importanța toleranței, solidarității, empatiei cu alți copii marginalizați din școală, din societate, din alte țări etc.
Potrivit reprezentanților școlii sucevene, „prin acest schimb intercultural între țări, copiii vor înțelege și vor aplica în propriile lor școli, comunități și țări principiile înțelegerii și toleranței, acceptării oricărei ființe umane, indiferent de originea socială și culturală. Vor mai învăța să le pese mai mult de cei din jur, să îndrăznească să lupte pentru drepturile lor și ale celor marginalizați, vor avea noi experiențe culturale și vor împărtăși propriile cunoștințe cu partenerii din celelalte țări, vor fi conștienți și vor înțelege dificultățile și provocările pe care le au copiii din alte medii culturale, sociale etc.”.
45 de elevi din Bulgaria și Moldova, oaspeți ai Școlii Gimnaziale Nr. 1
Următoarea întâlnire de proiect se va desfășura în perioada 1-3 noiembrie, la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, care va fi gazdă pentru aproximativ 45 de elevi și profesori din cele două țări partenere, respectiv Moldova și Bulgaria. La Suceava se vor desfășura activități specifice proiectului, vizite la diferite instituții din comunitate, vizitarea unor școli și a regiunii.
Elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava și părinții acestora vor fi gazde pentru elevii și profesorii din cele două țări, oferindu-le cazare și masă în familiile lor, socializare și schimb cultural.
Întâlnirile vor continua și în luna martie 2016, de această dată în Bulgaria, la Vratsa, scopul proiectului rămânând neschimbat.
Proiectul ACES presupune și o întâlnire finală, la Senec, Slovacia, în perioada 31 mai – 31 iunie 2016, când se vor prezenta din nou toate școlile și toți participanții, se vor face prezentări din toată activitatea proiectului și se vor finaliza rapoartele pentru fiecare aplicație în parte.
Întâlnirea școlilor implicate în proiecte ACES
Prima activitate s-a derulat sub genericul „KICK-OFF MEETING”, în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în perioada 5-8 octombrie 2015, și a presupus întâlnirea tuturor școlilor implicate în toate proiectele ACES, respectiv 100 de școli participante din 15 țări.
De la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava a participat la această amplă activitate de la Sarajevo o echipă formată din eleva Amalia Toma, din clasa a VII-a B, și prof. Lizeta Ducec.
Elevii și profesorii au participat la conferințe pe teme de solidaritate și toleranță, la workshopuri despre implicarea și folosirea noilor tehnologii și a mass-mediei în abordarea tematicii proiectului.
Și-au însușit metode și tehnici specifice folosite în rețeaua școlilor ACES, au lucrat proiecte împreună cu partenerii din Republica Moldova și Bulgaria.
Copiii au avut și workshopuri separate, pentru a discuta tematica proiectului din punctul lor de vedere, pe care l-au expus profesorilor și celorlalți participanți. Au lucrat cu toții într-un spirit de colaborare și cooperare: elevi – profesori, oameni din țări diferite, sisteme de învățământ diferite.
În anul școlar 2015-2016
Proiect internațional, derulat la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava
