Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 oct 2015 - Anul XX, nr. 242 (6054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă

Şase persoane urmărite penal, în cazul fetei subnutrite care a şocat o ţară întreagă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul tinerei subnutrite din comuna Moldoviţa care a şocat o ţară întreagă în decembrie 2013, când fata, pe atunci în vârstă de 19 ani, a fost găsită într-o stare deplorabilă, având greutatea de doar 16 kilograme, face în continuare obiectul unei ample anchete penale, care, cel mai probabil, se va finaliza cu trimiterea în judecată a persoanelor vinovate de halul în care ajunsese fata.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, care efectuează ancheta din acest caz, a cercetat în cadrul acestui dosar opt persoane, în momentul de faţă cercetările continuând faţă de şase suspecţi.

 

Descoperirea şocantă din decembrie 2013

Adina Gabriela era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap sever, atât fizic, cât şi psihic, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat inițial de o soră de-a ei mai mare, apoi de soțul acesteia din urmă, Nicolae Părîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. În realitate fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie, astfel că tânăra a ajuns într-o stare inimaginabilă.La 19 ani, când cazul a ajuns în atenţia autorităţilor, iar fata a fost preluată în regim de urgenţă de stat, aceasta avea doar 16 kilograme, fiindcă fusese hrănită toată viaţa ei numai cu lapte şi apă cu zahăr.

 

Cum a decurs până acum ancheta. Opt suspecţi, din care şase mai sunt urmăriţi penal

Prefectura Suceava a depus plângeri penale împotriva a patru persoane, considerate vinovate direct sau indirect de situaţia în care a ajuns tânăra. Este vorba de primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, asistentul personal Nicolae Părîjnec, inspectorul social din Primăria Moldoviţa, Cristinica Axenia Haucă, şi medicul de familie Sorina Rusu.În prezent, primarul şi doctorul de familie nu mai fac obiectul anchetei, stabilindu-se că nu pot fi traşi la răspundere pentru starea în care a ajuns fata. Pe parcursul cercetărilor, în primă fază,  s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecţii Cristinica Haucă, inspectorul social de la primărie, şi asistenţii medicali Monica Buburuzan şi Lăcrămioara Smocot, toţi trei pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, sub acuzaţia că nu şi-au îndeplinit corect atribuţiile şi nu au sesizat cazul fetei subnutrite, precum şi a suspectului Nicolae Părîjnec, asistentul personal al fetei, pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului.

Mai recent, în iulie 2015, procurorul de caz a decis că din toate actele de urmărire penală rezultă că există indicii temeinice care conduc la bănuiala rezonabilă că faptele pentru care s-a început urmărirea penală au fost săvârşite de încă două persoane. Este vorba de Nicoleta Cristina Chiriac  şi de Elena Rodica Părîjnec, rude de gradul I cu fata, care sunt urmărite penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.

Aşadar, în total, şase persoane au calitatea de suspect în acest dosar.

 

Concluziile expertizei care vor cântări foarte mult în acest caz

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, Constantin Steiciuc, a arătat că cercetările au fost de lungă durată în condiţiile în care în dosar s-a dispus şi s-a efectuat un raport de expertiză medico-legală care a vizat reconstituirea antecedentelor medicale ale fetei încă de la naştere. Pentru asta a fost nevoie de o comisie mixtă de medici, scopul expertizei fiind de a se stabili în ce măsură lipsa hranei şi a tratamentului medical corespunzător, în perioada 2007-2013, au dus la deteriorarea dezvoltării fizice şi psihice a fetei. Succint, concluzia expertizei a fost că tânăra prezintă malnutriţie proteino-energetică, întârziere în dezvoltarea psiho-motorie şi staturo-ponderală, în contextul neacordării îngrijirilor necesare. Lipsa acestor condiţii minime de trai au constituit o primejdie a dezvoltării fizice şi intelectuale a fetei, au concluzionat specialiştii. În baza acestor constatări clare, procurorul de caz va trebui să stabilească dacă toate persoanele vizate acum de anchetă sunt vinovate ori doar o parte dintre acestea.

 

Evoluţie spectaculoasă din punct de vedere fizic. Progrese şi la nivel intelectual 

Adina are acum vârsta de 21 de ani şi se află în Centrul de Recuperare şi Reabilitare din Mitocu Dragomirnei. Chiar dacă tânăra nu poate avea o viaţă normală (atât din cauza handicapului din naştere, cât şi din cauza carenţelor pe care le are din cauza lipsei de hrană şi de îngrijire medicală), evoluţia ei este una spectaculoasă, au explicat specialiştii care se ocupă de ea.

Tânăra are acum 34 de kilograme şi s-a înălţat cu aproximativ 20 de centimetri. Fata citeşte şi face calcule matematice simple, la nivelul unei eleve de clasa a II-a. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase persoane urmărite penal, în cazul fetei subnutrite care a şocat o ţară întreagă.
 Vizualizări articol: 3755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Şase persoane urmărite penal, în cazul fetei subnutrite care a şocat o ţară întreagă3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei