Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 oct 2015 - Anul XX, nr. 242 (6054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pronunţare

Condamnări finale pentru doi dintre indivizii implicaţi în uciderea valutistului Căjvănean, reprofilaţi în puşcărie în traficanţi de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parte dintre contrabandiştii de ţigări coordonaţi din Penitenciarul Botoşani de Constantin Lungu, individul care l-a omorât cu sânge rece pe valutistul Cristian Căjvănean, şi-au aflat ieri pedepsele finale.

Pedeapsa cea mai grea a primit-o Constantin Lungu. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, la 8 ani pentru două infracţiuni de instigare la contrabandă şi la 3 ani de închisoare pentru dare de mită, transformată în instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar. Lungu şi-a retras apelul declarat, astfel încât pedeapsa finală a rămas de 8 ani cu executare. Pentru Lungu această condamnare nu are prea mare importanţă, şi asta pentru că el are de executat 19 ani de închisoare pentru implicarea în jaful care a fost urmat de moartea lui Cristian Căjvănean.

Un alt individ implicat în decesul valutistului sucevean, Iulian Ioan Spatariu, şi-a retras şi el apelul, astfel încât a rămas în picioare condamnarea de 5 ani cu executare. Şi în acest caz condamnarea este prea puţin importantă, Spatariu având de executat 22 de ani de închisoare pentru implicarea în jaful soldat cu moartea lui Căjvănean.

 

Iată care sunt celelalte condamnări

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat ieri definitiv şi asupra altor persoane judecate în acest dosar. Unele pedepse au fost reduse faţă de ceea ce hotărâse Tribunalul Suceava. Condamnările finale arată în felul următor:

Tudor Puşcaşu, din Feteşti – Adâncata, 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

Florin Spatariu, din Suceava, 1 an de închisoare cu executare;

Nicolai Martiniuc, din Dărmăneşti, 1 an de închisoare cu executare;

Mihai Lungu, din Siminicea, 1 an de închisoare cu suspendare;

Constantin Sorin Ciurariu, din Suceava, 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare;

Gheorghe Florin Abiculesei, din Hânţăşti, 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

Claudiu Alexandroae, din Balş-Iaşi, amendă administrativă de 1.000 de lei;

Oleksandr Mokreniuk, cetăţean ucrainean, 3 ani de închisoare cu executare;

Radu Puşcaşu, din Feteşti – Adâncata, 6 ani de închisoare cu executare;

Mihai Florin Sandu, din Feteşti - Adâncata, 2 ani de închisoare cu executare;

Alin Dumitru Puşcaşu, din Feteşti - Adâncata, 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

Sorina Proboteanu, din Suceava, 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

În cazul lui Laurenţiu Florin Mateiciuc, din Suceava, care a primit 5 ani de închisoare la Tribunalul Suceava, dosarul a fost disjuns şi magistraţii se vor pronunţa ulterior.

 

În dosar au fost trimise în judecată 36 de persoane

În acest dosar au fost trimise în judecată 36 de persoane de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

Printre inculpaţi se află şi Petru Olenic, din municipiul Botoşani, gardianul care făcea „room service” în celula lui Constantin Lungu şi care, contra cost, îl ajuta pe deţinut să primească la închisoare telefoane de ultimă generaţie, de tip smartphone, mâncare, băutură, etnobotanice, haine şi încălţăminte. Olenic a fost condamnat şi el definitiv la 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare, dar dosarul său s-a finalizat încă din 2013.

Cu sprijinul a cel puţin unul dintre gardienii din penitenciarul Botoşani – procurorii au reuşit să probeze în acest caz doar activitatea infracţională a gardianului Petru Olenic – suceveanul Constantin Lungu avea aproape tot ce îşi dorea în celula în care era închis încă din 2009.

Gardianul Olenic, susţin anchetatorii, primea diferite sume de bani, rolul său fiind acela de a prelua şi livra deţinutului sucevean pachetele cu marfa interzisă în unitatea de detenţie (zeci de telefoane mobile, tip smartphone, alcool, teancuri de plicuri cu substanţe etnobotanice).

Cu ajutorul telefoanelor mobile şi al celorlalte favoruri ilegale pe care le primea, Lungu a intrat în contact cu alţi indivizi încarceraţi în acelaşi penitenciar şi a dezvoltat propria reţea de contrabandă.

Suceveanul ţinea legătura telefonic cu ucraineanul Illya Ursaki, cu care stabilea cantitatea de ţigarete ce urma a fi introdusă, preţul de achiziţie şi detaliile tranzitării frontierei, respectiv locul şi ora la care urmau să efectueze actul de contrabandă.

 

Alte condamnări din aceeaşi cauză penală

Dacă pentru Lungu, Spatariu şi alte 12 persoane procesul s-a încheiat abia ieri, alţi 20 de indivizi implicaţi în acest megadosar şi-au aflat pedepsele încă de acum doi ani, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în ceea ce-i priveşte. Iată care sunt aceste condamnări:

Constantin Cosovan, zis Costan, 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare;

Alexandru-Mugurel Băiţan, 2 ani de închisoare cu suspendare;

Dumitru Blanariu, zis Mitică, 2 ani de închisoare cu executare;

Vasile Pentiuc, zis Păluga, 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare;

Vasile Marin, zis Ţiganu, 2 ani de închisoare cu suspendare;

Florin Ioan Ciutac, zis Lică, 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare;

Nicolae Mugurel Crâşmariu, 1 an de închisoare cu suspendare;

Ovidiu Florea, 1 an de închisoare cu suspendare;

Florin Adrian Duduman, zis Adiţă, 1 an şi 5 luni de închisoare cu suspendare;

Nicolae Barbă, zis Colea, zis Chişleac, 2 ani de închisoare cu suspendare;

Viorica Gavrilovici, zisă Vera, 1 an de închisoare cu suspendare;

Ionuţ Daniel Lepădatu, 6 luni de închisoare cu suspendare;

Iulian Cazachevici, 10 luni de închisoare cu suspendare;

Elena Angelica Vieru, 8 luni de închisoare cu suspendare;

Florin Moisă, 8 luni de închisoare cu suspendare;

Elena Maria Polocoşer, 7 luni de închisoare cu suspendare;

Ion Ciubotura, 6 luni de închisoare cu suspendare;

Daniel Bogdan Florea, 5 luni de închisoare cu suspendare;

Ileana Florea, 5 luni de închisoare cu suspendare;

Flavius Florin Ursuleasa, 5 luni de închisoare cu suspendare.

 

Cum era coordonată activitatea de trafic de ţigări din puşcărie

Din celula în care era închis, Lungu îi transmitea toate coordonatele lui Constantin Cosovan, acesta, împreună cu alţi membri ai grupării, preluând coletele şi transportându-le până la domiciliul lui Alexandru-Mugurel Băiţan.

Pentru faptul că depozita ţigările la el în imobil, Băiţan primea câte 1.000 de lei în fiecare lună.

La fiecare tranzacţie făcută din puşcărie de Lungu erau livrate în jur de 20 de baxuri.

Membrii grupării se foloseau de fiecare dată de două maşini, una cu rol de antemergător, pentru verificarea traseului, şi una în care era încărcată marfa de contrabandă. Autoturismul folosit pentru transport era prevăzut cu folie de culoare închisă pe geamuri şi cu scaunele din spate scoase. Pe durata transportului, membrii grupării direct implicaţi ţineau permanent legătura telefonic şi se coordonau pentru evitarea eventualelor filtre de poliţie.

Şoferii primeau între 400 şi 500 de lei, iar cărăuşii între 400 şi 800 de lei.

Au fost şi transporturi interceptate de poliţie, susţin anchetatorii, şi deşi maşinile contrabandiştilor erau confiscate de oamenii legii, Constantin Lungu cumpăra prin intermediari noi autoturisme, înmatriculate în străinătate.

 

Soţia lui Lungu, „contabil-şef” al veniturilor făcute din contrabandă

În toate aceste activităţi ilegale, Lungu, susţin procurorii DIICOT Suceava, era sprijinit de un alt inculpat în dosarul Căjvănean, Iulian Spatariu, coleg de celulă cu primul.

Acesta nu numai că l-a ajutat pe Lungu să-şi dezvolte gruparea infracţională şi să coordoneze activităţile de contrabandă, dar i-a şi ameninţat telefonic pe doi dintre cărăuşii care la un moment dat nu au mai vrut să asculte ordinele.

Şi cumătrul lui Lungu, Florin Laurenţiu Mateiciuc (individ arestat anul trecut pentru o bătaie în Club Ranch din Suceava), i-a ameninţat şi bătut pe cărăuşii care refuzau să mai participe la activităţile de contrabandă, nemulţumiţi că nu au fost plătiţi aşa cum se înţeleseseră iniţial.

Banii câştigaţi de pe urma tranzacţiilor cu ţigări erau trimişi de Constantin Lungu, prin intermediari, soţiei sale, Alina Daniela Lungu, cea care, susţin anchetatorii, păstra şi o evidenţă a sumelor colectate şi cheltuite.

De altfel, în urma percheziţiilor, în locuinţa soţiei lui Lungu, în galeria draperiei a fost găsită suma de 27.570 de euro, bani proveniţi din activităţile ilicite, precum şi un caiet şi o agendă care conţineau numeroase menţiuni privind sume de bani predate sau colectate în urma tranzacţiilor efectuate cu ţigările de contrabandă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnări finale pentru doi dintre indivizii implicaţi în uciderea valutistului Căjvănean, reprofilaţi în puşcărie în traficanţi de ţigări.
 Vizualizări articol: 5433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Condamnări finale pentru doi dintre indivizii implicaţi în uciderea valutistului Căjvănean, reprofilaţi în puşcărie în traficanţi de ţigări5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei