Convocarea Comitetului pentru situații de urgență (CSU) al județului Suceava pe perioada cât județul a fost sub cod portocaliu de ninsoare și vânt ar fi facilitat intervențiile pentru remedierea avariilor, îndeosebi ale celor din rețeaua electrică. Furnizorul de electricitate, E.ON Moldova, face parte din acest comitet și, conform legii, ar fi fost obligat să-și trimită un reprezentant, ceea ce ar fi ușurat comunicarea. Întrebat, ieri, dacă de vineri până marți a fost convocat CSU, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a declarat că nu și a precizat că aceasta este atribuția prefectului. ”Pe mine nu m-a convocat nimeni. Este atribuția prefecturii, prefectul este președintele CSU. Eu sunt vicepreședinte în acest comitet, nu pot convoca pe nimeni”, a declarat el.
Nechifor a recunoscut, însă, că dacă prefectul ar fi convocat CSU, nu numai că E.ON ar fi fost obligată să participe și să informeze cu acuratețe care este situația reală a avariilor din teren, ci ar fi existat și posibilitatea legală de a cere ajutorul Guvernului și asistență la nivel național pentru că a fost o situație de criză.
Prefectul Constantin Harasim a fost însă de părere că nu era necesară convocarea întregului comitet. El ne-a declarat, ieri, că pe durata codului portocaliu, la Prefectură a fost activ ”comitetul tehnic” și ”situația a fost sub control”.
Straja și Crucea, încă nealimentate complet cu energie electrică
Conform informării primite de la E.ON Moldova – filiala Suceava privind avariile produse la rețelele de distribuție a energiei electrice, ieri, la ora 14.00, în județul Suceava două localități erau încă alimentate parțial cu energie electrică – Straja și Crucea.
Președintele Consiliului Județean Suceava și-a exprimat ieri dezamăgirea față de modul în care compania E.ON a înțeles să gestioneze nenumăratele avarii pe rețele produse în județ în urma căderilor abundente de zăpadă înregistrate de sâmbătă până luni. ”Luni dimineață nu aveam nici măcar situația reală a avariilor”, a spus el. Comunicarea a fost la fel de defectuoasă cu reprezentanții companiei E.ON și în ceea ce privește urgența remedierii avariilor și numărul de echipe necesare pe teren. Inițial au lucrat doar cu 14 echipe de intervenție și abia la solicitarea prim-ministrului Victor Ponta, sesizat de Nechifor, au suplimentat, marți, la 24. ”Am cerut să vină echipe din județele vecine pentru a se remedia cât mai repede”, a explicat șeful CJ. Totodată, el a remarcat profesionalismul celor care au lucrat efectiv pe teren, arătând că electricienii ”au fost nevoiți să patruleze pe jos, ore în șir, din stâlp în stâlp, pentru a detecta unde s-au produs defecțiunile”. ”Pentru mine a fost cea mai grea situație administrativă. Într-o mare măsură s-a rezolvat și îi felicit pentru profesionalismul și devotamentul arătat pe cei care au lucrat în aceste zile. Sunt oameni care au lucrat non-stop și 24 de ore”, a mai afirmat Cătălin Nechifor.
Scăpare
Prefectul de Suceava nu a convocat Comitetul pentru situații de urgență, la dezastrul provocat de ninsoare și vânt
