Ieftinirea medicamentelor, anunțată de Guvern la 1 iulie a.c., are efecte paradoxale pentru pacienți. Medicul Cristian Irimie a prezentat, ieri, într-o conferință de presă, cum un medicament ”ieftinit” la 1 iulie a.c. a ajuns să coste de 10 ori mai mult. Irimie a declarat că pentru o afecțiune gravă de care suferă ia un medicament compensat 100%. De la 1 martie a.c., pentru acesta trebuia să plătească o diferență de 90 de lei. ”De la 1 iulie, coplata este de 1.000 de lei, 10 milioane de lei vechi. Este același medicament. Nu îl iau pentru dureri de cap sau în cot, ci pentru o boală foarte serioasă. Statul decontează numai medicamentele generice, cele mai ieftine; nu-mi permit să-mi risc existența cu un medicament făcut nu știu unde, pe cine știe ce vapor. Și am nevoie de o cutie la trei săptămâni”, a declarat dr. Irimie.
El a arătat că, din fericire, situația financiară îi permite să-și cumpere medicamentul original de care are nevoie, chiar și la prețul de 1.000 de lei, dar se întreabă ce fac cei care nu-și pot permite să plătească această sumă la fiecare trei săptămâni. ”Ei ce fac? Mor”, a spus sec medicul.
Dr. Cristian Irimie i-a mai sugerat ministrului Sănătății ca, atunci când se laudă că în sistemul sanitar s-au făcut economii ca să se poată majora salariile medicilor, să spună și la ce medicamente s-au făcut economii.
Mai menționăm că medicamentul la care a făcut referire dr. Cristian Irimie face parte din cele incluse în programele naționale de sănătate și până la 1 martie a.c. au fost compensate 100%.
Paradoxuri guvernamentale
Medicament ”ieftinit” de la 1 iulie: de la 90 de lei, la 1.000 de lei
