Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 oct 2015 - Anul XX, nr. 240 (6052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

USV

Academicieni şi universitari din ţară şi străinătate, la Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu” (CISL) va avea loc la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în perioada 16-18 octombrie. Organizată în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, din Chişinău, şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, a XIII-a ediţie a acestei manifestări din domeniul ştiinţelor limbajului cuprinde secţiunile Normă/Norme, Semiotică şi comunicare, Discurs literar/Discurs critic, Traducerea – limbă universală şi Didactica limbilor şi literaturilor, precum şi masa rotundă „Discursul identitar şi planetarizarea”.

Organizarea CISL este patronată de membri ai corpului universitar sucevean, sub coordonarea prof. univ. dr. dr.h.c. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy şi prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc. Comitetul onorific al colocviului este format din trei academicieni – Anatol Ciobanu (Universitatea de Stat, Chişinău), Gheorghe Chiru şi Marius Sala (Academia Română, București), şi patru profesori universitari: prof. univ. dr. Anna Bondarenco (Universitatea de Stat, Chişinău), prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu şi prof. univ. dr. Ioan Oprea (Universitatea din Suceava).

Comitetul ştiinţific reuneşte nu mai puţin de 41 de profesori universitari, conferenţiari şi lectori de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” Cernăuţi, Universitatea de Stat şi Universitatea Liberă Internațională din Moldova Chişinău, Universitatea „Alecu Russo” Bălţi, Universitatea „Al.I. Cuza” Iași, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Transilvania” Braşov. Limbile de comunicare sunt româna, franceza, engleza, spaniola, italiana, germana şi ucraineana.

 

Sanda-Maria Ardeleanu: „De la o ediție la alta, CISL <întinerește> și numărul tinerilor devine preponderent”.

Profesorul Sanda-Maria Ardeleanu a remarcat numărul mare de tineri cercetători, doctoranzi în domeniul științelor limbajului, care prezintă comunicări științifice în cadrul secțiunilor colocviului, apreciind că, de la o ediție la alta, CISL „întinerește” și numărul tinerilor devine preponderent. Universitarul sucevean a mai precizat că un segment special al manifestării este rezervat evocării marelui lingvist Eugeniu Coşeriu care, în urmă cu 20 de ani, a inaugurat la Suceava Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului şi a acceptat ca manifestarea să-i poarte numele. Savantul a revenit la Suceava la ediţia a VI-a a CISL, în 2001, Anul european al limbilor vorbite.

Eugeniu Coşeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, judeţul interbelic Bălţi, România, azi în Republica Moldova.

Fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală, Eugeniu Coşeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne devenind unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care menționăm Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Ştiinţe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Ştiinţe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academicieni şi universitari din ţară şi străinătate, la Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului.
 Vizualizări articol: 1151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Academicieni şi universitari din ţară şi străinătate, la Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei