Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coșeriu” (CISL) va avea loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, în perioada 16-18 octombrie. Organizată în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, din Chișinău, și Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, a XIII-a ediție a acestei manifestări din domeniul științelor limbajului cuprinde secțiunile Normă/Norme, Semiotică și comunicare, Discurs literar/Discurs critic, Traducerea – limbă universală și Didactica limbilor și literaturilor, precum și masa rotundă „Discursul identitar și planetarizarea”.
Organizarea CISL este patronată de membri ai corpului universitar sucevean, sub coordonarea prof. univ. dr. dr.h.c. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Rodica Nagy și prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc. Comitetul onorific al colocviului este format din trei academicieni – Anatol Ciobanu (Universitatea de Stat, Chișinău), Gheorghe Chiru și Marius Sala (Academia Română, București), și patru profesori universitari: prof. univ. dr. Anna Bondarenco (Universitatea de Stat, Chișinău), prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, prof. univ. dr. Gheorghe Moldoveanu și prof. univ. dr. Ioan Oprea (Universitatea din Suceava).
Comitetul științific reunește nu mai puțin de 41 de profesori universitari, conferențiari și lectori de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” Cernăuți, Universitatea de Stat și Universitatea Liberă Internațională din Moldova Chișinău, Universitatea „Alecu Russo” Bălți, Universitatea „Al.I. Cuza” Iași, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Universitatea „Transilvania” Brașov. Limbile de comunicare sunt româna, franceza, engleza, spaniola, italiana, germana și ucraineana.
Sanda-Maria Ardeleanu: „De la o ediție la alta, CISL «întinerește» și numărul tinerilor devine preponderent”.
Profesorul Sanda-Maria Ardeleanu a remarcat numărul mare de tineri cercetători, doctoranzi în domeniul științelor limbajului, care prezintă comunicări științifice în cadrul secțiunilor colocviului, apreciind că, de la o ediție la alta, CISL „întinerește” și numărul tinerilor devine preponderent. Universitarul sucevean a mai precizat că un segment special al manifestării este rezervat evocării marelui lingvist Eugeniu Coșeriu care, în urmă cu 20 de ani, a inaugurat la Suceava Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului și a acceptat ca manifestarea să-i poarte numele. Savantul a revenit la Suceava la ediția a VI-a a CISL, în 2001, Anul european al limbilor vorbite.
Eugeniu Coșeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, județul interbelic Bălți, România, azi în Republica Moldova.
Fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numește lingvistica integrală, Eugeniu Coșeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne devenind unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universități din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care menționăm Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Științe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Științe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc.
USV
Academicieni și universitari din țară și străinătate, la Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului
