Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2015 - Anul XX, nr. 237 (6049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Termen

Ministrul Transporturilor promite că centura Sucevei va fi gata până în vara anului viitor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şoseaua de centură a municipiului Suceava va fi finalizată până în vara anului viitor. Promisiunea a fost făcută de ministrul Transporturilor, Iulian Matache, care sâmbătă, 10 octombrie, s-a aflat într-o vizită de lucru la mai multe obiective de infrastructură din judeţul Suceava. Oficialul guvernamental a declarat că lucrările vor fi executate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care este şi beneficiarul investiţiei, mai puţin o serie de lucrări de artă, precum unele consolidări şi lucrări la poduri care vor fi scoase la licitaţie în perioada imediat următoare.

"Îmi pare rău că s-a ajuns aici şi că nu am reuşit până acum să terminăm şoseaua de centură. Pot să vă spun că CNADR se va mobiliza până la finele lunii şi va relua lucrările cu oamenii săi pe sectoarele care permit acest lucru. Sunt alte câteva sectoare de poduri, de consolidări care vor fi scoase la licitaţie. Eu sper ca licitaţia pe poduri să se închidă iarna asta, iar în primăvară să începem lucrările. Undeva în două trei luni ar putea să fie gata. Dacă vorbim şi de componenta unde va lucra Compania şi de componenta care va fi scoasă la licitaţie probabil că întreaga investiţie va fi închisă în vara anului viitor", a declarat Matache.

El a mai adăugat că şi la centura ocolitoare a municipiului Rădăuţi lucrările ar putea să înceapă anul viitor. Iulian Matache a amintit că această lucrare a fost licitată cu mai mult timp în urmă, iar în momentul de faţă se reactualizează indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. „Centura suferă acum nişte actualizări, o expertiză, astfel încât cel care a câştigat licitaţia să aibă siguranţa că va putea lucra pe nişte preţuri normale. Altfel nu facem decât să începem efectiv o lucrare, şi apoi să-şi dea seama constructorul că nu poate să o termine”, a arătat Matache. El a precizat că investiţia este bugetată, iar noii indicatori ar urma să fie aprobaţi prin Hotărâre de Guvern, cel mai probabil anul viitor.

 

Nechifor: "Pe domnul Matache îl cunosc foarte bine, am foarte multă încredere în el şi până acum nu m-a dezamăgit"

La rândul său preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a ţinut să precizeze că până acum la şoseaua de centură a Sucevei au venit în vizită 11 miniştri ai Transporturilor, însă crede că Iulian Matache va fi cel care va inaugura întreaga investiţie. "Din nefericire povestea centurii de la Suceava este una complicată, cu costuri exagerat de mari de 6 milioane de euro pe kilometru pe un profil de drum naţional, dar noi nu judecăm ci încercăm să găsim soluţii. Nu este simplu. Pe domnul Matache îl cunosc foarte bine, am foarte multă încredere în el şi până acum nu m-a dezamăgit. Sunt convins că nici de acum înainte", a declarat Nechifor.

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei au început în urmă cu aproape şapte ani. Până acum a fost dat în folosinţă doar unul din cele trei tronsoane ale şoselei, şi anume cel care leagă DN 17 de DN 2 Şcheia-Pătrăuţi, în lungime de 5,7 kilometri. Lucrările la celelalte două tronsoane sunt blocate total. Ruta ocolitoare a Sucevei, dinspre Fălticeni spre Vama Siret, care trece prin Moara, Şcheia şi Pătrăuţi, va avea o lungime de 13,2 kilometri şi va descongestiona traficul greu din municipiul reşedinţă de judeţ.

 

Directorul CNADNR: „Am găsit nişte nenorociri la fundaţia şoselei de centură”

Prezent la Suceava, directorul CNADNR, Narcis Neaga, a subliniat faptul că în urma unor expertize comandate de companie la şoseaua de centură au fost găsite numeroase probleme la fundaţia drumului. „După ce fostul constructor a refuzat să mai lucreze, şi aţi văzut cine a fost acea firmă, patronată de Horia Simu, noi când am venit şi am cerut expertizele am găsit nişte nenorociri acolo în fundaţie. Şi până săptămâna viitoare vom şti exact ce vom face”, a spus Narcis Neaga. El a precizat că este pentru prima dată când CNADNR va interveni cu angajaţii şi utilajele proprii pentru a lucra la o astfel de investiţie şi pentru a corecta greşelile identificate, urmând ca pentru poduri şi consolidări să fie organizate licitaţii pentru desemnarea unui alt constructor.

Narcis Neaga a precizat că din punctul de vedere al CNADNR toate greşelile identificate în fundaţia drumului sunt greşeli de execuţie din partea fostului constructor, SCT. El a precizat că toate aceste greşeli trebuie corectate acum, având în vedere că, dacă nu se va întâmpla acest lucru, în 2-3 ani ar putea să apară tasări şi cedări ale drumului. „Avem toate documentele de la consultanţă şi executant care sunt foarte în regulă. Însă am cerut o nouă expertiză, pentru că nu poţi să preiei un drum doar aşa uitându-te la suprafaţă. Am făcut foraje, avem rezultatele acestora, care ne-au arătat clar că problema tehnică există”, a mai afirmat Neaga.

El a adăugat că lucrările pe care le va realiza CNADNR vor fi efectuate din garanţia de bună execuţie, de cinci milioane de euro, pe care fostul constructor, SCT, a depus-o într-un cont. Narcis Neaga a estimat că lucrările rămase de realizat la şoseaua de centură au o valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Transporturilor promite că centura Sucevei va fi gata până în vara anului viitor.
 Vizualizări articol: 2245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Ministrul Transporturilor promite că centura Sucevei va fi gata până în vara anului viitor3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine sa va fie !!! trimis de
(12 oct 2015, 15:27:23
Sunteti de aproape patru ani la putere, aveti consiliul judetean, ambele camere ale parlamentului, guvernul si culmea !!! si banii din garantia de buna executie si n-ati fost in stare sa terminati amarata asta de centura !!! Tare va mai pricepeti sa cautati vinovati si sa aratati cu degetul...Ia mai uitati-va si la voi, ca tare buni mai sunteti...iar dv, domnule Nechifor, o sa mai prindeti un mandat cand vor zbura porcii pe sus !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei