Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 oct 2015 - Anul XX, nr. 236 (6048)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Controverse

Memoriu către şefii învăţământului sucevean pentru interzicerea serbării Halloweenului în şcoli

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toate că românii au aflat de existenţa Halloweenului de puţină vreme, iar puţini îi ştiu semnificaţia sau provenienţa, această sărbătoare importată ajunge să stârnească în şcoli mai multă vervă decât Paştele sau Crăciunul.

Marcarea Halloweenului în unităţile de învăţământ naşte controverse, astfel că, indignaţi de manifestările prilejuite de această sărbătoare, mai multe ONG-uri din ţară şi chiar reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române au luat atitudine şi solicită ca orice activităţi de acest gen să dispară din şcoli.

La începutul acestei săptămâni, pe adresa Inspectoratului Şcolar Suceava, a sosit un memoriu care cere şefilor învăţământului sucevean să trimită o circulară în şcoli prin care să interzică promovarea şi sărbătorirea Halloweenului, “o serbare a urii, a groazei, a sângelui”.

“Trebuie să iubim tradiţiile bune ale acestui popor român – familia, iubirea de glie, iubirea de ţară, iubirea de Dumnezeu, iubirea valorilor creştine, obiceiurile şi portul românesc. Din păcate cultura vestică suferă dezechilibre ordinare, împrumutând tot felul de obiceiuri lipsite de cel mai mic bun-simţ”, se arată în memoriul semnat de un părinte sucevean, Ionel Butnariu.

Acesta a mai consemnat că apreciază vorbele Danielei Răileanu, inspector pentru învăţământul preşcolar, care, în cadrul unui cerc pedagogic, a propus profesorilor ca, în acest an, să uite de Halloween şi să promoveze valorile şi tradiţiile poporului român, fără ca elevii să fie părtaşi la “sărbătoarea groazei”.

Halloweenul este marcat, de regulă, la finele lunii octombrie, de cele mai multe ori sub formasărbătorii toamnei sau ca festival al bostanilor, paradă de costume etc.

Legea Educaţiei recomandă “păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român”, însă de ani buni Halloweenul sau Sf. Valentin (14 februarie) sunt importate în şcoli cu toată recuzita de rigoare. Tot potrivit Legii Educaţiei, printre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior din România se numără şi „principiul asumării şi promovării identităţii naționale”.

 

Poziţia Inspectoratului Şcolar şi a Ministerului Educaţiei

Un memoriu asemănător a mai fost trimis de Ionel Butnariu către Inspectoratul Şcolar Suceava şi în urmă cu un an de zile, reprezentanţii instituţiei sucevene transmiţând că prin activităţile educative promovate în mediul educaţional este încurajată libertatea de exprimare, potrivit Constituţiei. Mai mult, participarea la activităţile care marchează diferite evenimente internaţionale, naţionale sau locale se face în conformitate cu Calendarul Activităţilor Extraşcolare propus de fiecare şcoală, aprobat de Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, cu acordul părinţilor.

“Calendarul Activităţilor Educative cuprinde acţiuni şi activităţi care marchează diferite evenimente educative din calendarul internaţional, naţional, regional, interjudeţean, judeţean şi local, prin intermediul cărora sunt promovate valori morale, culturale şi umane, conform idealului educaţional care constă în dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individului”, a transmis IŞJ.

Semnatarul memoriului a făcut apel şi la Ministerul Educaţiei, în octombrie 2014, pentru a cere clarificări cu privire la legitimitatea acestei sărbători.

Reprezentanţii ministerului de resort au răspuns adresei, menţionând că ministerul nu a impus şi nici nu a recomandat inspectoratelor şcolare şi implicit unităţilor de învăţământ organizarea unor activităţi dedicate diferitelor sărbători.

“Ministerul nu are nici o prevedere legală prin care să interzică organizarea în şcoli a unor activităţi dedicate diferitelor sărbători sau a unor activităţi legate de sărbătoarea Halloweenului”, a transmis instituţia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Memoriu către şefii învăţământului sucevean pentru interzicerea serbării Halloweenului în şcoli.
 Vizualizări articol: 4046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 14 voturi
Memoriu către şefii învăţământului sucevean pentru interzicerea serbării Halloweenului în şcoli4.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Drepturi trimis de
(10 oct 2015, 13:46:01
Desi personal nu sunt de acord cu sarbatorile acestea importate, pana la urma cel mai important este dreptul de exprimare libera! Preaimbogatitii astia barbosi sa-si vada de oasele lor si sa lase dispozitiile inchizitoriale, unii dintre noi am iesit din evul mediu. Fiecare poate sarbatori ce i se scoala , doar traim intr-o tara liberalaughing)...
2.   BOR - ultima institute comunista trimis de
(11 oct 2015, 13:03:31
Cand vine vorba de a-si Vince marfa, gasesti magazine bisericesti pests tot, in fiecare biserica, in fiecare supermarket si in fiecare piata, nimeni nu le spine lot ca nu au voice sa fie asa de meschini. Dar ai au masini scumpe, conturi de Facebook si nici sa nu mai vorbim de salarii neimpozitate. Daca vor sa ajute oamenii plateau taxele si incurajau politicienii sa ajute oamenii.
Asa ca sa nu indrazniti sa va asumati rolul de protector al valorilor noastre cand voi nu aveti deloc valori.
3.   ... trimis de
(11 oct 2015, 20:17:16
Normal elevii decid daca serbeaza sau nu sarbatoarea respectiva.
La fica-mea s-a hotarat sa se faca.
Cat despre popi... o sa am o discutie cu popa de preda religia ca sa-i explic cine decide in legatura cu ideile lui fica-mea. Daca nu intelege... cateodata pot fi foarte convingator, probabil ca o sa-i fac o oferta pe care nu o va putea refuza.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei