Documentul de bază în competiția pentru titlul de oraș capitală europeană a culturii, respectiv strategia culturală pentru următorii 10 ani, a fost adoptat, ieri, în unanimitate de Consiliul Local Suceava. Înainte de vot, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că el crede ”în steaua noastră” în legătură cu șansele Sucevei de a primi acest titlu, dar chiar și în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Lungu vede partea plină a paharului, că ”rămânem cu strategia”. Potrivit primarului, din documentul care are peste 100 de pagini și pentru care municipalitatea a plătit firmei de consultanță Genesis Management Consulting din Suceava suma de 40.320 de lei, vor fi puse în practică proiectele care vizează evenimente culturale și de infrastructură.
Și managerul firmei de consultanță, Radu Bores, le-a spus consilierilor că el și echipa sa au avut în vedere în primul rând definirea unei viziuni a dezvoltării culturale a Sucevei. ”Noi am proiectat acest document ca și cum nu ar exista concursul. Am dorit ca cei care lucrează în acest domeniu să aibă un instrument de lucru, iar cultura să devină, de la un element subvenționat, unul producător de valoare”, a afirmat Radu Bores, apreciind că acest document ”va fi printre cele mai rentabile și inteligente investiții făcute de municipiul și județul Suceava”.
Sloganul cu care va candida Suceava cu celelalte orașe din țară înscrise în competiție este ”Inspiră, imaginează, simte”.
Strategia culturală a fost votată în unanimitate de consilierii locali
Intervenții sau întrebări ale consilierilor locali în legătură cu ceea ce este scris între coperțile strategiei culturale nu au fost, prin urmare documentul a fost votat în unanimitate. Tot la fel au votat și pentru contribuția de 10 milioane de euro de la bugetul local pentru proiect, în cazul în care orașul va fi selectat, dar și pentru asocierea cu Consiliul Județean și cu Asociația Suceava Capitală Europeană a Culturii (CEAC) 2021, care va gestiona proiectul.
Astăzi, în ședință extraordinară, o hotărâre de asociere cu CL urmează a fi aprobată și de Consiliul Județean Suceava.
Bugetul propus pentru proiectul Suceava – capitală europeană a culturii în anul 2021 este de 25 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro de la Primăria Suceava, 10 milioane de euro de la Guvern, 2 milioane de la CJ, 2 milioane fonduri europene pe cultură și un milion din sponsorizări. Aceste sume sunt pentru perioada 2017-2022. Toți banii – de la primărie, Consiliu Județean, cei atrași de la UE și cei care ar fi primiți din sponsorizări – ar urma să fie gestionați de CEAC.
Documentația pentru candidatura Sucevei la titlul de oraș capitală europeană a culturii va fi depusă mâine la Ministerul Culturii.
Administrație
Lungu: ”Chiar dacă nu vom fi selectați, rămânem cu strategia culturală”
