Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2015 - Anul XX, nr. 234 (6046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Servicii sociale

Şi-au lăsat copiii în grija statului, după ce au născut într-un Centru maternal, fiind minore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parte dintre adolescentele care încă nu au împlinit 18 ani, dar care au născut într-un centru maternal sucevean, au ales să-şi lase copiii în grija statului. Ele au solicitat ca bebeluşii să fie daţi spre îngrijire unui asistent maternal profesionist. Anul trecut, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au fost înregistrate şase minore însărcinate care au beneficiat de ocrotire în cadrul Serviciilor de protecție în regim de urgență a cuplului mamă-copil (centrele maternale din Suceava și Gura Humorului). Din cele şase minore, doar una avea 14 ani la momentul luării în evidență, celelalte având peste 14 ani. Trei dintre mămicile  minore care au ajuns în unul dintre cele două centre maternale sucevene au solicitat instituirea unei măsuri de protecție pentru copil, la un asistent maternal profesionist, o altă minoră a fost reintegrată în familia naturală împreună cu copilul, iar una a rămas în ocrotire până în acest moment, urmând a fi externată, împreună cu copilul, în această lună, în familia naturală.

 

Mămicile beneficiază de asistenţă socială şi psihologică

În evidențele DGASPC Suceava a fost înregistrată în acest an o singură minoră care a născut un copil sănătos și care beneficiază de măsură de protecție încă de anul trecut. Minorele care au ajuns în centrele maternale se aflau în situaţie de risc, după cum ne-a explicat purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc. „În majoritatea cazurilor este vorba de lipsa locuinţei, lipsa condiţiilor materiale şi financiare necesare creşterii şi educării copiilor, precum şi lipsa de înţelegere din partea familiei, chiar cazuri de violenţă domestică. În anotimpul rece au fost mame, nu neapărat minore, care au solicitat ajutorul serviciilor centrelor maternale din cauza lipsei lemnelor necesare încălzirii locuinţelor”, a explicat Daneliuc. Mămicile, fie ele minore sau nu, sunt internate o perioadă determinată de timp în centrele maternale. Complexul de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă – copil funcţionează pe principiul îngrijirii copilului în familie, în centrele maternale asigurându-se stabilitatea relaţiei copilului cu mama sa. Pe perioada rezidenţei în cele două centre, cuplurile mame-copii beneficiază de asistenţă socială şi juridică (la cererea mamei și a familiei, dacă este cazul). Atât mamele, cât şi copiii sunt înscrişi la medicul de familie, copiii de vârsta preşcolară şi şcolară sunt înscrişi la grădiniţă, respectiv şcoală. Toate asistatele, mămici sau viitoare mămici, din cele două centre maternale, sunt consiliate psihologic de un psiholog din cadrul DGASPC Suceava, iar serviciile sunt gratuite.

 

O şansă pentru femei să nu-şi abandoneze copiii

Pe timpul şederii în centrul maternal, mamele sunt implicate în diferite activităţi de socializare, de autogospodărire, iar în cazul mamelor minore, acestea sunt sprijinite şi ajutate să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul. Se încearcă crearea unui cadru necesar pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor intrafamiliale. Cele două centre maternale din judeţ colaborează cu primăriile de domiciliu al asistatelor şi caută împreună soluţii pentru reintegrarea cuplurilor în comunitate sau în familia lărgită. Este o şansă pentru aceste femei să nu-şi abandoneze copiii, să nu le creeze o suferinţă mai mare decât aceea de a-i aduce pe lume şi a nu avea cu ce să-i crească. Sunt şi cazuri în care femeile care cer sprijin într-un centru maternal sunt maltratate fizic, bătute, umilite de concubini sau renegate de cei care le-au dat viaţă, după ce află că "odrasla" lor este "cu burta la gură". Când au mai mare nevoie de ajutor, aceste tinere sunt aruncate în stradă. Tinerele mămici sunt sprijinite în căutarea unui loc de muncă, iar în cazul minorelor în continuarea studiilor. Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava a mai explicat că centrele maternale au rolul de tampon între comunitate şi instituţionalizare, un rol de prevenţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-au lăsat copiii în grija statului, după ce au născut într-un Centru maternal, fiind minore.
 Vizualizări articol: 1636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Şi-au lăsat copiii în grija statului, după ce au născut într-un Centru maternal, fiind minore3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei