Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava încurajează studenții să sesizeze faptele de corupție din instituție, pentru a putea elimina complet aceste practici ilegale.
Rectorul Valentin Popa a menționat că reprezentanții Universității au toleranță zero față de orice fel de practici ilegale și „dacă există cazuri, încurajez studenții să colaboreze cu cei din conducerea Universității. Noi suntem deschiși să anihilăm orice astfel de încercare, însă este necesară și colaborarea lor”. Referitor la fenomenul corupției în instituția suceveană, rectorul a mai subliniat că semnalele din această direcție sunt „izolate”, mult mai reduse ca număr față de acum cinci, șase ani în urmă.
La rândul său, prorectorul Mihai Dimian a amintit că Universitatea din Suceava este prima și deocamdată singura universitate din România care, în 2012, a realizat un sondaj pe un eșantion de 4.000 de studenți (în condițiile în care la nivel național se fac sondaje și pe 1.000 de studenți), sondaj referitor la corectitudinea cadrelor didactice din instituție.
„La nivel de masă am analizat percepția studenților, a urmat un set de măsuri aprobate de senat și implementate. Dacă mai există cazuri izolate, ele nu vor fi în nici într-un caz protejate, ci vom căuta măsuri necesare de stopare a acestor cazuri dacă ele mai există”, a subliniat Dimian, acesta completând că Universitatea a făcut mari progrese în ultimii ani în ceea ce privește reducerea de practici ilegale.
Studenții pot reclama cazurile de corupție și pe pagina online a USV.
Rezultatele sondajului din 2012
La mijlocul anului 2012, la USV a fost realizat, în rândul studenților, un sondaj de opinie referitor la corectitudinea cadrelor didactice. 28,5% dintre studenții respondenți au afirmat atunci că au cunoștință de cadre didactice care primesc bani sau cadouri în vederea promovării examenelor.
Chestionarul a fost anonim și a constat în zece întrebări cu răspuns închis, la care studenții au răspuns cu Da sau Nu.
Conform răspunsurilor din 2012, cele mai multe nereguli se înregistrau la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, unde au fost consemnate cele mai multe răspunsuri pozitive, respectiv 44,1%. Aceasta era urmată de Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, unde 33,6% dintre studenții au răspuns cu Da, și de Facultatea de Istorie și Geografie, cu 33,2% răspunsuri afirmative.
Nici procentul de studenți care au sesizat fapte de corupție la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor nu era unul neglijabil, 27,5% dintre aceștia răspunzând afirmativ.
Urma Facultatea de Educație Fizică și Sport, cu 20%, Facultatea de Inginerie Alimentară cu 19,6%, Facultatea de Inginerie Mecanică cu 18,1% și Facultatea de Silvicultură cu 10,2%.
Conform respondenților, prestația cadrelor didactice ale Facultății de Științe ale Educației este una corectă, doar 8,1% dintre studenți având cunoștință de fapte de corupție în cadrul FSE.
„Procentele care au rezultat în urma centralizării răspunsurilor consemnate în formularele completate se referă la percepția studenților asupra fenomenului de corupție la USV și nu descrie neapărat fenomenul în sine”, spun reprezentanții Universității.
Măsuri
Studenții Universității din Suceava sunt îndemnați să denunțe cazurile de corupție din instituție
