La început de an școlar

Sindicaliștii din educație vor depolitizarea sistemului, stabilitate legislativă și finanțare adecvată



Traian Pădureț, liderul sindicatului sucevean „Pro-Educația
Traian Pădureț, liderul sindicatului sucevean „Pro-Educația

Luni, de Ziua Mondială a Educației, cele trei sindicate reprezentative din învățământ (Federația Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret” și „Alma Mater”) au organizat, la București, o amplă dezbatere pe tema educației.
Sindicaliștii au reiterat revendicările transmise an de an decidenților, de această dată arătându-se mai hotărâți și mai uniți ca niciodată, promițând că vor depune toate eforturile pentru a face cunoscute, dar și rezolvate, doleanțele celor din sistemul educațional, a transmis Traian Pădureț, liderul sindicatului sucevean „Pro-Educația”.
Sindicaliștii doresc o finanțare adecvată pentru învățământ și cercetare, depolitizarea funcțiilor de conducere, de îndrumare și control, reformă curriculară, stabilitatea legislației în domeniul învățământului, salarizare motivantă.
Sindicaliștii au vorbit despre o mărire anuală a procentului din PIB alocat educației, ca în anul 2020 să se primească 6% din PIB, astfel: 2016 – 4,5% din PIB, 2017 – 5% din PIB, 2018 – 5,3% din PIB, 2019 – 5,6% din PIB, 2020 – 6% din PIB.
Ei au mai cerut depolitizarea funcțiilor de conducere, de îndrumare și control, astfel încât accederea în aceste funcții să se realizeze exclusiv pe criterii de competență profesională și calități morale, fără nici un fel de amestec al politicului – așa cum se întâmplă în acest moment la toate nivelurile.
Oamenii școlii vor o reformare radicală a programelor școlare, în sensul de a se pune accent pe partea aplicativă și nu pe cea informativă. De asemenea, oferta educațională trebuie corelată cu cerințele mediului economic.
Sindicaliștii au mai discutat despre stabilitatea legislației în domeniul învățământului, cerând ca Legea educației să fie stabilă cel puțin pentru un ciclu de învățământ.
O salarizare motivantă, care să reflecte importanța și calitatea muncii pe care o prestează, este o altă doleanță a angajaților din învățământ.
„Creșterea prestigiului social va conduce la sporirea interesului pentru cariera didactică. În același timp, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământ trebuie să fie învestit prin lege cu exercițiul autorității publice”, a mai completat Pădureț.
Acesta a mai adăugat că la ședință s-a mai vorbit despre calculul corect al standardului de cost per preșcolar/elev/student și stabilitatea acestuia, calea sigură pentru o educație performantă, precum și pentru dezvoltarea instituțională.
Pădureț: „O zi simbolică a fost tratată rușinos, jignitor”
La dezbaterea sindicaliștilor din învățământ au fostinvitați președintele României – Klaus Iohannis, premierul României – Victor Viorel Ponta, ministrul Dialogului Social – Liviu Marian Pop, ministrul Educației – Sorin Câmpeanu, dar și fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, reprezentanți ai partidelor politice, ai organizațiilor de părinți, elevi și studenți din România.
„A fost o zi simbolică tratată rușinos, jignitor de unii politicieni care au ajuns în funcții importante și cu ajutorul nostru. Cu toate că au confirmat participarea la această dezbatere, au fost «prezenți prin lipsă». Din partea UNPR a fost delegat să participe senatorul Haralambie Voichițoiu. Președinția, premierul și președinții celorlalte partide politice nu au avut nici măcar decența de a trimite câte un reprezentant. Cei care reprezintă la nivel înalt cetățenii României au dovedit că pentru ei educația nu este primordială, că angajații din educație sunt importanți doar la alegeri și, nu în ultimul rând, cadrele didactice din sistemul de învățământ românesc nu au reușit să-i convingă pe decidenții politici, atunci când au trecut prin școală, de importanța acesteia”, a spus Pădureț.



Recomandări

Excelența în educație, răsplătită la Fălticeni: 72 de elevi vor fi premiați pentru rezultatele obținute la evaluarea națională și bacalaureat

Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat
Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat