Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 oct 2015 - Anul XX, nr. 233 (6045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Prelungire

Lotul Dîmbu, Olărean, Bărbuţă şi Babiuc a primit încă 60 de zile de control judiciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, şi omul de afaceri Constantin Babiuc rămân mai departe sub control judiciar, decizie valabilă pentru următoarele 60 de zile. Curtea de Apel Cluj a ajuns ieri la concluzia că nu se impune înlăturarea acestei măsuri, una care nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot sub control judiciar au rămas şi alte persoane trimise în judecată în acest dosar. Este vorba de judecătorul Daniela Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, comisarul-şef Constantin Prelipcean, fost şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, precum şi două femei acuzate că l-au mituit pe judecătorul Bărbuţă, respectiv Victoria Tâcşă şi Ancuţa Alina Solovăstru.

În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată, dar fără nici un fel de restricţie, primarul din Marginea, Ioan Onufrei, dar şi două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan.

Pe de altă parte, chiar dacă a trecut mai bine de jumătate de an de la ultimul termen de judecată din Camera Preliminară, magistratul care analizează dosarul nu a dat încă nici un verdict. Motivul acestei întârzieri extrem de lungi ar fi legat de faptul că a ridicat o serie de probleme de constituţionalitate, iar răspunsul nu ar fi sosit încă la Cluj.

Ancheta în acest dosar a început în iunie 2014, iar acţiunea de la vremea respectivă a procurorilor structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a soldat cu arestarea preventivă a lui Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă şi Constantin Babiuc. 

La acea vreme, la audieri a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care pe 11 septembrie 2014 au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean, iar ulterior cererea de arestare preventivă a fost admisă.

Ulterior, toate persoanele din acest dosar, plus persoana juridică SC Nikodemus Babiuc SRL, au fost trimise în judecată. Luni bune, Dîmbu, Olărean, Bărbuţă şi Babiuc au rămas închişi în Penitenciarul Gherla, eliberarea acestora consumându-se în primăvara acestui an, mai exact în luna mai.

 

Pentru ce au fost trimişi în judecată

Conform procurorilor DNA, Constantin Babiuc a pus la cale o schemă ilicită de îmbogăţire, iar pentru asta a avut nevoie şi a fost ajutat sau protejat de judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dîmbu.

„Documentarea activităţii infracţionale a pus în evidenţă participaţia penală, alături de a altor funcţionari, a judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparenţă de legalitate şi de a-l sprijini pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril în obţinerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacţiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum şi participaţia penală a procurorului-şef de secţie Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecţia pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate de organele statului cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri. Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării într-un fel sau altul la beneficiile obţinute ilegal de inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente.

Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite”, se arată într-un comunicat al DNA.

În această schemă a fost inclus şi primarul Aurel Olărean, care avea sarcina să-l sprijine pe Babiuc pentru ca un rival al acestuia în afaceri, Arcadie Plămadă, să nu poată intra în posesia unui spaţiu luat abuziv şi ilegal, cu sprijinul judecătorului Bărbuţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lotul Dîmbu, Olărean, Bărbuţă şi Babiuc a primit încă 60 de zile de control judiciar.
 Vizualizări articol: 1953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lotul Dîmbu, Olărean, Bărbuţă şi Babiuc a primit încă 60 de zile de control judiciar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei