Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2015 - Anul XX, nr. 232 (6044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Programe noi

Prima promoţie de nutriţionişti de la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În toamna anului 2015 a absolvit prima promoţie de studenţi ai Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Universităţii din Suceava, departament înfiinţat în anul 2012 prin eforturile prof. univ. dr. ing. Adrian Graur şi prof. univ. dr. Mihai Covaşă.

Prima serie de absolvenţi ai departamentului a susţinut examenul de licenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar o parte dintre absolvenţi s-au înscris ulterior la masterate organizate la Iaşi, Cluj, Suceava, Târgu Mureş, în timp ce alţii s-au angajat la spitale şi cabinete particulare.

Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană cuprinde două programe de studiu: Nutriţie şi dietetică şi Balneofizioterapie şi recuperare.

Pentru pregătirea studenţilor, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) colaborează cuSpitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Baza de tratament şi recuperare de la Vatra Dornei, Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, clinici şi laboratoare medicale private.

 

Fiecare spital, unitate de alimentaţie publică, cantină sau creşă ar putea avea un nutriţionist

Coordonatorii departamentului spun că cele două programe de studiu sunt de interes naţional extrem de important, iar în prezent se lucrează la cadrul legal de implementare a calificărilor cuprinse în Registrul Naţional al Calificărilor. Această legislaţie, conformă cu cea internaţională, prevede ca fiecare spital, unitate de alimentaţie publică, cantină, unitate de învăţământ, creşă etc. să aibă angajat un nutriţionist. Proiectul aflat în discuţie în Parlamentul României se poate accesa la: www.cdep.ro/proiecte/2014/100/80/8/pl297.pdf. Se află, de asemenea, pe masa legiuitorilor din Parlament şi statutul balneofiziokinetoterapeutului: www.cdep.ro/proiecte/2015/400/40/0/em553.pdf.

Introducerea reglementărilor legislative menţionate va oferi posibilităţi multiple de angajare pentru studenţii USV .

„Trebuie să amintim aici contribuţia adusă de fostul rector, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care, împreună cu prof. univ. dr. Mihai Covaşă, specialist în domeniul nutriţiei şi expert de talie internaţională, a pus bazele înfiinţării pentru prima dată la Suceava a unui departament cu profil de sănătate, la standarde internaţionale de pregătire. USV răspunde astfel nevoii formării de specialişti pentru recuperarea pacienţilor, dar şi cu rol în prevenirea şi tratamentul bolilor de nutriţie. Se cunoaşte faptul că în România numărul cazurilor de obezitate şi de boli asociate (cardiovasculare, diabet, cancer) este în continuă creştere atât la adulţi, cât şi la copii”, au transmis reprezentanţii USV. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima promoţie de nutriţionişti de la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Prima promoţie de nutriţionişti de la Universitatea „Ştefan cel Mare”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei